...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Bronza na Olimpijadi iz fizike našem Željku Arsiću

14.07.2015.

Željko Arsić iz Pločice, učenik Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Pančeva, osvojio je bronzanu medalju na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana od 5. do 12. jula u indijskom gradu Mumbaju.

.

Pored njega, još četvoro mladih fizičara činilo je srpski tim na ovom najprestižnijem svetskom školskom takmičenju i svi su se vratili kući s nagradama. Osvojili su tri bronzane medalje i dve pohvale.

Iako je tek pre godinu dana odlučio da je fizika ono čime bi želeo da se bavi i ozbiljnije se posvetio tome, osamnaestogodišnji Željko Arsić već može da se pohvali velikim ostvarenjima. Nakon prvog mesta na državnom takmičenju osvojio je i bronzanu medalju na svetskoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Indiji. Još pod utiscima Željko skromno kaže da su zadaci bili zanimljivi ali ne i toliko teški. 

"Ovo mi je bilo veliko iskustvo. Za jako kratko vreme trebalo je uraditi dosta toga. Imali smo teorijski i eksperimentalni deo", priča Arsić.

S mladim fizičarem u Indiji bila je i njegova profesorka. Iako napominje da se on najviše pripremao sam i u pančevačkom centru za talente, njegov uspeh je ponos čitave škole, grada i zemlje, kaže profesorka Jelena Marković.

"Na olimpijadi učestvuju najbolja deca sveta iz 86 zemalja. I svaka zemlja je imala petočlanu ekipu pa kad pomnožite koliko je to bilo dece videćete da to zaista nije mali uspeh", ističe ona.

Od oktobra Željko kreće na fakultet. Kaže malo se dvoumio da li da upiše elektrotehniku, ali je prevagnula ljubav prema fizici.

Željko Arsić je do sada jedini učenik pančevačke Elektrotehničke škole koji je učestvovao i osvojio nagradu na jednom ovakvom prestižnom takmičenju.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Srbija do Higsovog bozona

Gotovo neobjašnjivo, ali Srbija uspeva da drži korak sa najnovijim svetskim dostignućima. Naši naučnici i proizvodi ovdašnjih pogona, deo su…

.

Stefan Velja: U Srbiji sam motivisaniji za rad

Stefan Velja je izumeo "napravu za hvatanje i razbijanje tromba", takozvani tromb gard. Taj patent, prezentovan na Svetskom salonu pronalazaka,…

.

Pomozi naučnicima da istraže udaljene galaksije

Budite deo pravog naučnog projekta, kao što je, na primer, istraživanje površine Meseca! A kako je to moguće? 

.

Naterati studente da misle svojom glavom

Doktor fizike Petar Mali trenutno predaje na PMF-u, a izabran je za jednog od 10 najcool naučnika Novosadskog univerziteta. Studenti,…

.

Vredi pročitati: Dekodiranje stvarnosti

Igor Nikolić je sportski kuglaš koji u pauzama takmičenja, treninga i redovnih životnih obaveza voli da se posveti knjigama. Njegov…

.

Najcool naučnik Stevan Armaković: Nauka nije bauk

Mladi doktor fizike Stevan Armaković izabran je za jednog od deset najcool naučnika Novosadskog univerziteta, povodom "Noći istraživača". Trenutno je…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo