...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Fakulteti staju na kraj bubicama i plagijatima

08.12.2015.

Svi se sećamo scena iz filmova u kojima profesori uhvate učenika da prepisuje na ispitu ili vara, suspenduju ga na neko vreme, a on bude nesrećan i osramoćen. Možda ste se i zapitali: pa šta? Fakulteti na Univerzitetu u Novom Sadu pokušavaju da promene sadašnju situaciju, kako bi se i kod nas studenti sramili zbog nedoličnog ponašanja.

.

Fakultet tehničkih nauka će ubuduće voditi evidenciju prepisivača, kako bi stao na kraj nedozvoljenim načinima polaganja ispita. Liste prepisivača neće biti javne, ali će svako snositi posledice, jer će biti nepoželjan kandidat za odbranu diplomskog rada ili neće moći da dobije preporuku za posao.

"Ima studenata koji to urade jednom i nikad više. Ne možemo određene gestove u mladosti, u društvu koje šalje dijametralno suprotnu poruku od ove koju mi želimo, da posmatramo kao nešto što će čoveku obeležiti život ili karijeru. To znači da, ako je student jednom koristio nedozvoljena sredstva na ispitu i spreman je da izdrži kaznu na fakultetu koja mu je predviđena, a da pritom mora da pokaže značajno više interesovanja za određene stvari, uživaće sve privilegije koje uživaju ostali studenti", kaže direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Bojan Lalić.

Profesori pribegavaju različitim načinima kako bi sprečili prepisivanje, osmišljavanjem testova sa specifičnim primerima koji su pokazani samo na predavanjima, usmenim ispitima, korišćenjem "ometača" i slično.

Na Filozofskom fakultetu veći problem predstavljaju plagijati, pa je uveden softver za prepoznavanje plagijata Ephorus. Taj program pravi svoju bazu, prečešljava Internet i traži podudaranje sa tekstovima, bilo da su to web stranice, pdf ili word dokumenti, pa dojavi koliko ima procenata podudaranja.

"U nekim kulturama se plagiranje smatra sramotnim, a kod nas je sve dok nešto 'obavlja posao', dobrodošlo i odlično. Nadam se da će ovaj sistem biti samo jedan mali deo izgradnje kulture u kojoj prepoznajete da ste sami sebi učinili medveđu uslugu ako ste nešto prepisali", kaže docentkinja na Filozofskom fakultetu Jelena Kleut.

bubice

Razgovarali smo sa devojkom koja je baš uz pomoć bubice položila ispit. Odlučila se za to jer je predmet nije interesovao, međutim to joj se kasnije obilo o glavu.

"Onima koji koriste bubice bih poručila da to ne rade, zato što to nije način da se završi fakultet. Ako ste ga već upisali, mislim da to ima neku svrhu i da treba da učite, jer će vam to znanje kad tad trebati, iako to sada možda ne shvatate", objasnila je devojka koja je želela da ostane anonimna.

Uradili smo i anketu među studentima, u kojoj smo prepoznali tri stava: prvi osuđuju prepisivanje i korišćenje bubica, jer smatraju da je to problem neznanja koji će se ispoljiti u budućnosti, drugi bi koristili bubice ukoliko se pojavi potreba za tim, a treći ipak odgovornost sa studenata prebacuju na fakultete, koji nisu u stanju da spreče prepisivanje.

U Srbiji nisu razrešene sumnje oko doktorata i master radova političkih funkcionera na visokim pozicijama. Osuda javnosti je očigledna, ali se prema njoj ne dela, što može biti jedan od razloga zašto neki studenti prepisivanje na ispitima ne smatraju sramotnim.

 

Jasna Žugić (zugicjasna@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

AIESEC: Dobra prilika za sticanje iskustva

AIESEC je jedna od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, koja se bavi razvijanjem liderstva kod mladih, kroz volonterska i stručna iskustva…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Za suzbijanje seksulanog nasilja potrebni preventivni mehanizmi i bolja edukacija

Na Filozofskom fakultetu su predstavljeni rezultati istraživanja "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja" koje je…

.

Četiri godine studija fizike završio za tri, sa prosekom deset!

Dobitnik nagrade "Najbolji student Univeriziteta u Novom Sadu" za proteklu školsku godinu je Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo