...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Dino Sejdinović: Moguće je i do Oksforda

26.06.2015.

Doktor Dino Sejdinović jedan je od onih studenata koji je svojevremeno iz regiona bivše Jugoslavije svoje školovanje, postdiplomske i doktorske studije uspeo da nastavi na univerzitetima u Velikoj Britaniji, a između ostalog i na Univerzuietu Bristol. Tokom svoje karijere već je zaslužio i mesto profesora u jednoj od najprestižnijih škola na svetu – Oksfordskom univerzitetu. Dino je gostovao na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu kao predavač, a tom prilikom je sa nama podelio svoja iskustva kako do stipendija i školovanja van granica Srbije.

.

Kako je Dino objasnio, postoji veliki broj mogućnosti za odlazak na studije u inostranstvo i veliki broj stipendija koje su otvorene za učenike iz našeg regiona, ali je važno znati da u "takmičenju" za njih učestvuje veliki broj mladih ljudi.

"Te stipendije su često veoma kompetitivne, jer prema mom iskustvu iz Velike Britanije, studenti iz našeg regiona, s obzirom da su to sve studenti van Evropske unije, moraju da se takmiče sa svim ostalim studentima tog statusa. To je veliki broj ljudi, ali i dalje je to moguće", kazao je Dino za O radio.

Kako nam je ispričao, on je stipendiju za postdiplomske studije dobio od industrije u Velikoj Britaniji, tamo je završio studije i nakon toga odlučio da nastavi akademsku karijeru u toj zemlji. Sada je predavač na Oksfordu i iz svog iskustva je poručio mladima koji žele da se školuju u inostranstvu da je veoma važno staviti akcenat uspehe već tokom osnovnih studija i unapred se na takmičenjima i kroz naučne radove pripremati za apliciranje za stipendije.

"Prilikom apliciranja treba potencirati rezultate sa takmičenja, posebno sa onih međunarodnih. Ne treba aplicirati samo na jedno mesto i fokusirati se samo na jednu mogućnost. Najbolje je aplicirati na što veći broj stipendija", kazao je Dino.

Tokom posete FTN-u on je održao nekoliko prdavanja studentima iz Novog Sada, a prema njegovim rečima na ovom fakultetu nešto se pozitivno i veliko dešava među mladima.

"Održao sam sažeto predavanje o svom predmetu koji predajem na Oksfordu iz statističkog mašinskog učenja, koji je trenutno dosta popularan, i imam izuzetno pozitivne utiske. Čini mi se da FTN ima nešto što je prilično netipično i jedinstveno za region. Imaju veliki broj evropskih projekata i kritičnu masu mladih ljudi koji su izuzetno aktivni u njihovom polju istraživanja. Tu se krije veliki potencijal da Novi Sad postane obrazovni i vrlo značajan istraživački centar u regionu", poručio je Dino.

Hteli smo da sazanamo i kako je to biti predavač na Oksfordu, jednoj od najpoznatijih, ali i najskupljih škola na svetu.

"Oksford je jedno interesantno mesto sa mnogo različitih tradicija koje su veoma poštovane. Pored toga ima i jedan prilično netipičan sistem školovanja koji se razlikuje od ostalih univerziteta u Britaniji. Tamo studiraju jako dobri studenti, a predmeti su veoma zahtevni", kazao nam je Dino.

Maja Leđenac

 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Dekodiranje stvarnosti

Igor Nikolić je sportski kuglaš koji u pauzama takmičenja, treninga i redovnih životnih obaveza voli da se posveti knjigama. Njegov…

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Konkurs za stipendije u Velikoj Britaniji

Britanska fondacija za školske stipendije otvorila je konkurs za prijavu studenata za stipendije za postiplomske studije ili stručno usavršavanje u…

.

Besplatne letnje škole u Berlinu, Parizu i Oslu

Studenti Univerziteta u Beogradu mogu da se prijave i besplatno učestvuju  na pet različitih letnjih škola unutar Circle U. alijanse.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo