...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Navijanje nije samo ljubav, već i biznis

29.10.2015.

Osim podrške klubovima, pojedine navijačke organizacije bave se i raznim nelegalnim radnjama, ali mladi otprilike da nemaju izbora kada se radi o pridruživanju subkulturnim grupama.

Milan, bivši vatreni navijač Crvene zvezde, ispričao nam je da je odustao od učešća na tribinama jer to više nema smisla i veze sa ljubavlju prema klubu. U navijačkoj grupi se osećao moćno i važno, a kada je bio mlađi kaže da nije postojala druga grupa u kojoj bi mogao tako da se oseća.

.

Foto: www.firma1989.com

Iako smo svedoci toga da maloletni navijači napadaju jedni druge, pa čak i noževima i drugim oružjem, navijač Vojvodine koji ima 21 godinu i spada u starije navijače kaže da njegova grupa pokušava da edukuje klince kako ne bi bili nasilni. On kaže da "nije šmekerski" izvaditi nož i da ne treba niko da izgubi život zbog kluba.

U nagrađivanom televizijskom prilogu pod nazivom "Firma: mlađi", Ksenija Pavkov i Danilo Mirosavljević otkrili su da u navijačkim grupama postoje kaste po godinama, pa su na samom dnu maloletnici koji obavljaju prljave radnje, poput dilovanja, paljenja automobila i pljačkanja.

"Neverovatna stvar je da najmlađi obavljaju prljave radnje, zato što su maloletni pa zaobilaze zakon. To je najvažnije do čega sam došla, a zanimljivije je ono što je pozadina priče – navijačke grupe su postale najrasprostranjenija i, usudiću se da kažem, jedina subkulturna grupa među današnjom srpskom omladinom", kaže za O radio novinarka Ksenija Pavkov.

U huliganskim grupama postoji izražena hijerarhija i autoritarni princip gde se poštuje vođa, a mladi ljudi upravo kroz te grupe pronalaze svoj identitet.

"Shodno prirodi mladih, oni imaju potrebu da pronađu svoje mesto u procesu odrastanja u ovom svetu i čini se da su za njih najotvorenije upravo huliganske grupe. Problem je što one zahtevaju da se mladi dokažu i pokažu lojalnost njima kroz princip nasilnog delovanja. Mladi ulaskom u ove grupe dobijaju veliki osećaj moći i potvrdu svog identiteta, ali i gube svoj lični identitet utapajući se u tu grupu", kaže autorka knjige "Huliganizam", doktorka političkih nauka Marija Đorić.

Prema istraživanju "Insajdera", protiv pojedinih vođa navijača, u poslednjih nekoliko godina, podneto je više od sto krivičnih prijava za razna krivična dela. Sudski postupci, međutim, nisu završeni do kraja.

J.Ž.

 

Možda te još zanima:

.

Manje alkohola-manje nasilja

Jedna od restriktivnih mera iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koja se odnosi na zabranu…

.

Prirodna veza navijanja i panka

Pre 12 godina navijači Fudbalskog kluba Vojvodina objavili su CD sa navijačkim pesmama na kojima su učestvovali novosadski bendovi. Proslava…

.

Brada skriva mane lica

Znamo da trend brade i brkova nije ništa novo, ali to ga ne čini manje zanimljivim. Raspitali smo se kako…

.

Uznemirujuće pun mesec

Novosadska spisateljica Vitomirka Trebovac pre nekoliko dana objavila je treću zbirku pesama, za izdavačku kuću Lom. Nakon zbirke "Plavo u…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Saopštenje povodom napada na zgradu RTV

Zgrada Radio-televizije Vojvodine juče je bila predmet vandalskog i rušilačkog napada. U vreme kada ovaj Javni medijski servis daje značajan…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo