...
TRENUTNO16:10 - 16:20Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Istraživanje o Berlinu u Berlinu - počinju prijave

19.04.2015.

SCAPES:LAB platforma svoju pažnju usmerava na Berlin, na temelju višegodišnjeg iskustva, i u maju počinje sa prvim Berlin.SCAPES:LAB-om, kao jednogodišnjim programom urbane pedagogije koji za cilj ima pravilnu aproprijaciju brojnih promena narativa grada Berlina.

.

Naučnici koriste ovako malo ozbiljan i stručan rečnik, ali se zapravo radi o zanimljivom israživačkom radu o pejzažu grada Berlina, što podrazumeva i odlazak u njega. Istraživanje koje će SCAPES:LAB sprovesti sastoji se iz sledećih faza: 

"TEAM BUILDING" / Februar - Maj 2015

Za učešće su potrebni regionalni timovi studenata i mlađih profesionalaca sa iskustvom na polju arhitekture i urbanizma, urbane sociologije, scenskog dizajna, antropologije, ekonomije i političkih nauka, a poziv važi za mlde iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U projekat će bit uljučeni i gosti iz Berlina.

"READING" / Maj - Jul 2015

Sledeći korak u sprovođenju ovog projekta je takozvani Reading. Plan je da se kroz seriju debata, projekcija, čitanja, otkrivanja i diskusija pronađu i prate postojeći i "predstojeći" urbani identiteti, fenomeni, načela, teorije i njihov uticaj na sociološki, politički i ekonomski portret grada Berlina.

"MAPPING" / Jul - Septembar 2015

Kroz Mapping će zajednički biti proizvedena mapa studije slučaja - uključujući zbirku eseja, zaključaka, hipoteza, istraživačkih radova. Proizvedeni istraživački materijal biće pretvoren u knjigu/ vodič. Ovo će biti osnova koja će biti proverena u fazi tri, odnosno tokom rada na terenu - obilaska Berlina.

IN SITU VISIT / Oktobar 2015

Rad na terenu predviđen je za sredinu Oktobra 2015. Tokom intezivnog, petodnevnog boravka u Berlinu, biće organizovano nekoliko debata i konferencija, kao i poseta nekih od najznačajnijih studija, biroa, instituta, nezavisnih istraživača, aktivista, škola… Biće posećene građevine i zajedno sa protagonistima organizatori planiraju da rade na kritičkom promišljanju postojećih fenomena u Berlinu. Vremenom će se, u zavisnosti od rezultata u fazi 1 i 2, lista učesnika i saradnje širiti, sve sa ciljem da se obezbedi što bolja i kvalitetnija analiza.

ARHIVIRANJE / November 2015 - March 2016

Prikupljeni podaci će na kraju imati i svoju svrhu i moći će da ih koriste svi zainteresovani, jer će biti formirani u knjigu-mapu-blog-magazin svih ostvarenih rezulzaza ovog jednogodišnjeg rada u okviru BERLIN.SCAPES:LAB / DISCURSIVE TURNS platforme.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti ovde, prijave počinju 25. aprila, a dostupan je i uvodni materijal sa detaljima i širom pričom. Srećno!

M.L.

Možda te još zanima:

.

Spilberg priprema seriju o Napoleonu po Kjubrikovom scenariju

Reditelj Stiven Spilberg izjavio je da snima seriju o Napoleonu, po izvornom scenariju Stenlija Kjubrika koji je godinama ležao u…

.

Berlinski buvljak: celodnevna zabava

Berlin je višemilionski grad koji, kada uračunamo turiste, one koji tu rade ili dođu na odmor, pruža sadržaje za više…

.

Španska drama "Alcarras" najbolji film ovogodišnjeg Berlinala

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinala, dobio je španski film "Alcarras" rediteljke Karle Simon.

.

Grad koji spaja tradiciju i provod

Različite su asocijacije kada se pomene druga najveća prestonica u Evropskoj uniji – Berlin. Čini se da je ipak ona…

.

Evropski mediji - problemi isti, akteri različiti

Gotovo sve evropske države imaju iste probleme u medijima, samo su akteri tih problema različiti, zaključili su učesnici nedavno održane…

.

Yolocaust: Sram vas bilo turisti!

Da li je ok praviti nasmejani selfi ili neprimerene fotografije na mestu koje služi za pomen žrtvama stravičnih zločina koji…

  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo