...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Ne morate u Beč ili Krakov, sjajan doček je i u regionu

28.12.2022.

Poslednjih godina postalo je popularno da se za Novu godinu ode u neki evropski grad za doček. Uglavnom su to Beč, Krakov, Prag ili Budimpešta. Dobar provod, međutim, možete da doživite i u nama bliskijim gradovima, kao što su Zagreb, Sarajevo i Skoplje. Mi smo istraživali kakvo je stanje u glavnim gradovima u regionu i šta se tamo dešava za najluđu noć u godini.

.

Organizator događaja i radio voditelj Damjan Vukašin kaže da je atmosfera uoči Nove godine u Zagrebu odlična i da je ponuda za doček možda najbolja do sada.

"Na trgu su Pips, Chips & Videoclips i Nipplepeople. Od alternativnijih događaja, Vitamin disco je u Melin baru, psy dub trance događaj je u kulturnom centru Medika, legenda miksanja The Reflex dolazi u Peti Kupe. Ima baš mnogo zanimljivih događaja, čudo će biti", naglašava Damjan.

 nipplepeople png

Nipplepeople

Pod parolom "U Sarajevo svi" za doček u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nastupiće popularni sastav Dubioza kolektiv. Kako kaže urednik omladinskog programa BHRT Vedran Prodić, oni su svojim muzičkim i društvenim angažovanjem obeležili domaću alternativnu scenu.

"Iz grada Sarajeva kažu da su se za njih odlučili jer smatraju da su oni jedan od naših najboljih izvoznih proizvoda i zbog toga očekuju da veliki broj ljudi iz regiona za vreme novogodišnjih praznika bude u Sarajevu. Iz turističke zajednice kažu da očekuju najmanje 15.000 stranih gostiju koji će, osim tog javnog dočeka, imati priliku da posete i ostale turističke atrakcije u gradu koji je ove godine izuzetno lepo ukrašen", ističe Vedran.

 

Internet stranice Big 7 Travel i Enjoy Travel izdvojile su listu gradova koji su najbolji za provod i doček Nove godine, a Sarajevo se tu našlo na 22. mestu, što je izuzetno visoko u odnosu na velike evropske gradove, ističe Vedran.

"Osim velikog javnog dočeka, događaja će biti u manjim lokalima i kafićima. U centru Skenderija će uz Zimsku čaroliju biti organizovani koncerti uz slogan 'Ispratimo staru i ukližimo u Novu 2023. godinu'. Jedan od najboljih sarajevskih bendova Bombaj Štampa će 30. decembra u Skenderiji početi sa zagrevanjem za doček svojim starim i novim hitovima. Za Novu godinu se preporučuje veliki javni doček, a za reprizu će u Skenderiji nastupiti splitski hip hop bend TBF, koji će svojim hitovima održati kontinuitet dobre novogodišnje euforije", kaže Vedran.
 dubiozakolektiv png

Dubioza kolektiv

Što se tiče Severne Makedonije i Skoplja, ove godine će na trgu nastupati pop pevačica Elena Risteska. Urednik Radija MOF Bojan Šaševski kaže da je u glavnom gradu generalno slabo što se tiče dočeka, ali izdvaja nešto alternativnije događaje.

"Veliki događaj će biti u sali 'Boris Trajkovski'. Tu će biti psihodelična trans žurka sa makedonskim producentima i DJ-evima, kao što su Yudhishtira, Syned Brain, Dea Purpurea, Cosmic Dimension i Fobi. Dakle, trens žurka za 15-20 evra od 22 časa do jutra. Što se tiče alternativnijih događaja, verovatno će se održavati intimno i besplatno sa normalnim cenama za piće, kao i do sada. Pričam o klubovima koji se temelje na muzici i drugarstvu, kao što su La Kanja, Bravo i Old school bar. Verovatno ću tamo otići i ja, ako odlučim da skitam", kaže Bojan.

Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete za Novu, sad je idealna prilika da posetite Zagreb, Sarajevo ili Skoplje, jer prema rečima naših sagovornika možemo da zaključimo da je dobar provod zagarantovan.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Top 10 Gruvanje singlova u 2023. godini

Sretana Nova godina. Pred vama je 10 singlova koji su po mišljenju Oradija i ekipe emisije Radio Gruvanje obeležili 2023.…

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

.

Filmski završetak 2022. godine

Šlagvort - bend sastavljen od glumaca Pozorišta mladih, povešće sve zainteresovane 30. decembra u Pozorišnom klubu "Trema" u noć punu…

.

Nedeljni vodič od 26. decembra do 1. januara

U Novom Sadu vas za doček Nove godine očekuje bogat program, a tu su i brojni drugi događaji koji će…

.

Neda Nikolić: Tradicija u novom svetlu

Mnogo je vemena trebalo jednostavnom instrumentu koji postoji u tradiciji gotovo svakog naroda, da izađe iz senke i zauzme mesto…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo