...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

25.07.2024.

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su mladi u kulturi?". Događaj organizuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u sklopu studentskog festivala kulture PROCES. O ovom događaju, kao i o temi položaja mladih u kulturi, razgovarali smo sa menadžerkom programa u KOMS-u Milicom Borjanić.

.

"Verujemo da direktnim konsultovanjem mladih za određena pitanja i određene oblasti možemo da dobijemo najbolji uvid u to kakav je njihov položaj u određenoj sektorskoj politici. Otud i motivacija da ovaj okrugli sto bude posvećen položaju mladih u oblasti kulture, s obzirom da smo svesni da možda kao društvo ne obraćamo dovoljno pažnje na razvijanje mladih ljudi u oblasti kulture. Zbog toga je ideja da na okruglom stolu dođemo do predstavnika institucija, ali i do mladih koji su aktivisti i aktivistkinje, kao i do onih koji stvaraju kulturne sadržaje", kaže Milica Borjanić.

milicaborjanic png

Milica Borjanić

S obzirom da si pomenula da tema položaja mladih u kulturi nije često u fokusu u društvu, šta je ono što trenutno znamo o izazovima sa kojima se oni suočavaju u ovoj oblasti?

Ono na čemu mi stalno insistiramo jeste međusektorska saradnja. Kada govorimo o položaju mladih u kulturi, to nije samo pitanje Ministarstva kulture, iako je ono prvo koje je nadležno, već je to stvar i resora koji se bavi omladinom, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Dakle, sve su to neka ministarstva i institucije koje treba da rade zajedno da bismo zaista imali kontinuiranu brigu o mladim umetnicima i umetnicama. Strategija za mlade Vlade Republike Srbije takođe prepoznaje delovanje mladih u oblasti kulture kao jedno od ključnih za razvoj mlade osobe u periodu od 15 do 30. godine.

Koliko su institucije kulture generalno otvorene za kulturno i umetničko stvaralaštvo mladih i prezentaciju njihovog rada?

Upravo prostori i finansiranje su dve teme kojima ćemo se baviti na okruglom stolu, jer smo to prepoznali kao dve oblasti koje su ključne za unapređenje položaja mladih umetnika. Dakle, potrebno je da imaju prostor gde će moći da održavaju svoje aktivnosti, ali, sa druge strane, potrebne su i finansije da bismo edukovali mlade i da bismo im pružili mogućnost da se upoznaju sa različitim kulturnim sadržajima. Zbog toga želimo da prikupimo njihova iskustva i perspektive i na lokalnom i na nacionalnom nivou i da vidimo šta je ono što bismo svi zajedno preporučili kako bi se njihov položaj unapredio. Ono što smo do sada najviše dobijali kao odgovor jeste da dosta mladih umetnika i umetnica pribegava alternativnim vidovima umetnosti, to jest okreću se onome što im je najdostupnije i najpoznatije.

Šta možemo očekivati nakon okruglog stola? Na koji način će prikupljene preporuke i isksutva dalje biti korišćeni? 

Nakon okruglog stola napravićemo konkretne preporuke o tome kako da priđemo problemima koje ćemo čuti od mladih ljudi. Ono što ćemo mi kao tim i kao KOMS nastaviti da zagovaramo jeste da te preporuke budu prepoznate u ključnim sektorskim politikama u oblasti kulture, ali i u nekim drugim oblastima. Cilj je da pokažemo da kultura nije pitanje jedne institucije ili jedne grupe mladih ljudi, već sistemska stvar kojoj treba tako i pristupiti. Tako da ćemo uputiti preporuke nadležnim ministarstvima, ali se zalagati i za njihovu bolju saradnju, kako bismo ostvarili sistematična i dugoročna rešenja koja će delovati podsticajno na mlade u kulturi.

Ceo intervju sa Milicom Borjanić poslušajte u plejeru:

Irena Čučković

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

.

Bezbednost u saobraćaju: mladi lošije procenjuju rizik

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji ove godine su život izgubile 333 osobe, od čega četvrtinu čine mladi između 15 i…

.

Opravdavanje nasilja kao odgovor na nepravde u društvu

Više od polovine mladih u Srbiji (52%) smatra da nasilje može biti opravdano. Ovo je jedan od podataka iz najnovijeg…

.

Ščepajte problem za gušu kroz forum teatar

Za sve mlade koji žele da glume, ali i da utiču na rešavanje različitih društvenih problema, ove godine je raspisan…

.

Omladina ima šta da napiše – stiže novi NOFEK

Pre punih osam godina grupa mladih entuzijasta, ljubitelja pisane reči, bilo da je u pitanju proza ili poezija, okupili su…

.

Volontirajte na MikroFAF festivalu

Ove godine će se u Beogradu održati 15. festival kratkog amaterskog filma MikroFAF. Prijave za volonterski organizacioni tim festivala otvorene…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo