.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

"Akademska beba" sada i na internetu

11.03.2015.

   Nakon vodiča u okviru projekta za lakše snalaženje kroz studije u trudnoći ili uz roditeljstvo, sada je dostupan i portal (www.akademskabeba.com) gde se studentkinje trudnice i majke mogu uključiti i podeliti svoje iskustvo. Inicijatorka „Akademske bebe“ Marijana Topo kaže da portal predstavlja onlajn verziju vodiča sa svim potrebnim informacijama, od mišljenja lekara kako da se vodi trudnoća, preko mišljenja psihologa do seksualnog obrazovanja i planiranja porodice.

.

   Borba za veća prava studenata koji za vreme svojih studija odluče da postanu roditelji već neko vreme traje na Univerzitetu. Pomaka je bilo vrlo malo, a fakulteti i dalje nemaju posebne pogodnosti za studentkinje koje zatrudne jer, kako kažu, studente sve tretiraju jednako. Svojim kolegama pomažu studenti iz Studentske asocijacije u okviru projekta „Akademska beba“.

   Nakon vodiča u okviru projekta za lakše snalaženje kroz studije u trudnoći ili uz roditeljstvo sada je dostupan i portal (www.akademskabeba.com) gde se studentkinje trudnice i majke mogu uključiti i podeliti svoje iskustvo. Inicijatorka „Akademske bebe“ Marijana Topo kaže da je portal onlajn verzija vodiča sa svim potrebnim informacijama, od mišljenja lekara kako da se vodi trudnoća, preko mišljenja psihologa do seksualnog obrazovanja i planiranja porodice.

  „Pored svih tih informacija, mi smo akcenat stavili pre svega na iskustva studenata roditelja, naročito majki koje su se javile u Zavod za zdrastvenu zaštitu studenata. Već ih imamo u velikom broju, što će biti veoma korisno svima onima koji žele da postanu roditelji za vreme studiranja“, objasnila je Topo.

  Portal je tek mali korak u uklanjanju brojnih prepreka na koje studenti roditelji nailaze. Fakulteti nisu utvrdili kako da tretiraju studente roditelje, pa sve često zavisi od volje pojedinačnih profesora. Majka troje dece, ujedno i studentkinja pedagogije Ramona Žugić, kaže da su joj profesori uglavnom izlazili u susret ali da je ipak potrebno uvrstiti i neke druge opcije za studente roditelje.

  „Meni apsolutno predstavlja problem da pored posla i troje dece pohađam redovno predavanje i vežbe koje su pet puta nedeljno. Mislim da bi svim majkama i trudnicama koje studiraju dobro došla opcija da mogu svoje nedolaske da nadoknade na drugačiji način, kao što su seminarski radovi“, rekla je Žugić.

  Fakulteti nemaju evidenciju koliko trudnica ima na njihovim fakultetima, ali se ovom statistikom bavi Zavod za zdrastvenu zaštitu studenata, a u proseku se javi i do 150 trudnica godišnje. U Hrvatskoj je, primera radi, situacija takva da se studentkinjama plaća naknada ukoliko rode decu za vreme studija, dok u Srbiji očigledno postoje dvostruki aršini po pitanju kada treba da imamo decu.

  Na interesantan način, pomoć studentkinjama trudnicama i majkama pruža i društvena organizacija "Nomocentar", koja se bavi izdavaštvom ali i deljenjem pravne pomoći. Oni su prepoznali potencijal projekta "Akademska beba" pa tako pomažu akademske karijere studentkinja majki besplatnim objavljivanjem radova i pravnom edukacijom kako bi što bolje iskoristile svoja prava. 

 Nataša Šaru

 

 

 

 

 

.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
.
Novosadski ogranak Erazmus studentske mreže pozvao je sve aktivne studente da se priključe ovoj organizaciji kao volonteri i iskoriste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?