.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Država traći novac na pasivne studente

19.10.2015.

Organizacija Studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) studentima nude besplatne termine za plivanje i vežbanje u teretani u nekoliko gradova u Srbiji. Prema rečima predstavnice ove organizacije Nade Benčine studenti u Novom Sadu ne koriste ove termine, a na plivanje dolaze neretko svega dve osobe dnevno zbog čega se novac države izdvaja uzalud.

.

"Od maja postojimo u Novom Sadu i nudimo više vrsta potpuno besplatnih aktivnosti. Kontaktirali smo predstavnike studenata i na njima je da među svojim kolegama promovišu ove aktivnosti", rekla je Benčina.

Benčina ističe da su besplatne SOFA sportske aktivnosti i nastale kao manjak bavljenja sportom na Univerzitetima, zbog čega je Ministartstvo omladine i sporta odobrilo projekat kojim se ponuda njihovih aktivnosti plaćaju iz državnog budžeta.

Jedan termin na SPENS-u košta pet hiljada dinara, koje SOFA izdvaja ponekad i za mali broj osoba zbog čega se razmišljalo o ukidanju ove neiskorišćene povlastice za studente u Novom Sadu.

"Odlučili smo ipak da ostanemo tu još godinu dana, ali nam je potrebno više pažnje medija i studentskih predstavnika kako bi studenti saznali koje opcije imaju", rekla je Benčina.

Registracijom na sajtu SOFA, studenti dobijaju ID broj sa kojim potpuno besplatno mogu da iskoriste tri termina za plivanje na bazenu SPENS-a. Sredom i petkom su odvojeni termini od 10 do 11 časova, a nedeljom od 11 do 12. Vežbanje u teretani je omogućeno u teretani "Gymnasium" u ulici Miše Dimitrijevića 34, takođe tri puta nedeljno.

Kada su u pitanju aktivnosti SOFA organizacije, studentima predstoji i prvi "SOFA Open" turnir koji će okupiti preko 300 studenata iz svih univerzitetskih centara u zemlji. Turnir će trajati od 23. do 25. oktobra. Za studente su obezbeđeni smeštaj i hrana, kao i mnogobrojne nagrade.

SOFA je besplatna sportska organizacija, alternativa nepostojanju sporta na Univerzitetima, koja za cilj ima ukidanje prepreka o nedostatku novca, vremena i mesta za bavljenje sportom.

Novu besplatnu aktivnost u Novom Sadu pogledajte ovde. A spisak svih aktivnosti i termina pogledajte ovde

Nataša Šaru

.
Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine…
.
U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka…
.
Svako ko ide na fakultet ili provodi vreme sa nekim ko studira zna koliko mesec jun može da bude naporan.  Rezultati istraživanja…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?