...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Novi naučni časopis Elementi

23.07.2015.

Zainteresovan si za nauku? Želiš da znaš kako funkcioniše svet oko tebe? Zanimaju te moderne tendencije u svetu koji je miljama daleko od prosečne svakodnevice? Za tebe je svakako onda namenjen novi naučno – popularni časopis "Elementi", čiji je prvi broj upravo izašao iz štampe!

.

Za novo zanimljivo štivo zaslužan je Centar za promociju nauke, a predstavnica ove organizacije Ivana Horvat rekla je za O radio da se spektar tema koji je pokriven na stranicama časopisa veoma širok.

"Trudimo se da sve teme obradimo na prijemčiv način, kako bi svi koji su zainteresovani za nauku, a nisu nužno naučnici, mogli da ih razumeju. Časopis možda nije namenjen za najmlađe, dosta je ozbiljan, ali postoje tekstovi koji su sasvim prilagođeni za đake starijih razreda osnovne škole", kazala nam je Ivana. 

Među ove "lakše teme" u prvom broju Ivana je ubrojala tekstove o tome da li je Brontosaurus oživeo i da li se biljke kreću. No tema prvog proja je veoma aktuelna kod nas i nosi naslov: "Da li geni imaju nacionalnost".

"Strasti se uvek uzburkaju oko ove teme, a mi smo pokušali sa naučne, objektivne strane da priđemo temi i da vidimo šta nauka ima da kaže po tom pitanju. Recimo da nauka ima metod kojim može da ispita čitav ljudski genom, da vidi šta je zapisano i koje se to sekvence menjaju, a koje ne. Na osnovu toga moguće je utvrditi koje je poreklo određenih grupacija ljudi i da li to ima veze sa nacijom ili ne", kazala je Ivana.

Kako je objasnila, svaki broj časopisa će imati svoju glavnu temu, a ekipa je već uveliko počela pripreme za ono što će pisati u drugom broju, koji će izaći 24. septembra. Časopis ima 108 strana, vizuelno izgleda prelepo, a za dijzajn je zadužen Aleksandar Savić i tim ilustratora.

Centar za promociju nauke postoji već četiri godine u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se pridruže njegovom radu, jer sa njima rade i grupe volontera i demonstratora. Osim toga, Centar redovno ima svoje akcije i u Novom Sadu, ali i na Noći istraživača i drugim naučno popularnim događajima. Takođe, ekipa je dostupna i preko web sajta elementarium.cpn.rs.

Časopis "Elementi" biće dostupan na svim bolje opremeljenim kioscima, a cena mu 290 dinara. Moguće je i pretplatiti se, a godišnja pretplata je 1.600 dinara.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ja sam StaŠa"

Glumica Isidora Vlček preporučila je knjigu za koju kaže da opisuje Novi Sad na savremen način. 

.

Oči u oči sa pozorišnim svetom

Akademija umetnosti u Novom Sadu biće u periodu od 6. do 8. decembra domaćin studentima dramske umetnosti iz regiona, u…

.

Prilazak muzici s druge strane

Kroz kompleksnost metal muzike, do prolaska kroz zamišljeno muzičko ogledalo u kome se vide samo ukulele i bas. Milan Veselinović (Phobos, Tymish, Flashforward)…

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Moovit - aplikacija za lakše snalaženje

Kako u Novom Sadu ne postoji zvanična aplikacija koja bi omogućila da na telefonu imate sve informacije o linijama javnog…

  • 11:00 O tome se priča
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Muzički kalendar
  • 16:00 Music Mix by Bea

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo