...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Fakulteti staju na kraj bubicama i plagijatima

08.12.2015.

Svi se sećamo scena iz filmova u kojima profesori uhvate učenika da prepisuje na ispitu ili vara, suspenduju ga na neko vreme, a on bude nesrećan i osramoćen. Možda ste se i zapitali: pa šta? Fakulteti na Univerzitetu u Novom Sadu pokušavaju da promene sadašnju situaciju, kako bi se i kod nas studenti sramili zbog nedoličnog ponašanja.

.

Fakultet tehničkih nauka će ubuduće voditi evidenciju prepisivača, kako bi stao na kraj nedozvoljenim načinima polaganja ispita. Liste prepisivača neće biti javne, ali će svako snositi posledice, jer će biti nepoželjan kandidat za odbranu diplomskog rada ili neće moći da dobije preporuku za posao.

"Ima studenata koji to urade jednom i nikad više. Ne možemo određene gestove u mladosti, u društvu koje šalje dijametralno suprotnu poruku od ove koju mi želimo, da posmatramo kao nešto što će čoveku obeležiti život ili karijeru. To znači da, ako je student jednom koristio nedozvoljena sredstva na ispitu i spreman je da izdrži kaznu na fakultetu koja mu je predviđena, a da pritom mora da pokaže značajno više interesovanja za određene stvari, uživaće sve privilegije koje uživaju ostali studenti", kaže direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Bojan Lalić.

Profesori pribegavaju različitim načinima kako bi sprečili prepisivanje, osmišljavanjem testova sa specifičnim primerima koji su pokazani samo na predavanjima, usmenim ispitima, korišćenjem "ometača" i slično.

Na Filozofskom fakultetu veći problem predstavljaju plagijati, pa je uveden softver za prepoznavanje plagijata Ephorus. Taj program pravi svoju bazu, prečešljava Internet i traži podudaranje sa tekstovima, bilo da su to web stranice, pdf ili word dokumenti, pa dojavi koliko ima procenata podudaranja.

"U nekim kulturama se plagiranje smatra sramotnim, a kod nas je sve dok nešto 'obavlja posao', dobrodošlo i odlično. Nadam se da će ovaj sistem biti samo jedan mali deo izgradnje kulture u kojoj prepoznajete da ste sami sebi učinili medveđu uslugu ako ste nešto prepisali", kaže docentkinja na Filozofskom fakultetu Jelena Kleut.

bubice

Razgovarali smo sa devojkom koja je baš uz pomoć bubice položila ispit. Odlučila se za to jer je predmet nije interesovao, međutim to joj se kasnije obilo o glavu.

"Onima koji koriste bubice bih poručila da to ne rade, zato što to nije način da se završi fakultet. Ako ste ga već upisali, mislim da to ima neku svrhu i da treba da učite, jer će vam to znanje kad tad trebati, iako to sada možda ne shvatate", objasnila je devojka koja je želela da ostane anonimna.

Uradili smo i anketu među studentima, u kojoj smo prepoznali tri stava: prvi osuđuju prepisivanje i korišćenje bubica, jer smatraju da je to problem neznanja koji će se ispoljiti u budućnosti, drugi bi koristili bubice ukoliko se pojavi potreba za tim, a treći ipak odgovornost sa studenata prebacuju na fakultete, koji nisu u stanju da spreče prepisivanje.

U Srbiji nisu razrešene sumnje oko doktorata i master radova političkih funkcionera na visokim pozicijama. Osuda javnosti je očigledna, ali se prema njoj ne dela, što može biti jedan od razloga zašto neki studenti prepisivanje na ispitima ne smatraju sramotnim.

 

Jasna Žugić (zugicjasna@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju

Timsko takmičenje namenjeno je studentima osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta u Novom Sadu.

.

Studenti roditelji - moguće uz dobru organizaciju!

U nekim ranijim vremenima bilo je normalno da se deca rađaju u ranim dvadesetim godinama života svojih roditelja, dok danas…

.

Obrazovanje Roma: Edukativna zapuštenost kao problem

Veliki broj Roma koji žive u Srbiji nije obrazovan. Nakon osnovne škole, koju takođe mnogi ne završe, Romi se najčešće…

.

Filozofski fakultet otvara vrata

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu organizuje "Dan otvorenih vrata" u subotu 24. februara, u periodu od 10 do 14…

.

Konkurs za nagrade "Dr Zoran Đinđić"

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je konkurse za dodelu nagrada "Dr Zoran Đinđić", koje se dodeljuju najboljem mladom naučniku i…

.

Dualno obrazovanje: Dobra opcija, ne i rešenje problema

U Rekoratu Univerziteta u Novom Sadu održan je četvrti sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova zemalja mehanizma 16 + 1, odnosno 16…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo