...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Podcast

Rodnopravnost: Akušersko nasilje

31.01.2024. · 16:16

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom, odnos prema majčinstvu i sopstvenom telu.

U prethodne dve nedelje javnost u Srbiji ispratila je slučaj Marice Mihajlović, žene iz Sremske Mitrovice koja je odlučila da progovori o akušerskom nasilju koje je proživela u porodilištu. Njena beba je preminula, a obdukcioni nalaz pokazao je da je uzrok smrti nasilan porođaj.

Nažalost, ovaj slučaj nije usamljen. Prethodnih godina na društvenim mrežama, a posebno u Fejsbuk grupi “Stop nasilju u porodilištima”, brojne žene iznosile su svoja traumatična iskustva sa porođaja i psihičko i fizičko zlostavljanje koje su doživele.

Istraživali smo kako na mlade žene i njihovu odluku da postanu majke utiče sve ono što smo saznali iz medija zahvaljujući Marici Mihajlović i drugim ženama koje su odlučile da javno podele svoja iskustva.

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo