...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Društvo

Ključ je u poštovanju prioriteta

29.01.2019.

Jeste li zadovoljni svojom organizacijom vremena?

.

Fotografije: pexels.com

Ispitni rok je sigurno najstresniji period u studentskoj godini. Da bismo skinuli s vrata nekoliko ispita po roku, koliko uglavnom savesni studenti i treba da daju, potrebna nam je disciplina i sposobnost da zaboravimo na sve ono što inače volimo da radimo, kako bi i knjiga konačno zadobila našu pažnju.

Pored svih nama dragih aktivnosti kojih uvek manjka u ispitnom roku, jedna stvar fali nam najviše – vreme. Vremena nikad nema dovoljno za sve ono što treba naučiti i postići, pa često i van ispitnog roka. Kampanjcima je vreme večiti problem, dok od savesnih studenata zaista možemo čuti da imaju vremena za sve.

O organizaciji vremena govorili smo u studentskoj emisiji Pokretač.

Evo odgovora nekih studenata novosadskog Univerziteta na pitanje "Kako vam ide organizacija vremena?".

Do sada smo postigli sve što smo isplanirali, i što se tiče ispita i što se tiče slobodnog vremena. Novi Sad je nedavno slavio titulu Omladinske prestonice Evrope, a iako je to bilo u januarskom roku, mi smo uspeli da ispolažemo sve ispite, da spremimo nove, ali i da posetimo žurku.

U čitaonici nekad provedemo osam, devet sati, ali se isto tako nakon toga opuštamo s društvom, nađemo vremena i za učenje i za druženje, za sve.

Zadovoljna sam organizacijom, ali nisam zadovoljna time kako ispunjavam ono što sam isplanirala. Znam dobro da postavim stvari, ali ne i da se držim tih istih stvari. Možda zato što me to što radim ne motiviše dovoljno. Na primer, ako treba da učim za neki ispit za koji ne želim da učim, verovatno ću naći hiljadu jedan izgovor da to ne radim. Sa druge strane, kada se bavim nekim stvarima koje više volim, primetila sam da se uglavnom držim plana, mnogo više nego kad radim nešto što me ne motiviše toliko.

Ne možeš uvek biti maksimalno motivisan za sve, pa se to onda svodi na samodisciplinu, odnosno, na to da li ćeš uspeti sam sebe da nateraš na nešto. Ja ne uspevam u tome, jer sad imam previše obaveza i tereta od faksa i onda samo želim da odmaram i da kuliram. Možda se nešto može postići svakodnevnim vežbicama samodiscipline, ali nisam pokušao. Nije provereno, samo teoretišem.        

satic jpeg

Neki odgovori zaista mogu da nabiju grižu savesti svima nama koji smo kampanjci. Ako imate želju i volju da promenite svoje navike, ali ne znate odakle da počnete, možda vam može pomoći radionica koja će biti održana u četvrtak, 31. januara u Infopolisu. Radionica se zove "Upravljanje vremenom", a vodi je pedagog i omladinski radnik Novak Stanišić.

"Radionica će biti interaktivna, akcenat je na učesnicima, a ne na predavanju. Kroz različite kreativne aktivnosti učesnici će dobiti praktične savete kako da organizuju svoje vreme. To nisu neka gotova, univerzalna rešenja nego saveti kojih bi trebalo da se pridržavaju da bi što bolje i praktičnije organizovali svoje vreme“, objasnio je Novak za O radio.

Kao glavnu stavku u organizaciji on navodi utvrđivanje onoga što nam je najvažnije.

"Trebalo bi da postavimo takozvane smart ciljeve, kod kojih postoji ono što je važno i prioritetno. Bitno je da utvrdimo da nije sve važno u isto vreme, uvek se zadaci mogu delegirati i rasporediti, ne mora sve odjednom. To je proces učenja i treba biti dosledan u tome. Upravo od te doslednosti zavisi kako će nešto biti organizovano", rekao je Novak.  

Kako kaže, čak i kada smo u stisci s vremenom i imamo više "najbitnijih" stvari da obavimo, treba staviti sve te obaveze na papir i videti šta treba da se uradi sada, a šta malo kasnije i da li u nečemu neko može da nam pomogne.

J.G.

Možda te još zanima:

.

Nova aplikacija za organizaciju dana

Tangerine je nova aplikacija čiji je cilj da prati vaše raspoloženje i navike i na taj način vam pomogne u…

.

Nauči da organizuješ vreme

Ako ste rešili da više ne gubite dragoceno vreme, ali ne znate na koji način da se organizujete da to…

.

Kako organizovati vreme?

Radionica o efikasnom upravljanju vremenom biće održana danas, 26. novembra, od 18 časova u prostorijama IT fusiona na adresi Železnička…

.

Olakšajte sebi organizaciju vremena

Ukoliko ste od onih koji vole da prave to-do liste, TeuxDeux je pravi sajt za vas. Aplikacija je veoma korisna…

.

Nema izgovora za stalno kašnjenje

Gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije zakasnila makar nekoliko minuta, ali ako kašnjenje postane navika, onda…

.

Nauči da organizuješ vreme

Ako ste rešili da više ne gubite dragoceno vreme, ali ne znate na koji način da se organizujete da to…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo