...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Nezaposlenost u Mađarskoj sedam odsto

30.05.2015.

Mađarska vlada uvela je niz nesvakidašnjih ekonomskih mera kako bi podstakla rast domaće privrede i smanjila nezaposlenost.

.

Građani Mađarske uz platu sada dobijaju i kupone koje mogu da upotrebe u domaćim ugostiteljskim objektima i hotelima, objavio je HRT.

Ta mera omogućava domaćim ugostiteljima znatno veći profit i podstiče stanovništvo da poseti pre ove objekte nego li radnje stranih kompanija.

Da bi podstakli rast nataliteta, Mađari su omogućili trudnicama da mogu nakon porođaja čak šest godina da odsustvuju sa posla. Naknade se ostvaraju u tri faze, prvih šest meseci od porođaja dobijaju 70 odsto dotadašnje plate, između šest meseci i dve godine starosti deteta naknada pada na polovinu, dok je u poslednjem periodu koji traje četiri godine ona negde oko simboličnih 100 evra.

Takozvani Eržibet kuponi i Sečinji kartice su doprineli povećanju domaćeg turizma za 11 odsto. Evropska komisija je primila optužbe stranih kompanija jer oni smatraju da im ovaj sistem nepravdeno oduzima profit i cilj mu je istiskivanje konkurencije.

Uveden je još jedan novitet, a to je program zapošljavanja beskućnika koji sada rade kao deo gradske čistoće i za to dobijaju minimalne plate od 77.500 forinti (oko 30.000 dinara). Umesto da nezaposlenima daje socijalnu pomoć, vlada Viktora Orbana se odlučila za program koji bi osigurao posao za ovaj deo populacije. Trenutna nezaposlenost u Mađarskoj je 7 procenata.

Izvor: Radio 021

Možda te još zanima:

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

.

Diplome ne odgovaraju zahtevu tržišta

Više od polovine mladih u Srbiji posle završenog fakulteta ne nalazi posao. Prema podacima Biroa za zapošljavanja, čekanje na posao…

.

Ako se ne izboriš za sadašnjost, nema ni budućnosti

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković jesenas je izabran za predsednika Ujedninjenih granskih sindikata Nezavisnost. Uoči predstojećeg Prvog maja i sindikalnih…

.

Prilike za praksu postoje, potrebna je i volja

Poslednji izveštaji Unije poslodavaca pokazuju da je u Srbiji 70 odsto mladih neaktivno na tržištu rada. U izveštaji ma se…

.

A šta da radim, kad odu poslovi moji?

Istraživanje O radija pokazalo je da ne postoje pravi i pogrešni fakulteti, već isključivo (ne)spremnost pojedinca da se stalno usavršava,…

.

U Srbiji 45 odsto mladih nezaposleno

U Srbiji je 45 odsto mladih nezaposleno, a jedan od ključnih razloga za to je njihova neaktivnost, rečeno je na…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo