...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo

Evropski mediji - problemi isti, akteri različiti

27.03.2018.

Gotovo sve evropske države imaju iste probleme u medijima, samo su akteri tih problema različiti, zaključili su učesnici nedavno održane radionice "Think&Tweet" u Berlinu. Ova radionica okupila je mlade ljude iz nekoliko država kako bi se bavili temom digitalne evolucije.

.

Foto: pexels.com

"Iako smo svi toliko različiti kao države i međusobni različiti kao osobe, problemi su isti generalno za sve zemlje, jedino udruživanjem možemo ih rešiti", rekao je jedan od učesnika srpskog tima na ovoj radionici.

Razlog za održavanje ovakvih međunarodnih sesija je primetni porast "antievropskih pokreta", koji pokazuje da se mnogi Evropljani pitaju da li Evropska unija i dalje može ispuniti očekivanja sa kojima je nastala.

Učesnici iz Nemačke, Italije, Poljske, Slovačke i Srbije radili su na temama i pitanjima koja pokreću mnoge Evropljane danas: socijalne nejednakosti, izazovi multikulturalnog društva, digitalizacija i društveni mediji.

berlin seminar

Vodeća tema na radionicama bila je pojava lažnih vesti (fake news) u ovim državama, a učesnici su u debatama predstavili fokuse lažnih vesti u svojim medijima i pokušali da nađu rešenje za suzbijanje ove pojave.

Dok su u Nemačkoj lažne vesti najviše usmerene ka kancelarki Angeli Merkel, Poljska ima primere koji ukazuju da igra rečima u medijima nekad nije toliko bezazlena. Kako je ocenjeno, "Poljski logor smrti" i "poljski koncentracioni logor" su izrazi koji se u poljskim medijima koriste u pogrešnom kontekstu.

Rešenje za to kako iskoreniti fake news učesnici nisu pronašli. Međutim, zaključili su da zdravu zajednicu treba gajiti kroz prenos informacija i stečenog znanja, kao i da je provera informacija bilo koje vrste preko potrebna, uz širenje saznanja o tome da je određena vest lažna.

berlin seminar

Osim radionice o kreiranju lažnih vesti, učesnici seminara mogli su i da učestvuju na radionicama o kreiranju mimova (meme) ili da kreiraju evropske poruke pomoću lego kocki.

Meme factory omogućila je nekim učesnicima koji to nikada nisu radili da kreiraju mimove i da to podele sa ostalim učesnicima, dok su na lego radionici prikazani radovi koji su kao teme imali politiku, medije i migracije.

Osim praktičnih radionica, učesnici projekta koji nosi naziv "Reconnecting Europe" (Ponovno povezivanje Evrope) imali su mogućnost i da obiđu Berlin i upoznaju istoriju tog grada, kao i da posete nekoliko nemačkih medija, između ostalog i internacionalni javni servis Deutsche Welle.

berlin seminar

Sledeća radionica biće u Varšavi i bavi se solidarnošću. Održava se početkom maja, na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, kada će svi učesnici moći da budu deo velikog marša koji se održava u tom gradu.

Svetlana Paramentić

Fotografije: Facebook stranica Reconnecting Europe

Možda te još zanima:

.

Vebinar o mobilnosti mladih

Vebinar pod nazivom "Eurodesk - prilike za mobilnost mladih u Evropi" je namenjen osobama do 30 godina, kao i (omladinskim…

.

Bogat program na Ritmu Evrope

Manifestacija Ritam Evrope, koja se u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad 9. maja tradicionalno održava već 15 godina povodom…

.

Evroskepticizam kod mladih: Slika i prilika današnjih medija i političkih narativa

Evropska unija (EU) je ovu, 2022. godinu, proglasila za Evropsku godinu mladih. Aktivnosti će podrazumevati i promovisanje učešća mladih u…

.

Međunarodna konferencija o evropskoj omladinskoj kulturi u Novom Sadu

Međunarodna konferencija “Omladinski sporazum o kulturnoj participaciji u Evropi”, biće održana 21, 22. i 23. marta u Novom Sadu, u…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

.

Razmene i prilike za mlade, Evropski dnevnik i konkurs “Evropa i ja”

Radi što boljeg informisanja mladih o Evropskoj uniji i prilikama za neformalno obrazovanje koje im ona pruža, Delegacija Evropske unije u…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo