...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Da, postoji Zakon o mladima!

18.09.2018.

Zakon o mladima postoji od 2011. godine, međutim, istraživanje Krovne organizacije mladih pokazuje da više od 60 odsto mladih u Srbiji nikad nije čulo za ovaj Zakon.

.

Zakonom je data definicija mladih, zabranjena je diskriminacija, propisana je obaveza da se na svakih deset godina donosi Strategija za mlade na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou. Takođe je propisana i obaveza države da obezbedi novac za ostvarivanje ciljeva predviđenih strategija. Predviđena je mogućnost osnivanja udruženja mladih, udruženja za mlade ali i neformalnih udruženja čiji su ciljevi usmereni ka mladima. Međutim, advokat Veljko Milić izdvojio je i nedostatke ovog Zakona.

"Problematičnost sa ovim zakonom je što nije propisana obaveza pokrajine i lokalne samouprave da raspisuju konkurse za finansiranje projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora jer Zakon kaže da se finansiranje vrši u skladu sa interesima i potrebama autonomne, odnosno, lokalne samouprave i njihovim ekonomskih mogućnostima. To u praksi može da dovede do toga da mladi na teritorijama nekih siromašnijih lokalnih samouprava neće dobiti sredstva za projekte, jer lokalna uprava nema sredstava da im to obezbedi, dok mladi ih nekih bogatijih samouprava mogu dobiti sredstva za ostvarivanje svojih interesa. Takođe, dodela sredstava nije regulisana ovim zakonom, nego Zakon ostavlja mogućnost lokalnim samoupravama da same određuju način na koji će dodeljivati sredstava udruženjima mladih, pa onda to u praksi do dovodi to zloupotreba", objasnio je Veljko Milić.

pl2 jpg

Sa druge strane, zahvaljujući ovom zakonu, izrodio se niz omladinskih organizacija, udruženja, kancelarija za mlade. Jedna od takvih je Krovna organizacija mladih koji predstavlja najviše predstavničko telo mladih u Srbiji. Potpredsednik upravnog odbora Krovne organizacije mladih Samedin Rovčanin, objasnio je koje sve pogodnosti ovaj Zakon daje KOMS-u.

"Kada je u pitanju KOMS ono što je naš najvažniji interes, pored praćenja i ispunjavanja odredaba Zakona i pitanja sticanja statusa nacionalnog krovnog saveta, odnosno sticanja statusa koji omogućava Krovnom savezu da bude ravnopravni partner državi i da kada država želi da komunicira sa mladima, da komunicira sa reprezentativnim krovnim savezom. U tom smislu, opredeljenje nas u KOMS-u je da se u neko dogledno vreme potrudimo da ispunimo i formalne uslove predviđene Zakonom o mladima i neformalne uslove sticanja statusa krovnog saveza udruženja", objasnio nam je Samedin Rovčanin.

koms

Zbog ovakvih benefita, ali i nedostataka, pitali smo mlade koliko su upoznati sa ovim Zakonom. Evo nekoliko reakcija:

Mi imamo Zakon za mlade? Verovatno nisam čula, jer se niko ni ne bavi mladima, pa nije bilo potrebe za tim.

Nisam upoznata sa Zakonom o mladima i nisam sigurna šta bi taj Zakon trebalo da podrazumeva, ne znam zbog čega nisam informisana. Možda razlog leži u činjenici da se neke stvari u ovoj državi podrazumevaju i da se neke stvari znaju unapred bez da se nešto više o tome govori.

Nisam čuo za Zakon o mladima, razlog vidim u tome da mi je previše smešna činjenica da ova država planira nešto sistemski za mlade, jer kad pogledam oko sebe vidim da smo prepušteni sami sebi.

Jesam, upoznala sam se sa članovima Zakonama kada sam htela da saznam nešto više o ravnopravnosti i jačanja svesti mladih o uslovim finansiranja, sufinasiranja programa i projekata. Mislim da je jako bitan za mlade, ako stavimo u fokus i podršku mladima u društvenom aktivizmu.

O Zakonu o mladima sam čuo na Pravnom fakultetu, koji studiram ali čini mi se da nije efikasan, kao ni Nacionalna strategija za mlade koja je donešena tim zakonom

Znam da postoji i čemu bi trebalo da služi i šta bi trebalo da određuje, ali mislim da se to ne sprovodi u pravoj meri i na pravi način. 

Neinformisanost je krivica obe strane, kako mladih, tako i institucija. Zbog toga, Samedin Rovčanin daje predlog rešenja ove situacije.

"Čini mi se da je rešenje imperativ u vidu insistiranja u nekom narednom periodu, kroz konsultativne procese,  vršenje pritiska da utičemo na ključne donosioce odluka, da na neki način obavežemo pre svega lokalne samouprave ali i druge nivoe vlasti da se doslednije pridržavaju ovog zakona", zaključuje potpredsednik KOMS-a.

Prilog poslušajte u plejeru:

S. P.

Možda te još zanima:

.

Zloupotreba distancira mlade od politike

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u nedavnom saopštenju najoštrije je osudila poslednje političke zloupotrebe mladih i udruženja za mlade, pre svega…

.

Društvena mreža za komšije

U mora društvenih mreža ovih dana je možda najkorisnija ona koja okuplja ljude koji su vam najbliži - vaše komšije.

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Mladi na termin "politika" gledaju kao na ružnu reč

Krovna organizacija mladih (KOMS) nedavno je objavila "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji", u kome se navodi…

.

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim…

.

Mladi se osećaju zapostavljeno

Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo