...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Novi model zakona o ravnopravnosti polova

03.02.2015.

   Jedno od važnih novih poglavlja je i politika jednakih mogućnosti, kao i zaštita od rodno zasnovanog nasilja i sudska zaštita. 

.

   Novi model Zakona o ravnopravnosti polova osmišljen je tako da premosti pravne probleme i uskladi ovu oblast sa drugim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Srbija poslednjih godina usvojila i potpisala, najavila je Gordana Stevanović iz te institucije.

   Zamenica zaštinika za ravnopravnost polova Gordana Stevanović, rekla je za Oradio da je kroz svoj rad zaštitnik građana uvideo nedostatke dosadašnjeg zakona i ustanovio da bi značajan broj odredbi trebalo menjati, pa je zato “odlučeno da se krene u pravcu donošenja potpuno novog modela”. 

   Stevanovićeva je za primer navela da je Zakon o zabrani diskriminacije donet nakon što je onaj o ravnopravnosti polova već postojao, pa se rešenja ta dva zakona znatno razlikuju i to donosi probleme u praksi. 

   Među problemima je utvrđeno i to da je Srbija u međuvremenu ratifikovala više međunarodnih dokumenata iz ove oblasti, kao što je Istambulska konvencija, pa je zakonska rešenja potrebno prilagoditi i njima. 

   “Nov je i sam naziv zakona, mi smo ga nazvali Zakon o rodnoj ravnopravnosti, menjaju se same osnovne odredbe, uključuje se rodna perspektiva u sve oblasti društva, kao i poštovanje međunarodnih standarda, a uvedeno je i nekoliko novih poglavlja”, kazala je Stevanović.

   Dodala je da je jedno od važnih novih poglavlja i politika jednakih mogućnosti, kao i zaštita od rodno zasnovanog nasilja i sudska zaštita. 

   Prvo predstavljanje ovog modela Zaštitnik je organizovao u Skupštini Srbije, a nastavak dijaloga biće održan sutra u Novom Sadu u Skupštini Vojvodine, pa zatim i u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, gde će predstavnici lokalnih samouprava biti upoznati s njim.

   Model postoji i na sajtu Zaštitnika građana, a svim zainteresovanim subjektima omogućeno je da do 15. februara pošalju svoje komentare i sugestije, a nakon toga dorađeni model biće poslat Koordinacionom telu Vlade Srbije, kao polazna osnova za izradu konačne verzije zakona. 

   “Model je polazna osnova koja će biti dostavljena Koordinacionom telu. Da li će oni prihvatiti naš model, mi to još ne možemo znati, ali smo tu za svaku saradnju kako bismo dobili što kvalitetniji zakon na kraju”, dodala je Stevanovićeva.

 M.L.

Možda te još zanima:

.

Stiže zakon o veštačkoj inteligenciji

Zakon o veštačkoj inteligenciji bi trebalo da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci. Evropski parlament je usvojio sveobuhvatnu zakonodavnu regulativu…

.

Evropa definiše pravila upotrebe AI

Pre tri godine Evropska komisija je predložila pravila koja imaju za cilj da postave globalni standard za primenu veštačke inteligencije.…

.

Odgovornost se ne sme prebacivati na žrtvu

Iako je svako objavljivanje fotografija ličnog karaktera bez pristanka lica koje je prikazano na fotografiji već zabranjeno Krivičnim zakonikom, Krivični…

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

.

Odzvonilo nametanju sadržaja na društvenim mrežama

Korisnici društvenih mreža u Evropi dobiće od 25 avgusta veću kontrolu nad sadržajem koji će im biti prikazivani. Za to…

.

Poreznici merkaju napojnice

Ostavljate li bakšiš u kafani, restoranu, u taksiju? Da li je to za vas stvar kulture ili obaveza? Bakšiš bi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo