...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo

Može li ChatGPT stvarno da zameni pojedine poslove?

21.03.2023.

Istraživačka organizacija OpenAI krajem prošle godine lansirala je program ChatGPT. Ovaj model utemeljen na veštačkoj inteligenciji gotovo svakodnevno privlači ogromnu pažnju i sve češće se čuje pitanje može li taj softver da zameni brojne poslove.

.

Pre nekoliko dana OpenAI organizacija izbacila je četvrtu generaciju ChatGPT programa. Ekspanzija veštačke inteligencije u velikoj meri uticala je na pad ponude poslova, među kojima su i "content writeri" odnosno kreatori sadržaja. Teodora Ćulibrk (23) se tim poslom bavi godinu dana i kaže da je već primetila uticaj ChatGPT-ja na tu profesiju.

"Pojava veštačke inteligencije je i te kako uticala na moj posao, s obzirom na to da sam kreator za PBN sadržaje, gde sami tekstovi nisu nešto naročito kvalitetni i mogu da ih zamene programi poput ChatGPT-ja", kaže Teodora.

ai png

Iako je ChatGPT veštačka inteligencija koja brzo napreduje, još uvek nije na nivou da može zameniti čoveka. Asistent sa Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Norbert Šinković ističe da je još rano govoriti o tome da li upotreba platformi ove vrste može u potpunosti zameniti ljude na pojedenim poslovima.

"Osnovna svrha da se razvija neka vrsta dijaloga sa veštačkom inteligencijom i da se vodi neki dijalog na visokom nivou u ovom prvom mahu nije postignuta. Ono što jeste postignuto, to je da su ChatGPT i  platforme koje primenjuju veštačku inteligenciju postale zapravo alat, odnosno, na neki način asistent u radu", kaže Šinković.

 

Mladi u Novom Sadu smatraju da bi veštačka inteligencija mogla uskoro da preuzme određene poslove.

"Smatram da veštačka inteligencija može da zameni ljudske poslove, na primer, u industriji umetnosti."

"Nisam mnogo ispratila šta sve može veštačka inteligencija, ali verujem da neke stvari, kao što je content writing, može da zameni."

"U potpunosti neće nikada zameniti. Možda bi mogla da zameni ove obične poslove koji se rade, pisanje novinskih članaka za neke tabloidne novine."

 

ChatGPT softver raspolaže informacijama koje se odnose na period do 2021. godine. Naša sagovornica Danka Maslovarić (21), koja se, takođe, bavi copywritingom, kaže da će ljudi na tim pozicijama i dalje biti traženi, jer ChatGPT ne raspolaže aktuelnim informacijama. 

"Posao jeste opao njegovim dolaskom zato što je omogućio lako, brzo, jednostavno i kvalitetno pisanje tekstova koje sam ja radila. Zato što to nisu neki tekstovi koji su mnogo zahtevni", kaže Danka.

Copy i content writeri samo su neke od profesija na koje utiče veštačka inteligencija i njene platforme. ChatGPT trenutno zasigurno nudi nove mogućnosti za sve nas i pokazuje u kom pravcu se krećemo u 21. veku.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. Bulić 

foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Veštačke inteligencije ne treba da se plašimo

Veštačka inteligencija u poslednje vreme rapidno je napredovala. Čak toliko da su neka od najvećih imena u svetu tehnologije, među…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

.

Može li Chat GPT da zameni Google?

Od kako je u novembru prošle godine kompanija Open AI predstavila Chat GPT, odnosno čet robota na bazi veštačke inteligencije,…

.

Može li PC da parira "preskupom" Meku?

Došlo je vreme za novi računar. Skupili ste novac, međutim, niste sigurni u to da li je bolje da kupite…

.

Veštačka inteligencija u umetnosti kao lisac u kokošinjcu

Nik Kejv, jedan od najvećih rok poeta današnjice, veoma je oštro reagovao na pesmu koju je, u "njegovom stilu", sastavio…

.

Elektronski "nos" omogućava robotu da oseća mirise

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije (IVI) napravio je "elektronski nos", koji omogućava robotu da "oseća mirise", što će imati…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo