.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Kako do evropskog novca za projekte

10.04.2015.

Kako dobiti novac za projekat, koje ideje prolaze i koje “cake” su potrebne kako bi se projekat  svideo svima, možete saznati u okviru predstavljanja programa Evropske unije “Horizont 2020”, svakog četvrtka u Centru za promociju nauke. "Horizont 2020" je sedmogodišnji program EU za finansiranje projekata iz nauke, industrije i društva, a u Novom Sadu je tema predstavljanja bila "Kako su oni osvojili projekat".

.

Naučnici i šefovi kancelarija za međunarodnu saradnju pričali su o načinima kako da dobijete novac za projekat i zaključili da morate imati sjajnu ideju koja će uticati na okolinu ili čovečanstvo. Bez obzira na to da li se radi o projektu za Horizont 2020  ili neku drugu fondaciju, svakako je potrebno dobro promisliti ideju i razraditi je do najsitnijih detalja, a rizike što više smanjiti.

Koordinator prvog projekta u Srbiji koji je finansiran kroz Horizont  Vladimir Todorović kaže da su partneri na projektu važni i da tokom razrade ideje treba što više komunicirati sa njima, jer ćemo tako saznati kakvi će biti i pri realizaciji projekta.

"Potrebno je pre svega detaljno isplanirati ideju i posle pronaći gde ćemo tu ideju plasirati. Nakon toga, bitno je pronaći partnere sa kojima će se ta ideja realizovati", naveo je Todorović i dodao:

"Važno je držati se realnih ciljeva, a ne ići taktikom da se Evropska komisija impresionira". On poručuje da se jednostavno držimo onoga što možemo da realizujemo.

Ukoliko se bavite naukom, za realizaciju istraživanja treba da nađete najbolji mogući tim. Ideja treba da pomera granice u svojoj oblasti i bude interdisciplinarna, rekli su na predstavljanju Horizonta.

Zorana Kurbalija Novičić, koja je dobila projekat iz "Marija Kiri fonda", savetuje studente da s volontiranjem počnu čim krenu na studije, odlaze na konferencije, seminare i prave mrežu ljudi koje poznaju. Za takve aktivnosti postoje i fondovi, tako da je moguće i besplatno putovati.

"Ono što svim studentima sugerišem jeste da testiraju svoju ideju tako što će uzeti neku manju stipendiju. Preporučujem European research council koji daje stipendiju od šest nedelja do tri meseca. Tu možete dobiti novac za troškove življenja, eventualno za hemikalije i alate potrebne za istraživanje. Ideju možete razraditi i kasnije ulagati u nju kroz druge, veće stipendije", ispričala je Kurbalija Novičić za O radio. 

Ukoliko vas zanima program Horizont 2020 možete pitati Centar za promociju nauke da vam pojasni kako on funkcioniše. Takođe, Centar vas može posavetovati i gde da tražite studentske fondove.

J.Ž/N.Š.

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?