.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Istraživanje o Berlinu u Berlinu - počinju prijave

19.04.2015.

SCAPES:LAB platforma svoju pažnju usmerava na Berlin, na temelju višegodišnjeg iskustva, i u maju počinje sa prvim Berlin.SCAPES:LAB-om, kao jednogodišnjim programom urbane pedagogije koji za cilj ima pravilnu aproprijaciju brojnih promena narativa grada Berlina.

.

Naučnici koriste ovako malo ozbiljan i stručan rečnik, ali se zapravo radi o zanimljivom israživačkom radu o pejzažu grada Berlina, što podrazumeva i odlazak u njega. Istraživanje koje će SCAPES:LAB sprovesti sastoji se iz sledećih faza: 

"TEAM BUILDING" / Februar - Maj 2015

Za učešće su potrebni regionalni timovi studenata i mlađih profesionalaca sa iskustvom na polju arhitekture i urbanizma, urbane sociologije, scenskog dizajna, antropologije, ekonomije i političkih nauka, a poziv važi za mlde iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U projekat će bit uljučeni i gosti iz Berlina.

"READING" / Maj - Jul 2015

Sledeći korak u sprovođenju ovog projekta je takozvani Reading. Plan je da se kroz seriju debata, projekcija, čitanja, otkrivanja i diskusija pronađu i prate postojeći i "predstojeći" urbani identiteti, fenomeni, načela, teorije i njihov uticaj na sociološki, politički i ekonomski portret grada Berlina.

"MAPPING" / Jul - Septembar 2015

Kroz Mapping će zajednički biti proizvedena mapa studije slučaja - uključujući zbirku eseja, zaključaka, hipoteza, istraživačkih radova. Proizvedeni istraživački materijal biće pretvoren u knjigu/ vodič. Ovo će biti osnova koja će biti proverena u fazi tri, odnosno tokom rada na terenu - obilaska Berlina.

IN SITU VISIT / Oktobar 2015

Rad na terenu predviđen je za sredinu Oktobra 2015. Tokom intezivnog, petodnevnog boravka u Berlinu, biće organizovano nekoliko debata i konferencija, kao i poseta nekih od najznačajnijih studija, biroa, instituta, nezavisnih istraživača, aktivista, škola… Biće posećene građevine i zajedno sa protagonistima organizatori planiraju da rade na kritičkom promišljanju postojećih fenomena u Berlinu. Vremenom će se, u zavisnosti od rezultata u fazi 1 i 2, lista učesnika i saradnje širiti, sve sa ciljem da se obezbedi što bolja i kvalitetnija analiza.

ARHIVIRANJE / November 2015 - March 2016

Prikupljeni podaci će na kraju imati i svoju svrhu i moći će da ih koriste svi zainteresovani, jer će biti formirani u knjigu-mapu-blog-magazin svih ostvarenih rezulzaza ovog jednogodišnjeg rada u okviru BERLIN.SCAPES:LAB / DISCURSIVE TURNS platforme.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti ovde, prijave počinju 25. aprila, a dostupan je i uvodni materijal sa detaljima i širom pričom. Srećno!

M.L.

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno…
.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?