...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

FTN: od hirurga do Kinga Konga

03.02.2015.

   Iako je ovaj princip snimanja pokreta najpoznatiji u filmskoj industriji, na osnovu kojeg su stvoreni dobro poznati likovi kao što su Golum ili King Kong, rukovodilac ove laboratorije profesor Branislav Borovac kaže da će laboratoriju moći da koriste istraživači iz različitih profesija ali i da će laboratorija naročito poslužiti u medicinske svrhe.

.

    Fakultet za tehničke nauke bogatiji je za još mesto na kom će studenti, istraživači i profesori moći da primenjuju svoje znanje, razvijaju svoje ideje i inovacije i sve to ponude onima kojima je to najpotrebnije. Na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment u začetku svog rada je Laboratorija za snimanje pokreta, koja će uz pomoć softvera prirodne pokrete oživljavati u animacijama i kasnije na robotima.

ftnlab2 png

   Iako je ovaj princip snimanja pokreta najpoznatiji u filmskoj industriji, na osnovu kojeg su stvoreni dobro poznati likovi kao što su Golum ili King Kong, rukovodilac ove laboratorije profesor na Katedri za mehatroniku, robotiku i mehanizaciju Branislav Borovac kaže da će laboratoriju moći da koriste istraživači iz različitih profesija ali i da će laboratorija naročito poslužiti u medicinske svrhe.

   „Mi smo rad ovog sistema zamislili pre svega kao analizu kretanja čoveka i njihovu implementaciju na robota“, objasnio je suštinu ove laboratorije profesor Borovac i dodao: „Laboratorija će takođe poslužiti i sportistima, gde bi ih ovaj sistem snimio u nekom atletskom pokretu, što bi kasnije poslužilo za analizu i poboljšanje njihovih pokreta i sportskih performansi“, kazao je Borovac.

   A kada je reč o medicini, profesor Borovac kaže da će Laboratorija poslužiti onim medicinarima koji će analizom nečijih pokreta i hodanja otkriti unapred neki deformitet.

   Jedan od budućih istraživača u ovoj atraktivnoj alboratoriji, Jovica Tasevski objasnio je ukratko kako će se uz pomoć infracrvenih kamera i softvera preslikati prirodan ljudski pokret za neku buduću animaciju u filmu ili igrici. Sa druge strane, on je ispričao kako će ova laboratorija poslužiti da se poznati projekat „Robot Marko“ osposobi tako da pomogne deci oboleloj od cerebralne paralize.

   „S obzirom na to da će se robot Marko koristiti u kontaktu sa decom, on mora biti što prirodniji. Pokreti će se uz pomoć ove laboratorije preslikati i imaće glatkoću čovekovog kretanja i deca će samim tim biti slobodnija da te pokrete prihvate kao svoje“, rekao je Tasevski.

   Značaj ove laboratorije potvrdio je i direktor Departmana za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, doktor Bojan Lalić, koji kaže da je u pitanju projekat koji će uključiti i druge fakultete, pa je tako neizostavna korist na nivou celog Univerziteta.

   „Mi smo od početka ovo posmatrali kao nešto što će pružiti priliku za istraživanje kako umetnicima, tako medicinarima i robotičarima. Ovo je sve ipak interdisciplinarno, pa se mi nadamo da će iz ove laboratorije možda izaći i različiti simulacioni modeli za hirurge ili vrhunske sprave za sportiste“, optimističan je Lalić.

 Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo