...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Društvo / Aktivizam

Pandemija stvorila jagmu za biciklima

04.06.2020.

Posledice pandemije koronavirusa mahom su negativne, ali postoji oblast kojoj je pogodovala ta situacija. Biciklisti u Novom Sadu dobili su ozbiljno pojačanje u brojnosti usled, skoro dvomesečnog, obustavljanja javnog prevoza. Novi Sad je i inače grad koji u Srbiji za ovu vrstu transporta ima najidealnije uslove, a sada je veliki broj sugrađana odučio i da ih iskoristi na pravi način.

.

Student Jovan Savkov za Oradio kaže da ga je upravo pandemija potakla da kupi bicikl.

"U jednom trenutku autobusi nisu išli, automobil nemam i bicikl je bio logično rešenje. Međutim, kada sam ga kupio i počeo da vozim po Novom Sadu, shvatio sam da je idealan za ovaj grad i nije mi jasno kako to nisam ranije shvatao. Nekoliko mojih prijatelja redovno vozi bicikle, neki idu i na Kritične mase petkom, ali meni do sada nije palo na pamet da se u to upustim", kaže Jovan.

Kako kaže, nije jedini koji je sada odlučio da nabavi bicikl.

"Koliko sam primetio, biciklista je mnogo više nego ranije na ulicama. Ne kažem to zato što sad odjednom obraćam pažnju, već je stvarno tako. U gradu srećem poznanike i prijatelje koji su, kao i ja, do juče koristili taksi ili autobus, a sada svi voze bicikle", kaže Jovan.

U gradu danas cirkuliše više od 30.000 biciklista u svim kvartovima, bez obzira na to postoje li biciklističke staze, a stiče se utisak da je pandemija taj broj značajno uvećala. Vidi se i golim okom, ali i po tome što malobrojne radionice za popravku bicikala prosto ne stižu da servisiraju sve dvotočkaše koje im vlasnici donesu. Takođe, sve je veća jagma za polovnim biciklima, što je vidno povećalo cene na portalima koji se bave trgovinom. Malobrojni parkinzi za bicikle postali su pretesni za sve bicikle, ali to je problem kada infrastruktura ne prati porast realnih potreba građana.

bicikl jpeg

foto: pexels.com

Nedavno je stigla i vest da će početi rekonstrukcija biciklističkih staza na Futoškom putu i izgradnja biciklističke staze na Mostu slobode, što bi ozbiljno doprinelo i bezbednosti biciklista, ali i potaklo one koji se još kolebaju između javnog prevoza i ovakvog vida putovanja po gradu.

Razgovarajući sa čelnim čovekom Novosadske biciklističke inicijative Markom Trifkovićem, saznali smo da je pandemija koronavirusa vidno povećala broj biciklista u gradu i da se to vidi iz nekolio validnih pokazatelja.

"Situacija za bicikliste je sada nešto bolja jer, što je više biciklista, ljudi više obraćaju pažnju na njih, što je dobro za bezbednost. Ako pričamo o predepidemijskom i postepidemijskom bicikliranju, postoji razlika u prepoznavanju bicikla kao prevoznog sredstva, jer je javni sabraćaj, koji je i inače bio u opadanju, sada još više u padu", kaže Marko.

Prema njegovim rečima ,sa terena stižu informacije da je ove godine nemoguće zadovoljiti potražnju.

"Majstori koji popravljaju bicikle, prodavci, distributeri bicikala, svi nam govore da je potražnja ovog proleća tolika da je nemoguće svima izaći u susret. To se dešava u celoj Srbiji, ali najviše u Novom Sadu, jer je jedan od gradova u Srbiji u kojem biciklistička kultura postaje sve dominantnija", objašnjava Marko.

Naš sagovornik kaže da, kao i ranije, ukazuju na infrastrukturne probleme u gradu, čijim rešavanjem bi se značajno povećao broj biciklista i rasteretio javni saobraćaj.

"Povećan broj biciklista utiče na nadležne da prepoznaju naše potrebe, jer se radi o infrastrukturi. Ona je jeftinija za investiranje i održavanje, dobra za saobraćaj, javno zdravlje. Ljudima promakne nekako da u saobraćaju treba da prebacujemo ljude sa tačke A na tačku B, a ne vozila i u tom smislu bicikl je idealan za tu filozofiju", kaže Marko.

bicikl jpg

Novi Sad duži niz godina beleži porast broja biciklista i oni sada čine čak deset odsto novosadskih učesnika u saobraćaju. Na nedavnom sastanku Novosadske biciklističke inicijative sa gradskim čelnicima, dogovoreno je ispravljanje bar dela problema na koje ukazuju, a najkrupniji među njima je biciklistička staza na Futoškom putu i Futoškoj ulici.

Iz ove organizacije saopštili su da je poslednji predlog koji je dospeo u javnost, taj da se saobraćajne trake za javni prevoz putnika na Futoškom putu privremeno pretvore u biciklističke, s obzirom na to da se pokazalo da one ne služe onome za šta su namenjene i da biciklističke staze u dogledno vreme neće biti popravljene.

Od početka maja, Novosadska biciklistička inicijativa je održala više sastanaka sa nadležnima koji odlučuju o pitanjima biciklističkog saobraćaja. Na sastanku sa predstavnicima Uprave za saobraćaj i puteve i nadležnim članom Gradskog veća, početkom maja razmatrano je stanje na Futoškom putu, mogućnost privremene promene namena saobraćajnih traka za javni prevoz putnika i budžetska izdvajanja za biciklistički saobraćaj, nakon čega je usledio i sastanak sa Upravom za građevinsko zemljište i investicije.

Radovi bi se odvijali u fazama, a prvi deo koji bi hitno bio rekonstruisan je deo od Bulevara Patrijarha Pavla ka Bulevaru Evrope, jer je u najkritičnijem stanju, sa najtežim oštećenjima. Osim rekonstrukcije biciklističke staze, koja bi dobrim delom bila odmaknuta od drvoreda, čime bi bio proširen zeleni pojas između motornog saobraćaja i pešaka i biciklista, usledilo bi i kompletno uređenje trotoara kako bi se omogućilo neometanje kretanje pešacima. Dogovoreno je da se za dve nedelje predstave konkretna rešenja za Most slobode, koja se mogu efikasno, bezbedno i brzo sprovesti, kako bi i ovaj višedecenijski problem bio rešen što je ranije moguće.

Celu emisiju "Za i protiv" posvećenu biciklizmu, poslušajte na našem podkastu.

P.K.

Fotografije: Novosadska biciklistička inicijativa

Možda te još zanima:

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

.

Legende su svuda oko nas, samo ih treba ekranizovati

Nekoliko godina unazad, novosadski autor Dušan Miletić bavi se snimanjem dokumentarnih filmova, ekranizacijom raznih istorijskih priča, ali i legendi i…

.

Žongliranje kao sudbina

Ona je Paula Karolina. On je Džefri Franko. On dolazi iz Amerike, ali je poreklom iz Meksika. Ona je iz…

.

Maturski ispit: korak bliže ka sledećem cilju

Početak juna je rezervisan za polaganje takozvane velike mature. Pre nego što se oproste sa srednjom školom, maturanti imaju i…

.

Svako mora pažljivo da donosi odluke

Enna Mesaroš ima 17 godina i prošle nedelje objavila je svoju prvu knjigu, pod nazivom "Ne maši mi nožem ispred nosa",…

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo