...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo

Najbrutalniji kosmički događaji u 2015.

30.03.2015.

Ova godina je već dostigla svojevrsni vrhunac što se tiče kosmičkih događaja, kada smo u petak 20. marta u jednom danu imali priliku da gledamo potpuno pomračenje sunca, zajedno sa super punim mesecom i prolećnom ravnodnevnicom. 

.

Da budemo tačniji, nismo baš svi mogli da gledamo potpuno pomračenje. Tačnije bi bilo reći da smo ga videli na netu, gde su upriličeni živi prenosi, a jednini koji su ga zaista gledali plovili su brodićima u blizini obala Farskih ostrva ili Svalbard arhipelaga kod Norveške.

Ali ovo je samo jedan maleni deo awesomeness-a koji će nam nebesa prirediti ove godine, jer slede blood moon meteorske kiše i razna kretanja planeta. Zabeležite u svoje kalendare sledeće datume:

4. april – Potpuno pomračenje meseca (Blood Moon). Tog danas Mesec će proći kroz Zemljinu senku i tom prilikom poprimiti tamnu, jezivu crvenu boju. Potpuno pomračenje, koje podrazumeva da će ceo mesečev krug biti u senci, trajaće svega devet minuta, što će biti najkraće trajanje pomračenja od 13. oktobra 1856. godine. Ovo pomračenje biće vidljivo u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Istočnoj Aziji i Australiji.

22. i 23. april – Kiša meteora Lyrdis. Tokom ove kosmičke kiše moći ćete da vidite pad oko 20 meteora na sat. Zapravo, tokom ova dva dana kiša će doživeti svoj vrhunac i biće vidljiva na severnoj zemljinoj hemisferi. Prema navodima sa sajta seasky.org, polumesec će zaći nešto malo posle ponoći i tako ostaviti noćno nebo u potpunom mraku, zbog čega će se meteorska kiša još bolje videti.

5. i 6. majEta Aquarids meteorska kiša. Ako propustite kišu Lyrids ništa ne brinite – ova će najverovatnije biti još impresivnija! Godišnja meteroska kiša može da “proizvede“ pad čak i do 60 meteora na sat. Iako će ovaj događaj biti lepši za posmatranje na južnoj hemisferi, ipak će i ljudi na severnoj moći da bace pogled na njega u sitne sate.

7. maj – Merkur će dostići svoju najveću istočnu elongaciju. Ovo znači da će biti na poziciji 21,2 stepena od Sunca, što je najbolje vreme u toku godine za posmatranje našeg sivog komšije. “Tada će Merkur biti na najvišoj poziciji iznad horizonta na večernjem nebu“, piše sajt seasky. Predlog je da tog dana Merkur tražite nisko, na zapadu, baš nakon što Sunce zađe, ako se nalazite na severnoj hemisferi Zemlje.

6. jun – Venera će dostići svoju najveću istočnu elongaciju. Ako ste više “Venera tip osobe“, razumemo vas. Ko ne bi želeo priliku da pobliže pogleda ovu belu, gasovitu planetu. Baš 6. juna, Venera će dostići poziciju 45,4 stepeni od Sunca i na toj poziciji će biti na najvišoj tački iznad horizonta noćnog neba posle zalaska.

12. avgust - Perseid kiša meteora. “Ova kiša meteora najčešće se navodi kao jedan od najboljih godišnjih prikaza metora zahvaljujući najvišim ocenama“, piše na sajtu seasky.org. Zašto? Tokom ove kiše posmatrači mogu da vide čak do 90 meteora na sat!

29. avgust – Pun mesec/Supermoon. Ovog dana zatvorićemo ceo krug, jer baš kao i na samom počektu godine, imaćemo priliku da vidimo još jedan Supermoon. Ovaj pojam označava momenat kada Mesec dođe u poziciju na potpuno suprotnoj strani Zemlje od Sunca, što znači da mu je “lice“ potpuno osvetljeno, a da je pri tom najbliži Zemlji. Zbog toga izgleda veći i sjajniji nego inače.

28. septembar - Potuno pomračenje Meseca. Ukoliko propustite potpuno pomračenje 4. aprila, ovog puta ga morate obavezno pogledati, jer eto, u jednoj godini imaćemo ih čak dva!

20. oktobar - Orionid meteorksa kiša. Ova kiša će se zapravo dešavati tokom celog kalendarskog meseca, ali će u noći 21. oktobra i tokom jutra 22. oktobra dostići svoj vrhunac i samo u jednom satu biće vidljivo oko 20 meteora. Ovu meteorsku kišu stvaraju ostaci kosmičke prašine koje ostavlja Halejeva kometa.

28. oktobar – Trostruko poravnanje planeta. Ovaj veoma redak događaj uključujue planete Veneru, Mars i Jupiter. Oni će tokom ranog jutra formirati trougao na nebu! Ukoliko se tog dana nalazite na severnoj hemisferi, pogledajte na istok, baš pre nego što izađe Sunce!

25. decembar - Pun mesec. Baš na samu proslavu Božića po Gregorijanskom kalendaru, mesec će biti potpuno pun i sjajan. Posmatrati pun mesec u svoj veličini i sjaju najbolji je način da se proslavi ovaj praznik.

M.L.

Izvor: seasky.org

Photo: www.mega-tapety.info

Možda te još zanima:

.

Kako je izgledao kosmos na tvoj rođendan

Položaj zvezda na dan rođenja bio je kroz istoriju povod za razna, više ili manje utemeljena verovanja. Sada ćete konačno…

.

Wikiverse: Galaktički pogled na wikipediju

Pronašli smo za vas još jedan sajt koji će vam olaksati i učiniti zanimljivim pretraživanje Wikipedije. Već na prvi pogled…

.

Vredi pročitati: Moć sadašnjeg trenutka

Nikola Puzigaća je mladi grafički dizajner koji nam je pre nekog vremena otkrio veliku istinu - da Kosmos kaže može.…

.

Kosmos uvek sve odobrava, mi govorimo ne može

Nikola Puzigaća je mladi grafički dizajner koji nam je pre nekog vremena svojim plakatima otkrio veliku istinu: na svojoj Fejsbuk stranici…

.

Facebook uklanja događaje koji krše mere protiv koronavirusa

Facebook zabranjuje promocije događaja koji krše pravila socijalnog distanciranja, među njima i proteste protiv karantina. Zbog toga su događaji koji su…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

To što u septembru imamo petak 13. , ne znači da su baksuzni ovonedeljni događaji. Ima ih i odlični su.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo