...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

21.01.2020.

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da li je to istina ili preterivanje, ne možemo znati. Kompanija AGB Nilsen meri gledanost televizije u našoj zemlji tek od 2003. godine. Podaci koji su nedavno objavljeni u medijima, pokazuju da su u predhodnih 17 godina najveću pažnju publike privukle domaće TV serije, koje se nalaze na prvih 5 mesta i sportski prenosi.

.

U moru sadržaja koji se proizvodi, danas ima programa za sve strosne grupe, pa i za mlade, objašnjava studentkinja Filmske i TV produkcije Nađa Mandić.

"Činjenica je da mladi danas ne gledaju televiziju kao pre, na primer, 10 ili 20 godina, ali mislim da nije problem u programu. On možda nije savršen, ali ipak ima sadržaja koji su namenjeni mladima... Razlika je u tome što se više ne koriste konvencijalne platforme za televizijski program, mladi su dominantna ciljna grupa televizijskih serija i serijala", objašnjava Nađa.

Sa druge strane, oni sa kojima smo razgovarali smatraju da je TV program danas dosadan i jednoličan, te da je sadržaja zbog kog bi seli ispred ekrana sve manje. Izdvojili smo nekoliko odgovora:

Jako je malo sadržaja koji se nudi mladima, odnosno, ima ga, ali ono što se prikazuje je više destruktivnog nego edukativnog karaktera.

Televizija je okrenula leđa mladima, ali ne može ni da se bavi mladima zato što oni imaju drugi vid informisanja a to je internet. Televizija ima svoju ciljnu grupu, a mladi su na internetu.

Inače ne gledam TV, niti ga imam u stanu, ali gledam snimke iz rijalitija koje nađem na Jutjubu. Volim povremeno, dok učim, da pogledam po neku situaciju, svađu, ili kada se dešava nešto zanimljivije.

I dalje postoji sadržaj za mlade, to sve u suštini zavisi od individualnih interesovanja. Postoje i Parovi i edukativni program, pa ko šta voli može da gleda. Definitivno bih rekla da je pre bio dosta zanimljiviji program.

tv3 jpg

Internet je promenio mnogo toga i čini se da je najviše uticao na to kako gledamo televizijske sadržaje. Kako kaže Nađa Mandić, oni su sada svuda. I na kompjuterima i na moblnim telefonima.

"Nastale su platforme poput Amazona, Netfliksa, Hulua i tako dalje. Sada internet koristimo za informacije i vesti, a ne toliko informativni program na televiziji kao ranije. Ipak, to se dosta menja modernizacijom i time što sada možemo tačno da biramo koji ćemo program gledati i u koje vreme. Na internetu se lako može doći do besplatnog programa, što je nama mladima ključno", tvrdi Nađa.

Kao primer budućnosti televizije, naša sagovornica navodi novu sezonu serije "Senke nad Balkanom", koja je  bila prva koju su gledaoci u Srbiji mogli da bindžuju.

"Serija je izašla tako što je mogla da se kupi cela sezona odjednom za 1.000 dinara, umesto da se gleda jedna epizoda nedeljno. Bindž kultura dominira među mladima i baš zbog nje je nastao Netfliks i toliko je popularan i mislim da je to veoma uspešno prošlo, čak i u Srbiji", kaže Nađa Mandić.

Rezultati merenja rejtinga za prošlu godinu pokazuju isti trend - TV serije i sport. Kao da se ništa nije promenilo... Televizija danas samo prati publiku. Ako je publika na interentu, tu će biti i tv sadržaji. Zato danas ni ne zanamo na kom se kanalu neka serija emituje, čak i ako je redovno gledamo.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

"Succession" ima najviše nominacija za Emi

Američka Akademija televizijske umetnosti i nauka objavila je nominacije za 75. dodelu Emi nagrada, a najviše nominacija, 27, ima serija…

.

Šta sve znamo o drugoj sezoni "Squid Game"?

"Squid Game", najpopularnija serija u istoriji Netfliksa, uskoro će dobiti svoj nastavak, a njeni tvorci konačno su objavili imena svih…

.

"Stranger Things" više nije na tronu, "Sreda" najgledanija

"Sreda" je pretekla četvrtu sezonu serije "Stranger Things" koja je bila najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku.

.

Nova serija "Idol" razočarala publiku

Nedavno su se pojavile informacije da se raspravlja da li će kontroverzna HBO-ova serija "Idol" doživeti drugu sezonu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo