...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Mladi u potrazi za prilikom: da li Srbija gubi svoj najvredniji resurs?

13.08.2024.

Mladi ne veruju u institucije, smatraju da nemaju svoje mesto u političkom životu Srbije i rado bi se odselili na Zapad. Ovo je samo delić rezultata Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji koji je u ponedeljak predstavila Krovna organizacija mladih (KOMS).

.

Foto: Pexels/Pixabay

Miljana Pejić iz KOMS-a kaže da više od polovine ispitanika smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke.

"Mladi nemaju poverenja u izborni sistem. Njih 82 odsto je reklo da se tako oseća. Više od polovine smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, a samo 1,8 odsto mladih kaže da su u potpunosti fer i pošteni", objašnjava Miljana.

Ona kaže da je, od prošlog izveštaja do danas, poraslo poverenje mladih u demokratiju kao društveno uređenje.

"Poverenje u demokratiju sada iznosi 39 odsto, dok se nepoverenje za godinu dana smanjilo sa 29,5 na 26,4 odsto. Ipak više od polovine mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, ali i taj je broj u padu", kaže Miljana.

mladi2 jpeg

Izveštaj je pokazao da trećina mladih podržava povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima. Taj procenat porastao je skoro 100 odsto od 2021. godine do danas. Samo 16 odsto njih podržava ulazak Srbije u EU i taj procenat se nije menjao.

Skoro polovina mladih planira da se iseli iz Srbije. Alarmantno je, kažu u KOMS-u, da 21 odsto ispitanika već planira odlazak. Svega 14 odsto mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.

"Kao glavni razlog za odlazak iz Srbije navode viši životni standard. Njih 33 odsto tako objašnjava svoju nameru. Trećina želi dostojanstveniji život, a 14 odsto njih traži bolje javne usluge".

Jedan od apsurdnih podataka koje je doneo novi izveštaj KOMS-a tiče se nasilja među vršnjacima. Procenat mladih koji doživljavaju fizičko nasilje skoro upola je manji nego ranije. Ipak, skoro polovina njih smatra da nasilje može biti opravdano.

mladi bulje u telefon jpg

"Ovaj podatak je zabrinjavajući, jer je skok ovakvog stava za 10 odsto nastao posle prošlogodišnih majskih tragedija", rekla je Gordana Adamov, predsednica Upravnog odbora KOMS-a.

Zabrinjavajući podatak je i da čak 17 odsto mladih radi bez ugovora, odnosno “na crno”. Oni svedoče da početak radnog života i dalje nije ni malo lak. Čak 37odsto mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo 18 odsto.  

Mladima najviše nedostaje zdravstveno i seksualno obrazovanje u obrazovnom sistemu. To je istaklo 64 odsto ispitanika. Nedostaju im i kvalitetni međuljudski odnosi u obrazovanju. Ni obrazovanje nije u boljem položaju, a pogoršana ekonomija bitno je uticala na sudbine mladih.

Petina mladih koji su tokom 2024. godine odustali od daljeg obrazovanja, bilo posle srednje škole ili fakulteta, to je uradila jer nije mogla da priušti život van kuće, u drugom gradu.

Najveća nezaposlenost mladih zabeležena je u regionu Centralne i Zapadne Srbije, dok oko 21 odsto njih radi na poziciji za koju su stekli adekvatno obrazovanje, što je manje nego prošle godine.

Mladi se takođe žale na probleme sa anksioznošću. Kažu da da adekvatna psihološka pomoć nije dostupna svima zbog čega bi se najradije obratili privatnim terapeutima.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde:

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

.

Otvorene prijave za Liderski program za LGBT mlade

Otvorene su prijave za Liderski program Centra E8 za mlade pripadnike i pripadnice LGBTQI+ zajednice. Cilj programa je da izgradi…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

.

Bezbednost u saobraćaju: mladi lošije procenjuju rizik

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji ove godine su život izgubile 333 osobe, od čega četvrtinu čine mladi između 15 i…

.

Opravdavanje nasilja kao odgovor na nepravde u društvu

Više od polovine mladih u Srbiji (52%) smatra da nasilje može biti opravdano. Ovo je jedan od podataka iz najnovijeg…

.

Ščepajte problem za gušu kroz forum teatar

Za sve mlade koji žele da glume, ali i da utiču na rešavanje različitih društvenih problema, ove godine je raspisan…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo