...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Ščepajte problem za gušu kroz forum teatar

19.08.2024.

Za sve mlade koji žele da glume, ali i da utiču na rešavanje različitih društvenih problema, ove godine je raspisan konkurs za učešće u forum teatru. Centar za omladinski rad je ponovo pokrenuo ovu pozorišnu formu - interaktivno pozorište gde glumci i glumice, ali i publika, aktivno učestvuju u kreiranju predstave.

.

Sa polaznicima će raditi Milana Kandić. Za sebe kaže da voli glumu, amaterski se bavi pozorištem već deceniju i prošla je više edukacija za korišćenje dramskih tehnika u omladinskom radu. U programu će učestvovati i stručni konsultanti i saradnici koji će se uključivati po potrebi.

"Ove godine nam je otvoren poziv za forum teatar. Očekujemo mlade između 15 i 20 godina iz Novog Sada, a zainteresovani su za ovakvu vrstu avanture - da kroz glumačke vežbe nauče nove stvari, pokušaju da reše neke probleme u društvu i prikažu ih na drugačiji način. Potencijalni polaznici treba da popune formular za prijavu i čekaju odabir“, kaže Milana.

milanakandic

Svake godine Centar za omladinski rad postavi novu temu. Ove godine će to biti promocija zdravih stilova života.

"Svake godine mi to prepustimo polaznicima da izoštre. Početna ideja je zdrav stil života, ali samo od njih zavisi gde će ih rasprava odvesti, na osnovu aktuelnih dešavanja u društvu ili možda toga šta im je u tom uzrastu najpoznatije i najprivlačnije. Nikada ne znamo unapred kako će izgledati predstava i u tom procesu je prava čarolija“, kaže Kandić.

Forum teatar se praktuikuje već dugo i Centar za omladinski rad ima dosta iskustva u tome.

"Forum teatar je vrlo interakltivna pozorišna tehnika u kojoj učestvuje i publika. To je zapravo najčešća vrsta koja se koristi kada govorimo o teatru potlačenih. Mi u svakoj sceni imamo nekoga ko je nasilnik i nekoga ko je žrtva. Ta scena je prikazana kao nešto što nije rešeno. Posle odigrane scene publika se uključuje i traži rešenje. Tako možemo da pokažemo ljudima na interaktivni način šta se dešava u društvu, oko nas, i da shvate neke stvari koje im se možda čine bezazlenim“, kaže Milana.

To mapiranje problema i traženje rešenja jedan je od glavnih razloga zbog čega se Centar za omladinski rad bavi forum teatrom. Milana kaže da je to njena omiljena disciplina.

forumteatar3

"Od malena sam u glumi, smatram da mladima nedostaju mogućnosti za vežbanje javnog nastupa i to su moji glavni razlozi za učešće u ovakvim projektima“, kaže naša sagovornica.

Za učešće u forum teatru ključna je želja i vreme koje treba izdvojiti.

"To je dugačak proces i treba nam dosta vremena za to. Čovek se mora obavezati da će izdržati do kraja“, kaže Milana.

Krajem godine se očekuje da predstava bude gotova. Sve će to zavisiti od grupe, ali do kraja godine ćemo imati premijeru.

Prošle godine Centar za omladinski rad je odredio rodno zasnovano nasilje kao temu. Govorilo se o zloupotrebi alkohola, a predstava je vrlo slikovito prikazala ovaj problem. Milana kaže da su reakcije publike bile sjajne, pa očekuje dobar rezultat i ove godine.

P. K.

Foto: Centar za omladinski rad 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Miki Radonjić: Pozorje je Liga šampiona za ovaj deo Evrope

Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, skoro bez predaha, vodi računa o najznačajnijoj pozorišnoj manifestaciji u ovom delu Evrope, gotovo dve…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Edukativno pozorište: neformalna edukacija mladih

Projekat Edukativno pozorište nastao je sa ciljem neposrednog obrazovanja mladih ljudi koristeći pozorište kao medij. Kroz gledanje igrane predstave  i…

  • 18:00 Exit koncert
  • 19:00 Jump Around
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo