...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Država traći novac na pasivne studente

19.10.2015.

Organizacija Studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) studentima nude besplatne termine za plivanje i vežbanje u teretani u nekoliko gradova u Srbiji. Prema rečima predstavnice ove organizacije Nade Benčine studenti u Novom Sadu ne koriste ove termine, a na plivanje dolaze neretko svega dve osobe dnevno zbog čega se novac države izdvaja uzalud.

.

"Od maja postojimo u Novom Sadu i nudimo više vrsta potpuno besplatnih aktivnosti. Kontaktirali smo predstavnike studenata i na njima je da među svojim kolegama promovišu ove aktivnosti", rekla je Benčina.

Benčina ističe da su besplatne SOFA sportske aktivnosti i nastale kao manjak bavljenja sportom na Univerzitetima, zbog čega je Ministartstvo omladine i sporta odobrilo projekat kojim se ponuda njihovih aktivnosti plaćaju iz državnog budžeta.

Jedan termin na SPENS-u košta pet hiljada dinara, koje SOFA izdvaja ponekad i za mali broj osoba zbog čega se razmišljalo o ukidanju ove neiskorišćene povlastice za studente u Novom Sadu.

"Odlučili smo ipak da ostanemo tu još godinu dana, ali nam je potrebno više pažnje medija i studentskih predstavnika kako bi studenti saznali koje opcije imaju", rekla je Benčina.

Registracijom na sajtu SOFA, studenti dobijaju ID broj sa kojim potpuno besplatno mogu da iskoriste tri termina za plivanje na bazenu SPENS-a. Sredom i petkom su odvojeni termini od 10 do 11 časova, a nedeljom od 11 do 12. Vežbanje u teretani je omogućeno u teretani "Gymnasium" u ulici Miše Dimitrijevića 34, takođe tri puta nedeljno.

Kada su u pitanju aktivnosti SOFA organizacije, studentima predstoji i prvi "SOFA Open" turnir koji će okupiti preko 300 studenata iz svih univerzitetskih centara u zemlji. Turnir će trajati od 23. do 25. oktobra. Za studente su obezbeđeni smeštaj i hrana, kao i mnogobrojne nagrade.

SOFA je besplatna sportska organizacija, alternativa nepostojanju sporta na Univerzitetima, koja za cilj ima ukidanje prepreka o nedostatku novca, vremena i mesta za bavljenje sportom.

Novu besplatnu aktivnost u Novom Sadu pogledajte ovde. A spisak svih aktivnosti i termina pogledajte ovde

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Sportski podkasti u Srbiji - prostor bez ograničenja

Sport se kod nas voli i prati veoma srčano, pa je nekako logično da se sa istim takvim žarom i…

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

U društvu se lakše trči

Trčanje je zgodan izbor za rekreaciju, naročito u urbanim sredinama, jer nije tehnički zahtevno, ne iziskuje puno priprema i čovek…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

Kajt-surf kao životni stil

Novosadjanka Iva Kristić od malena se bavi različitim adrenalinskim sportovima. Skija, surfuje... Pre desetak godina došla je na Adu Bojanu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo