...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Novi naučni časopis Elementi

23.07.2015.

Zainteresovan si za nauku? Želiš da znaš kako funkcioniše svet oko tebe? Zanimaju te moderne tendencije u svetu koji je miljama daleko od prosečne svakodnevice? Za tebe je svakako onda namenjen novi naučno – popularni časopis "Elementi", čiji je prvi broj upravo izašao iz štampe!

.

Za novo zanimljivo štivo zaslužan je Centar za promociju nauke, a predstavnica ove organizacije Ivana Horvat rekla je za O radio da se spektar tema koji je pokriven na stranicama časopisa veoma širok.

"Trudimo se da sve teme obradimo na prijemčiv način, kako bi svi koji su zainteresovani za nauku, a nisu nužno naučnici, mogli da ih razumeju. Časopis možda nije namenjen za najmlađe, dosta je ozbiljan, ali postoje tekstovi koji su sasvim prilagođeni za đake starijih razreda osnovne škole", kazala nam je Ivana. 

Među ove "lakše teme" u prvom broju Ivana je ubrojala tekstove o tome da li je Brontosaurus oživeo i da li se biljke kreću. No tema prvog proja je veoma aktuelna kod nas i nosi naslov: "Da li geni imaju nacionalnost".

"Strasti se uvek uzburkaju oko ove teme, a mi smo pokušali sa naučne, objektivne strane da priđemo temi i da vidimo šta nauka ima da kaže po tom pitanju. Recimo da nauka ima metod kojim može da ispita čitav ljudski genom, da vidi šta je zapisano i koje se to sekvence menjaju, a koje ne. Na osnovu toga moguće je utvrditi koje je poreklo određenih grupacija ljudi i da li to ima veze sa nacijom ili ne", kazala je Ivana.

Kako je objasnila, svaki broj časopisa će imati svoju glavnu temu, a ekipa je već uveliko počela pripreme za ono što će pisati u drugom broju, koji će izaći 24. septembra. Časopis ima 108 strana, vizuelno izgleda prelepo, a za dijzajn je zadužen Aleksandar Savić i tim ilustratora.

Centar za promociju nauke postoji već četiri godine u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se pridruže njegovom radu, jer sa njima rade i grupe volontera i demonstratora. Osim toga, Centar redovno ima svoje akcije i u Novom Sadu, ali i na Noći istraživača i drugim naučno popularnim događajima. Takođe, ekipa je dostupna i preko web sajta elementarium.cpn.rs.

Časopis "Elementi" biće dostupan na svim bolje opremeljenim kioscima, a cena mu 290 dinara. Moguće je i pretplatiti se, a godišnja pretplata je 1.600 dinara.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Vozite kamion Evropom

Hteli mi to sebi da priznamo ili ne - video igre su odličan način za ubijanje slobodnog vremena, ukoliko ga…

.

"Kosa" pola veka kasnije: Da li se nešto promenilo?

Kultno delo "Kosa" prevenstveno je bilo zamišljeno kao brodvejski pozorišni komad, ali je svoju punu slavu dobilo filmskom ekranizacijom, pod…

.

Sizifova slikovnica za nepismene

Bojan Jokanović je rođen u Tuzli 1985. godine. Živi u Doboju, diplomirani je teolog i veroučitelj. Pored toga, bavi se i…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Novi Sad dobio specijalnu mapu za mlade turiste

Omladinska mapa Novog Sada predstavlja posebno prilagođenu turističku mapu za strance od 15 do 30 godina koji posećuju Novi Sad,…

.

Red vožnje novosadskog gradskog prevoza za iOS

Postoji nekoliko nezvaničnih apliakcija na kojima možete proveriti red vožnje nekog od novosadskih autobusa. Ove aplikacije su uglavnom namenjene korisnicima…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo