...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

Novi model zakona o ravnopravnosti polova

03.02.2015.

   Jedno od važnih novih poglavlja je i politika jednakih mogućnosti, kao i zaštita od rodno zasnovanog nasilja i sudska zaštita. 

.

   Novi model Zakona o ravnopravnosti polova osmišljen je tako da premosti pravne probleme i uskladi ovu oblast sa drugim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Srbija poslednjih godina usvojila i potpisala, najavila je Gordana Stevanović iz te institucije.

   Zamenica zaštinika za ravnopravnost polova Gordana Stevanović, rekla je za Oradio da je kroz svoj rad zaštitnik građana uvideo nedostatke dosadašnjeg zakona i ustanovio da bi značajan broj odredbi trebalo menjati, pa je zato “odlučeno da se krene u pravcu donošenja potpuno novog modela”. 

   Stevanovićeva je za primer navela da je Zakon o zabrani diskriminacije donet nakon što je onaj o ravnopravnosti polova već postojao, pa se rešenja ta dva zakona znatno razlikuju i to donosi probleme u praksi. 

   Među problemima je utvrđeno i to da je Srbija u međuvremenu ratifikovala više međunarodnih dokumenata iz ove oblasti, kao što je Istambulska konvencija, pa je zakonska rešenja potrebno prilagoditi i njima. 

   “Nov je i sam naziv zakona, mi smo ga nazvali Zakon o rodnoj ravnopravnosti, menjaju se same osnovne odredbe, uključuje se rodna perspektiva u sve oblasti društva, kao i poštovanje međunarodnih standarda, a uvedeno je i nekoliko novih poglavlja”, kazala je Stevanović.

   Dodala je da je jedno od važnih novih poglavlja i politika jednakih mogućnosti, kao i zaštita od rodno zasnovanog nasilja i sudska zaštita. 

   Prvo predstavljanje ovog modela Zaštitnik je organizovao u Skupštini Srbije, a nastavak dijaloga biće održan sutra u Novom Sadu u Skupštini Vojvodine, pa zatim i u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, gde će predstavnici lokalnih samouprava biti upoznati s njim.

   Model postoji i na sajtu Zaštitnika građana, a svim zainteresovanim subjektima omogućeno je da do 15. februara pošalju svoje komentare i sugestije, a nakon toga dorađeni model biće poslat Koordinacionom telu Vlade Srbije, kao polazna osnova za izradu konačne verzije zakona. 

   “Model je polazna osnova koja će biti dostavljena Koordinacionom telu. Da li će oni prihvatiti naš model, mi to još ne možemo znati, ali smo tu za svaku saradnju kako bismo dobili što kvalitetniji zakon na kraju”, dodala je Stevanovićeva.

 M.L.

Možda te još zanima:

.

Omladinski rad nije dovoljno prepoznat

Prošlo je godinu dana od kako je zanimanje omladinskog radnika zvanično priznato. To bi trebalo da bude prva stepenica ka…

.

Uzbunjivači moraju imati zaštitu države

Da je Džulijan Asanž, svetski poznat uzbunjivač i disident, dospeo na suđenje u Srbiji, aktuelni Zakon o zaštiti uzbunjivača bi…

.

Vreme je za studentsko organizovanje

Zakon o visokom obrazovanju prepoznaje studentski parlament i studentske konferencije kao legitimne predstavnike studenata. Međutim, šta je sa delovanjem drugih…

.

Online identitet je pitanje ličnog interesa

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji počinje da se primenjuje od 21. avgusta i sa sobom donosi niz…

.

Cukerbergove radionice o tehnologiji

Zašto šef kompanije koja je više puta kršila zakone i delila podatke svojih korisnika ne može da organizuje radionice o…

.

Građanski zakonik donosi pravnu sigurnost

Komisija za izradu Građanskog zakonika Republike Srbije najavila je da će u decembru početi da čisti alternativne članove iz dela…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo