...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

03.07.2020.

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u njima sve dok traju ispitni rokovi. Oni zahtevaju i da se obezbede besplatni testovi i lečenje za studente iz domova koji su oboleli od koronavirusa, da se obezbedi poseban ispitni rok za one koji su oboleli od ovog virusa i koji nisu mogli da izađu na ispite. Četvrti zahtev je ukidanje školarine za samofinansirajuće studente u sledećoj godini.

.

Student Fakulteta tehničkih nauka i korisnik Doma A Vladimir Urošević kaže da je problematično to što je u toku ispitnog roka nenadano najavljeno da studenti moraju da napuste domove do određenog roka.

"Kako sad nekoga izbaciti na ulicu, u sred svih problema, rokova i zaduženja. U Beogradu su to ozbiljnije shvatili nego ovde, pa su se veoma brzo digli na noge. Već je doneta odluka da ostaju. Vidimo da može mirnim protestima nešto da se reši i pošalje neka jasna poruka", kaže on i dodaje da "nije okej prenositi krivicu širenja virusa na studente".

"To mi se čini kao mehanizam putem kojeg se bori protiv onih koji ne misle isto, u ovom slučaju to su studenti. Postavlja se drugo pitanje, šta ako se studenti isele i pošalju kućama, oni onda mogu da odnesu zarazu sa sobom. Svakako je s te strane bolje zadržati studente tu gde jesu. Ovde se izgleda ide principom da se donese odluka, pa ako se niko ne pobuni, ta odluka će proći", ističe Vladimir.

studentskiprotestinovisad png

Osim domaca, na protestu su im se pridružile i kolege koje ne stanuju u studentskim domovima. Đorđe Živić kaže da se priključio iz solidarnsti i podrške, ali i zbog, kako on kaže, nepravde.

"Nije okej naplaćivati ekonomsku cenu ljudima koji su u domu, baš zbog toga što njihovi roditelji ne bi izdržali da plaćaju redovnu stanarinu. Ako bi se i složili da se cena naplati sada kao ekonomska, pitanje je da li će taj novac otići na održavanje doma. Studenti u domovima često žive u vrlo lošim sobama. Naglašavam da bi studenti trebalo da se drže kao malo vode na dlanu, jer smo mi budući naučnici, profesori, novinari, medicinski radnici, inžinjeri, a poruka koja nam se šalje je da za nas nema mesta", kaže on, dodajući da je "kontradiktorno slati studente kućama nakon što se epidemija širi u najvećim gradovima".

"Na taj način se može proširiti virus i po manjim mestima iz kojih studenti dolaze. Ovo je bila kap koja je kod nekih prelila čašu", zaključuje on.  

studentskiprotestinovisad2 png

Studenti Beogradskog univerziteta na protestu u petak pre podne takođe izneli nekoliko zahteva, od kojih su dva već odobrena: mogu da ostanu u domovima do kraja ispitnog roka i uveden je još jedan ispitni rok koji je predviđen u avgustu. Student tog Univerziteta Lazar Simić kaže da je granica pređena kada je na RTS-u predsednik Srbije najavio iseljavanje iz domova.

"Rekao je da će biti iseljavanja iz studentskih domova, što prethodno nije najavljeno. Protest je bio prilično spontan i hrabar, zaista mladalački i miran. Mi smo se svi kroz nekoliko desetina minuta dogovorili da se nađemo ispred Narodne skupštine. Sam protest je bio bez ikakvih pretenzija da se to politizuje i da neko izvuče korist za svoje organizacije. Mi smo došli sa jednim ciljem, da se studenti ne gaze i da odbranimo domove. Ne damo domove je, ja bih rekao, bila glavna parola sinoć", ističe on.

Prema njegovim rečima, glavni zaključak je da je dovoljno da se pokaže mala količina bunta da vas neko ispoštuje.

"Inače ne treba da dozvolimo da se nađemo u takvoj situaciji, da nas neko udara kao vreću kad god mu se ćefne i da se prema studentima ponaša bez dostojanstva. Možemo mnogo stvari ako radimo zajedno i šteta je što nas nužda natera na takve stvari, ali bolje i to nego ćutanje", kaže Lazar.

Podsećamo da su se novosadski studenti prvi put okupili sinoć, nakon beogradskih protesta, nakon čega je usledio i današnji protest sa početnom stanicom ispred studentskog doma Slobodan Bajić. Oni su svoje zahteve predali pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu. Rok za ispunjenje zahteva za oba studentska grada je do 6. jula.

J.B./S.P

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

.

Ima li pravda neke šanse?

Kada odlučiš da podigneš glas i pobuniš se protiv kvarnog sistema i ljudskih termita koje takav sistem promoviše, u jedno…

.

Agresija proždire nenasilnu borbu

Međunarodni dan nenasilja, posvećen indijskom lideru Mahatmi Gandiju ove godine obeležavamo opterećeni surovim slikama prebijanja mladića ispred kladionice u Novom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo