.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Da li će biti novog bodovanja na fakultetima?

24.01.2018.

Ispitni rok samo što nije počeo. Neprospavane noći uz knjigu i kafu čini boljim samo saznanje da će rok brzo proći, a od nedavno i promena liste bodovanja.

.

Foto: www.rtv.rs

Univerzitet u Novom Sadu doneo je nedavno odluku da se promeni dosadašnja lista bodovanja na ispitima, te da se prilagodi onoj u Beogradu. Iz Rektorata još uvek nema zvaničnih informacija o tome na kojim će se fakultetima i od kada primenjivati novi način bodovanja.

Nekim studentima je rečeno da će se nova skala koristiti od januarskog ispitnog roka, dok su drugi samo načuli nešto o ovome.

Do sada je u našoj zemlji korišćena različita skala bodovanja. Tako se Univerzitet u Beogradu vodi listom bodovanja prema kojoj se prolazna ocena dobija sa više od 51 boda, dok se desetki mogu obradovati svi oni koji imaju između 91 do 100 bodova. U Novom Sadu Tehnološki fakultet već godinama ocenjuje svoje studente prema toj listi, a sada će ona najverovatnije zaživeti i na drugim fakultetima.

Prema dosadašnjoj listi ocenjivanja na ispitima, prolazna ocena na ostalim fakultetima u Novom Sadu bila je od 55 bodova, dok se desetka dobijala sa 95 i više bodova. Odlukom Univerziteta u Novom Sadu da se promeni lista bodovanja, te da bude identična kao ona na Beogradskom univerzitetu, izmamljeni su osmesi kod većine studenata.

rektorat UNS

Rektorat UNS, foto Aleksandar Kamasi

Prema Bolonjskom sistemu studiranja, u ukupan broj od 100 poena, po predmetu, ulaze aktivnosti i rad na predavanjima i vežbama, seminarski radovi, samostalni radovi, praktični rad i rad na terenu, kolokvijumi i ispiti, pa većina studenata sa kojima smo razgovarali smatra da im je promenom liste bodovanja omogućen bolji prosek.

Oni podržavaju ovu odluku i smatraju da su sada ravnopravni sa studentima u Beogradu, te da imaju veću šansu da ostvare najvišu ocenu. Međutim ima i onih koji nisu toliko optimistični, neki misle da će se zbog toga pooštriti kriterijumi na ispitima, da će biti više konkurencije za stipendiju, kao i da će studiranje biti znatno olakšano.

Da li će na vašem fakultetu lista bodovanja biti promenjena ili ne, učenje nas svakako čeka, stoga vam mi želimo uspešan ispitni rok!

Prilog o ovoj temi i kompletnu emisiju "Pokretač" koju pripremaju studenti Novosadskog univerziteta možete preslušati na podkastu Oradija.

Milica Bikcki i Filip Ilić

.
U emisiji "O tome se priča" govorili smo o pravopisu na društvenim mrežama. Koliko se poštuju gramatička pravila i zašto (uglavnom)…
.
Rijaliti programi nekako idu uz moderna vremena. Začeti u Americi, raširili su se poput plime svuda po svetu i danas poznajemo na…
.
Za studenta koji dolazi u novi grad najveći trošak je iznajmljivanje stana. Međutim, oni koji imaju dobar prosek mogu da konkurišu…
Program
Kalendar događaja
Februar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
    
Anketa

Da li čitate elektronske knjige?