...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

"Elementi" i u Novom Sadu!

23.01.2017.

Promocija novog broja časopisa "Elementi" biće održana ponedeljak 23. januara u CK13 u 19 sati! Novi "Elementi" bave se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali. Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom "U senci belog grada", posvećen je dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije, sada obrađenom na originalan i studiozan, ali i pomalo neočekivan način.

.

Foto: Nemanja Knežević, CPN

Dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora. Ta demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi?

"'Elementi' se u novom broju bave pomalo kontroverznim pitanjem odnosa Beograda i Srbije. Ukupne investicije u Beogradu, tokom prethodne decenije, bile su duplo veće od republičkog proseka. Takođe, starenje populacije i odlazak mladih ljudi iz Srbije, još su jedan veliki problem naše zemlje. Pokušali smo ovoj izuzetno kompleksnoj temi da priđemo iz ugla različitih naučnih disciplina, od demografije, medicine, istorije i ekonomije i da na taj način osvetlimo neke bolne, ali veoma važne teme u našem društvu", kaže Ivana Horvat za O radio.

Uz temu broja, "Elementi" donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate.

Na promociji časopisa govoriće glavni i odgovorni urednik časopisa Slobodan Bubnjević i pomoćnici urednika Jovana Nikolić, Nikola Zdravković i Ivana Horvat.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Otkrijte alhemičara u sebi

Maj nam je već doneo temperature više od 30 stepeni, ali postoji sajt koji će vas rashladiti, makar virtuelno. Daće…

.

Časopis "Elementi" u Novom Sadu

U ponedeljak, 16. novembra u 19 časova, nastavlja se serija promocija drugog broja časopisa Elementi, ovog puta u Novom Sadu…

.

Novi naučni časopis Elementi

Zainteresovan si za nauku? Želiš da znaš kako funkcioniše svet oko tebe? Zanimaju te moderne tendencije u svetu koji je…

.

Maj mesec matematike

Naučno’popularna manifestacija "Maj mesec matematike" počinje 11. maja i trajaće do kraja meseca. "Stvarnost očima velikih podataka" je slogan ovogodišnjeg…

.

Sajam knjiga: Doktorat u stripu, biografije, Hari Poter i trileri!

Na polovini Sajma knjiga u Beogradu već se zna koje su knjige najpopularnije i najtraženije, a to su često knjige…

.

Kako do evropskog novca za projekte

Kako dobiti novac za projekat, koje ideje prolaze i koje “cake” su potrebne kako bi se projekat  svideo svima, možete…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo