.
Trenutno
Leto
 Novinari O radija
Društvo / Obrazovanje

Intervju za posao može biti i zabavan

18.04.2019.

Intervju za posao ume da bude veoma stresna stvar, pogotovo ako nam je prvi put. Odakle početi, šta tačno reći i kojim redom, šta obući? Trema nas drma i pre nego krenemo na razgovor. Međutim, postoji način da se intervju za posao obavi na jedan potpuno bezbolan, pa čak i zabavan način.

.

Ljudi iz Centra za omladinski rad dosetili su se da susrete mladih sa poslodavcima organizuju u formi spid dejtinga. To je zapravo bio završni deo programa "My Career from Zero to Hero" koji je CZOR zajedno sa asocijacijom DaFED organizovao za mlade.

"Kao udruženje koje se bavi mladima, zajedno sa udruženjem DaFED koje se bavi obukama mladih u IT sektoru, hteli smo da napravimo poseban program. Cilj nam je bio da okupimo mlade koji nemaju mogućnost da plate obuke, one iz ugroženih porodica ili one koji nemaju visok stepen obrazovanja, ali i sve one koji imaju veću potrebu za podrškom kako bi bili zaposleni u nekom momentu. Obavili smo više od 40 intervjua, a sada imamo 23 polaznika na obuci", kaže Marijana Rodić iz Centra za omladinski rad.

Obuka je trajala četiri meseca. Jednom nedeljno polaznici su pohađali IT, a jednom nedeljno soft skils radionice.

"Na soft skils radionicama najviše su učili komunikacijske veštine, kako da prevaziđu konflikte, kako da funkcionišu u timu i poslovnom okruženju i da prezentuju svoje projekte. Kolege iz DaFED-a su držale obuku za veb dizajn, a svaki od polaznika je kroz obuku napravio određenu veb stranicu. Srećni smo što su se svi zadržali do kraja projekta, jer mnogi od njih rade poslove kojima nisu zadovoljni, a ovo je prilika da nađu posao u struci koja ih interesuje. Na spid dejtingu, oni svoje sajtove predstavljaju potencijalnim poslodavcima koji dolaze iz novosadskih IT firmi", objašnjava Marijana.

spiddejtnig2 jpg

Prema rečima naše sagovornice, forma spid dejtinga izabrana je kako bi prezentacije bile zabavne i polaznicima obuke i poslodavcima, a što je najvažnije, da postoji lični kontakt i fidbek. Vreme predviđeno za prezentaciju poslodavcima bilo je četiri minuta. Jedna od polaznica kursa, Popović Ljiljana, kaže da intervju za posao u formi spid dejtinga omogućava pre svega dobru atmosferu.

"Zaista sam oduševljena kompletnom obukom. Stekli smo dosta znanja pre svega iz prenosivih veština, koje sam veoma unapredila, a pored toga sam naučila mnogo i o frontend programiranju i osnovama veb dizajna. Napravili smo početnu verziju sajta u osnovnom obliku, ali to je samo početak. Planiram da napredujem, da učim i da radim na sebi", kaže Ljiljana.

Njena koleginica sa kursa Nikolina Ninković kaže da im je obuka pre svega omogućila dobru osnovu za dalje usavršavanje. Iako je završila veb dizajn na Visokoj tehničkoj školi, smatra da tamo nije stekla dovoljno dobru osnovu.

"Na faksu sve teče dosta brzo, a ovde smo se fokusirali na neke bitnije stvari koje sam tamo propustila. Sada smo dobro potkovani sa tom osnovom, koja je nabitnija, jer se bez nje ne može krenuti dalje. Baš je to bio jedan od razloga što sam se prijavila na kurs, da nadogradim svoje znanje i nadoknadim ono što sam propustila, ali i da otvorim sebi neka vrata, jer je dosta teško naći posao, a svi traže neko veće iskustvo koje na faksu ne možeš da stekneš. To mi je bila motivacija da nastavim dalje da se usavršavam. Želim da nađem posao u struci i da napredujem, jer sada radim nešto van struke i nemam dovoljno vremena da radim ono što me zanima", objašnjava Nikolina. 

spiddejting jpg

Prema rečima organizatora, ovo je bio pilot projekat i obuka za osnovni nivo na kojoj su testirali program, a plan je da se projekat nastavi i za napredniji nivo, ali i da bude primljeno još polaznika za početni nivo, ukoliko budu dobili sredstva od donatora.

Program su finansirale Švajcarska kancelarija za saradnju i Vlada Republike Srbije, kroz program za smanjenje siromaštva. 

J.G. 

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno…
.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?