.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Obrazovanje

Dobra ideja je najbitnija

20.11.2018.

Podaci iz istraživanja sprovedenih kod nas, kao i u drugim zemljama, pokazuju da su žene značajno manje zastupljene u preduzetništvu. Zbog toga se nekoliko studentkinja odlučilo za jedan zanimljiv projekat.

.

Space4women je projekat čiji je glavni cilj da promoviše koncepte i potencijale inovacionog preduzetništva među ženskom studentskom populacijom i da edukuje, podstakne i ohrabri studentkinje Univerziteta u Novom Sadu na lični i profesionalni razvoj i započinjanje sopstvenog biznisa.

Kako nam je objasnila jedna od osnivačica ovog projekta Marijana Topo, nakon razgovora sa studentkinjama, došli su do zaključka da one imaju određene ideje koje bi želele da razviju, ali da nisu znale način na koji bi to mogle da urade.

"Iz tog razloga shvatili smo da je potrebno osmisliti projekat koji je posvećen isključivo promociji ženskog inovativnog preduzetništva i u skladu sa tim smo planirali i aktivnosti koje će se realizovati do kraja godine. Takođe, činjenica da na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno studira više od 20.000 studenktinja ide nam u prilog, zato što postoji veliki broj onih koje u sebi imaju potencijal, znanje i želju da se bave preduzetništvom", kaže Marijana.

Ona dodaje da je potrebno da se ovake inicijative razvijaju uz saradnju i podršku institucija, kao i drugih stručnih i iskusnih žena koje su se već oprobale u određenom biznisu.

fffotkica jpg

Iako organizatori smatraju da fakultetska diploma nije oličenje intelekta i sposobnosti u našoj državi, projekat Space4woman organizuje se na Univerzitetima. Razlog tome jeste uzajamna povezanost obrazovanja i aktivnosti.

"Što se konkretno ovog projekta tiče, naša premisa jeste da se radi o mladim i obrazovanim ljudima i mi ta dva koncepta ne isključujemo, niti ih to kroz aktivnosti i program učimo. Ne govorimo im da se opredele i da krenu samo putem preduzetništva, a da to isključuje fakultetsko obrazovanje, već smo prosto pošli od osnovne premise da je najvredniji resurs koji imaju i koji stiču tokom studiranja – znanje", objasnila je Marijana Topo.

Prema njenim rečima, kroz sve aktivnosti oni pokušavaju da studentkinje motivišu da koriste potencijal koji proizlazi upravo iz znanja. Kako je način motivacije ogromna boljka u našem društvu, recept je pronalaženje novih rešenja na osnovu prethodnih grešaka. Upravo zahaljujući ranijim sitnijim propustima, ekipa koja radi ovaj projekat, došla je do novog saznanja.

"Motivaciju najlakše možemo probuditi tako što ćemo im dovesti uspešne primere. Konkretno, uspešne primere mladih i uspešnih žena koje će izneti svoje realne priče, razvojne i karijerne puteve, probleme sa kojima su se susretale, kao i benefite koje sada uživaju", navodi Marijana.

Ona dodaje da mladi vole da vide osobe na koje bi se ugledali, jer ih motiviše kada imaju nečiju priču kao uzor.

Poslednja tribina projekta Space4woman održana je 19. novembra, ali je nesumnjivo da će ih biti još. Na njihovom sajtu možete pronaći i detaljan raspored narednih tribina, lokacije na kojima će one biti održane kao i sve dodatne informacije u vezi sa ovim projektom.

Celu emisiju Pokretač poslušajte na našem podcastu.

M. M. 

.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
.
Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do ispitnog…
.
Beogradski centar za ljudska prava 12. avgusta, na međunarodni dan mladih, organizuje igranje društvenih igara koje za cilj imaju…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?