...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

21.01.2020.

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da li je to istina ili preterivanje, ne možemo znati. Kompanija AGB Nilsen meri gledanost televizije u našoj zemlji tek od 2003. godine. Podaci koji su nedavno objavljeni u medijima, pokazuju da su u predhodnih 17 godina najveću pažnju publike privukle domaće TV serije, koje se nalaze na prvih 5 mesta i sportski prenosi.

.

U moru sadržaja koji se proizvodi, danas ima programa za sve strosne grupe, pa i za mlade, objašnjava studentkinja Filmske i TV produkcije Nađa Mandić.

"Činjenica je da mladi danas ne gledaju televiziju kao pre, na primer, 10 ili 20 godina, ali mislim da nije problem u programu. On možda nije savršen, ali ipak ima sadržaja koji su namenjeni mladima... Razlika je u tome što se više ne koriste konvencijalne platforme za televizijski program, mladi su dominantna ciljna grupa televizijskih serija i serijala", objašnjava Nađa.

Sa druge strane, oni sa kojima smo razgovarali smatraju da je TV program danas dosadan i jednoličan, te da je sadržaja zbog kog bi seli ispred ekrana sve manje. Izdvojili smo nekoliko odgovora:

Jako je malo sadržaja koji se nudi mladima, odnosno, ima ga, ali ono što se prikazuje je više destruktivnog nego edukativnog karaktera.

Televizija je okrenula leđa mladima, ali ne može ni da se bavi mladima zato što oni imaju drugi vid informisanja a to je internet. Televizija ima svoju ciljnu grupu, a mladi su na internetu.

Inače ne gledam TV, niti ga imam u stanu, ali gledam snimke iz rijalitija koje nađem na Jutjubu. Volim povremeno, dok učim, da pogledam po neku situaciju, svađu, ili kada se dešava nešto zanimljivije.

I dalje postoji sadržaj za mlade, to sve u suštini zavisi od individualnih interesovanja. Postoje i Parovi i edukativni program, pa ko šta voli može da gleda. Definitivno bih rekla da je pre bio dosta zanimljiviji program.

tv3 jpg

Internet je promenio mnogo toga i čini se da je najviše uticao na to kako gledamo televizijske sadržaje. Kako kaže Nađa Mandić, oni su sada svuda. I na kompjuterima i na moblnim telefonima.

"Nastale su platforme poput Amazona, Netfliksa, Hulua i tako dalje. Sada internet koristimo za informacije i vesti, a ne toliko informativni program na televiziji kao ranije. Ipak, to se dosta menja modernizacijom i time što sada možemo tačno da biramo koji ćemo program gledati i u koje vreme. Na internetu se lako može doći do besplatnog programa, što je nama mladima ključno", tvrdi Nađa.

Kao primer budućnosti televizije, naša sagovornica navodi novu sezonu serije "Senke nad Balkanom", koja je  bila prva koju su gledaoci u Srbiji mogli da bindžuju.

"Serija je izašla tako što je mogla da se kupi cela sezona odjednom za 1.000 dinara, umesto da se gleda jedna epizoda nedeljno. Bindž kultura dominira među mladima i baš zbog nje je nastao Netfliks i toliko je popularan i mislim da je to veoma uspešno prošlo, čak i u Srbiji", kaže Nađa Mandić.

Rezultati merenja rejtinga za prošlu godinu pokazuju isti trend - TV serije i sport. Kao da se ništa nije promenilo... Televizija danas samo prati publiku. Ako je publika na interentu, tu će biti i tv sadržaji. Zato danas ni ne zanamo na kom se kanalu neka serija emituje, čak i ako je redovno gledamo.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Disney+ se širi na Evropu

Disney+ dolazi naš kontinent 24. marta, objavila je ova kompanija. 

.

Striming servisi lagano isteruju klasičnu televiziju

Televizija poslednjih godina doživljava sudbinu radija iz vremena kada se i sama pojavila, ili štampe u godinama kada je radio…

.

Prvi signal i uključenje iz nove zgrade RTV-a

Dve godine posle polaganja vremenske kapsule i početka izgradnje nove zgrade Radio – televizije Vojvodine, urađeno je prvo živo uključenje…

.

Prikupljamo slatkiše za decu

U okviru humanitarne akcije "Slatkiš za mog drugara" Radio-televizija Vojvodine sakuplja industrijski zapakovane slatkiše i svakog 31. decembra daruje mališane…

.

Potpisan protokol o promociji uspešnih učenika

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica i predsednik Udruženja za promociju društvene odgovornosti Aleksandar Savanović potpisali su protokol o…

.

Google uvodi "Watchlist"

Pretražujući filmove i serije preko Google pretraživača korisnici će imati mogućnost da naprave listu onoga što žele da pogledaju.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo