.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Bronza na Olimpijadi iz fizike našem Željku Arsiću

14.07.2015.

Željko Arsić iz Pločice, učenik Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Pančeva, osvojio je bronzanu medalju na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana od 5. do 12. jula u indijskom gradu Mumbaju.

.

Pored njega, još četvoro mladih fizičara činilo je srpski tim na ovom najprestižnijem svetskom školskom takmičenju i svi su se vratili kući s nagradama. Osvojili su tri bronzane medalje i dve pohvale.

Iako je tek pre godinu dana odlučio da je fizika ono čime bi želeo da se bavi i ozbiljnije se posvetio tome, osamnaestogodišnji Željko Arsić već može da se pohvali velikim ostvarenjima. Nakon prvog mesta na državnom takmičenju osvojio je i bronzanu medalju na svetskoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Indiji. Još pod utiscima Željko skromno kaže da su zadaci bili zanimljivi ali ne i toliko teški. 

"Ovo mi je bilo veliko iskustvo. Za jako kratko vreme trebalo je uraditi dosta toga. Imali smo teorijski i eksperimentalni deo", priča Arsić.

S mladim fizičarem u Indiji bila je i njegova profesorka. Iako napominje da se on najviše pripremao sam i u pančevačkom centru za talente, njegov uspeh je ponos čitave škole, grada i zemlje, kaže profesorka Jelena Marković.

"Na olimpijadi učestvuju najbolja deca sveta iz 86 zemalja. I svaka zemlja je imala petočlanu ekipu pa kad pomnožite koliko je to bilo dece videćete da to zaista nije mali uspeh", ističe ona.

Od oktobra Željko kreće na fakultet. Kaže malo se dvoumio da li da upiše elektrotehniku, ali je prevagnula ljubav prema fizici.

Željko Arsić je do sada jedini učenik pančevačke Elektrotehničke škole koji je učestvovao i osvojio nagradu na jednom ovakvom prestižnom takmičenju.

Izvor: RTV

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?