...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Novi naučni časopis Elementi

23.07.2015.

Zainteresovan si za nauku? Želiš da znaš kako funkcioniše svet oko tebe? Zanimaju te moderne tendencije u svetu koji je miljama daleko od prosečne svakodnevice? Za tebe je svakako onda namenjen novi naučno – popularni časopis "Elementi", čiji je prvi broj upravo izašao iz štampe!

.

Za novo zanimljivo štivo zaslužan je Centar za promociju nauke, a predstavnica ove organizacije Ivana Horvat rekla je za O radio da se spektar tema koji je pokriven na stranicama časopisa veoma širok.

"Trudimo se da sve teme obradimo na prijemčiv način, kako bi svi koji su zainteresovani za nauku, a nisu nužno naučnici, mogli da ih razumeju. Časopis možda nije namenjen za najmlađe, dosta je ozbiljan, ali postoje tekstovi koji su sasvim prilagođeni za đake starijih razreda osnovne škole", kazala nam je Ivana. 

Među ove "lakše teme" u prvom broju Ivana je ubrojala tekstove o tome da li je Brontosaurus oživeo i da li se biljke kreću. No tema prvog proja je veoma aktuelna kod nas i nosi naslov: "Da li geni imaju nacionalnost".

"Strasti se uvek uzburkaju oko ove teme, a mi smo pokušali sa naučne, objektivne strane da priđemo temi i da vidimo šta nauka ima da kaže po tom pitanju. Recimo da nauka ima metod kojim može da ispita čitav ljudski genom, da vidi šta je zapisano i koje se to sekvence menjaju, a koje ne. Na osnovu toga moguće je utvrditi koje je poreklo određenih grupacija ljudi i da li to ima veze sa nacijom ili ne", kazala je Ivana.

Kako je objasnila, svaki broj časopisa će imati svoju glavnu temu, a ekipa je već uveliko počela pripreme za ono što će pisati u drugom broju, koji će izaći 24. septembra. Časopis ima 108 strana, vizuelno izgleda prelepo, a za dijzajn je zadužen Aleksandar Savić i tim ilustratora.

Centar za promociju nauke postoji već četiri godine u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se pridruže njegovom radu, jer sa njima rade i grupe volontera i demonstratora. Osim toga, Centar redovno ima svoje akcije i u Novom Sadu, ali i na Noći istraživača i drugim naučno popularnim događajima. Takođe, ekipa je dostupna i preko web sajta elementarium.cpn.rs.

Časopis "Elementi" biće dostupan na svim bolje opremeljenim kioscima, a cena mu 290 dinara. Moguće je i pretplatiti se, a godišnja pretplata je 1.600 dinara.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Veliki Mrmot uzvraća udarac !

Aleksandar  Damnjanović iz Beograda, je zaljubljenik u prirodu, planinar, biciklista i kajakaš. Pre svega avanturista. Njegova “životna” avantura je prelazak…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo