...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

"Akademska beba" sada i na internetu

11.03.2015.

   Nakon vodiča u okviru projekta za lakše snalaženje kroz studije u trudnoći ili uz roditeljstvo, sada je dostupan i portal (www.akademskabeba.com) gde se studentkinje trudnice i majke mogu uključiti i podeliti svoje iskustvo. Inicijatorka „Akademske bebe“ Marijana Topo kaže da portal predstavlja onlajn verziju vodiča sa svim potrebnim informacijama, od mišljenja lekara kako da se vodi trudnoća, preko mišljenja psihologa do seksualnog obrazovanja i planiranja porodice.

.

   Borba za veća prava studenata koji za vreme svojih studija odluče da postanu roditelji već neko vreme traje na Univerzitetu. Pomaka je bilo vrlo malo, a fakulteti i dalje nemaju posebne pogodnosti za studentkinje koje zatrudne jer, kako kažu, studente sve tretiraju jednako. Svojim kolegama pomažu studenti iz Studentske asocijacije u okviru projekta „Akademska beba“.

   Nakon vodiča u okviru projekta za lakše snalaženje kroz studije u trudnoći ili uz roditeljstvo sada je dostupan i portal (www.akademskabeba.com) gde se studentkinje trudnice i majke mogu uključiti i podeliti svoje iskustvo. Inicijatorka „Akademske bebe“ Marijana Topo kaže da je portal onlajn verzija vodiča sa svim potrebnim informacijama, od mišljenja lekara kako da se vodi trudnoća, preko mišljenja psihologa do seksualnog obrazovanja i planiranja porodice.

  „Pored svih tih informacija, mi smo akcenat stavili pre svega na iskustva studenata roditelja, naročito majki koje su se javile u Zavod za zdrastvenu zaštitu studenata. Već ih imamo u velikom broju, što će biti veoma korisno svima onima koji žele da postanu roditelji za vreme studiranja“, objasnila je Topo.

  Portal je tek mali korak u uklanjanju brojnih prepreka na koje studenti roditelji nailaze. Fakulteti nisu utvrdili kako da tretiraju studente roditelje, pa sve često zavisi od volje pojedinačnih profesora. Majka troje dece, ujedno i studentkinja pedagogije Ramona Žugić, kaže da su joj profesori uglavnom izlazili u susret ali da je ipak potrebno uvrstiti i neke druge opcije za studente roditelje.

  „Meni apsolutno predstavlja problem da pored posla i troje dece pohađam redovno predavanje i vežbe koje su pet puta nedeljno. Mislim da bi svim majkama i trudnicama koje studiraju dobro došla opcija da mogu svoje nedolaske da nadoknade na drugačiji način, kao što su seminarski radovi“, rekla je Žugić.

  Fakulteti nemaju evidenciju koliko trudnica ima na njihovim fakultetima, ali se ovom statistikom bavi Zavod za zdrastvenu zaštitu studenata, a u proseku se javi i do 150 trudnica godišnje. U Hrvatskoj je, primera radi, situacija takva da se studentkinjama plaća naknada ukoliko rode decu za vreme studija, dok u Srbiji očigledno postoje dvostruki aršini po pitanju kada treba da imamo decu.

  Na interesantan način, pomoć studentkinjama trudnicama i majkama pruža i društvena organizacija "Nomocentar", koja se bavi izdavaštvom ali i deljenjem pravne pomoći. Oni su prepoznali potencijal projekta "Akademska beba" pa tako pomažu akademske karijere studentkinja majki besplatnim objavljivanjem radova i pravnom edukacijom kako bi što bolje iskoristile svoja prava. 

 Nataša Šaru

 

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Zakorači u svet novih ideja

Sredinom oktobra, raspisan je konkurs za najbolju studentsku inovativnu ideju u okviru projekta "Space4Women – Zakoračimo u svet novih ideja". 

.

Dobra ideja je najbitnija

Podaci iz istraživanja sprovedenih kod nas, kao i u drugim zemljama, pokazuju da su žene značajno manje zastupljene u preduzetništvu.…

.

Konkurs za učešće u takmičenju "Space4Women"

Otvoren je konkurs za učešće u takmičenju za najbolju inovativnu ideju za studentkinje pod nazivom "Space4Women". Namenjen je studentkinjama osnovnih, master…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo