...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

17.06.2020.

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti "Refleksija", koju dodeljuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

.

Jelena i Petar nagradu su osvojili u kategoriji "Najbolji radijski prilog", za temu "Banka hrane neophodna sve siromašnijoj Srbiji" kojom su se bavili u našoj emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim".

Priznanja Evropske mreže protiv siromaštva - Srbija dodeljena su za najbolji štampani/online tekst, najbolji radijski i najbolji televizijski prilog. U konkurenciji su bili sadržaji koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji i objavljeni su u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

U finalnom izboru za najbolji radijski prilog, osim novinara Oradija bila je i naša koleginica Nevena Vrtulek, novinarka Radio Novog Sada, sa prilogom "Beskućnici".  

Finalisti u ostalim kategorinama bili su: 

Štampani/online mediji: Marija Grbić sa prilogom “Socijalna pomoć u Srbiji upola manja od minimilanih životnih potreba” (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) i Silvija Stojić sa prilogom “Ko brine o nama kada svi okrenu leđa?" (iSerbia).  

TV prilog: Višnja Višnjić Milić sa prilogom "Hrana bačena za godinu - moguć obrok gladnima za tri godine" (Radio Televizija Srbije) i Vanja Đurić sa prilogom "Na ivici siromaštva živi oko 1,8 miliona ljudi, potrebna strategija" (Televizija N1).

Nacionalna Nagrada za dostojno izveštavanje se treći put dodeljuje u Srbiji i predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom na to da žiri čine isključivo osobe sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti (nezaposleni mladi, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, korisnici socijalnih usluga i drugi).  

Petočlani žiri ove godine činili su: Adem Haljiti, Besima Jašari, Lana Nikolić, Ferenc Nemet i Jovana Stanojević.

Nagrađenu emisiju "Banka hrane neophodna sve siromašnijoj Srbiji" možete preslušati na našem podkastu:

Možda te još zanima:

.

Legende su svuda oko nas, samo ih treba ekranizovati

Nekoliko godina unazad, novosadski autor Dušan Miletić bavi se snimanjem dokumentarnih filmova, ekranizacijom raznih istorijskih priča, ali i legendi i…

.

Žongliranje kao sudbina

Ona je Paula Karolina. On je Džefri Franko. On dolazi iz Amerike, ali je poreklom iz Meksika. Ona je iz…

.

Pandemija stvorila jagmu za biciklima

Posledice pandemije koronavirusa mahom su negativne, ali postoji oblast kojoj je pogodovala ta situacija. Biciklisti u Novom Sadu dobili su…

.

Maturski ispit: korak bliže ka sledećem cilju

Početak juna je rezervisan za polaganje takozvane velike mature. Pre nego što se oproste sa srednjom školom, maturanti imaju i…

.

Svako mora pažljivo da donosi odluke

Enna Mesaroš ima 17 godina i prošle nedelje objavila je svoju prvu knjigu, pod nazivom "Ne maši mi nožem ispred nosa",…

.

Ulaganje u nauku ključ za bolju budućnost

Dr Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta, jedna je od 14 dobitnika…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo