...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kako do evropskog novca za projekte

10.04.2015.

Kako dobiti novac za projekat, koje ideje prolaze i koje “cake” su potrebne kako bi se projekat  svideo svima, možete saznati u okviru predstavljanja programa Evropske unije “Horizont 2020”, svakog četvrtka u Centru za promociju nauke. "Horizont 2020" je sedmogodišnji program EU za finansiranje projekata iz nauke, industrije i društva, a u Novom Sadu je tema predstavljanja bila "Kako su oni osvojili projekat".

.

Naučnici i šefovi kancelarija za međunarodnu saradnju pričali su o načinima kako da dobijete novac za projekat i zaključili da morate imati sjajnu ideju koja će uticati na okolinu ili čovečanstvo. Bez obzira na to da li se radi o projektu za Horizont 2020  ili neku drugu fondaciju, svakako je potrebno dobro promisliti ideju i razraditi je do najsitnijih detalja, a rizike što više smanjiti.

Koordinator prvog projekta u Srbiji koji je finansiran kroz Horizont  Vladimir Todorović kaže da su partneri na projektu važni i da tokom razrade ideje treba što više komunicirati sa njima, jer ćemo tako saznati kakvi će biti i pri realizaciji projekta.

"Potrebno je pre svega detaljno isplanirati ideju i posle pronaći gde ćemo tu ideju plasirati. Nakon toga, bitno je pronaći partnere sa kojima će se ta ideja realizovati", naveo je Todorović i dodao:

"Važno je držati se realnih ciljeva, a ne ići taktikom da se Evropska komisija impresionira". On poručuje da se jednostavno držimo onoga što možemo da realizujemo.

Ukoliko se bavite naukom, za realizaciju istraživanja treba da nađete najbolji mogući tim. Ideja treba da pomera granice u svojoj oblasti i bude interdisciplinarna, rekli su na predstavljanju Horizonta.

Zorana Kurbalija Novičić, koja je dobila projekat iz "Marija Kiri fonda", savetuje studente da s volontiranjem počnu čim krenu na studije, odlaze na konferencije, seminare i prave mrežu ljudi koje poznaju. Za takve aktivnosti postoje i fondovi, tako da je moguće i besplatno putovati.

"Ono što svim studentima sugerišem jeste da testiraju svoju ideju tako što će uzeti neku manju stipendiju. Preporučujem European research council koji daje stipendiju od šest nedelja do tri meseca. Tu možete dobiti novac za troškove življenja, eventualno za hemikalije i alate potrebne za istraživanje. Ideju možete razraditi i kasnije ulagati u nju kroz druge, veće stipendije", ispričala je Kurbalija Novičić za O radio. 

Ukoliko vas zanima program Horizont 2020 možete pitati Centar za promociju nauke da vam pojasni kako on funkcioniše. Takođe, Centar vas može posavetovati i gde da tražite studentske fondove.

J.Ž/N.Š.

Možda te još zanima:

.

Životnu sredinu možemo čuvati i betonom

Mladi naučnik Nikola Tošić, docent Građevinskog fakulteta u Beogradu, dobio je prestižnu evropsku stipendiju za projekat pravljenja mikroarmiranog betona od…

.

Vozite kamion Evropom

Hteli mi to sebi da priznamo ili ne - video igre su odličan način za ubijanje slobodnog vremena, ukoliko ga…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Red vožnje novosadskog gradskog prevoza za iOS

Postoji nekoliko nezvaničnih apliakcija na kojima možete proveriti red vožnje nekog od novosadskih autobusa. Ove aplikacije su uglavnom namenjene korisnicima…

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo