...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo

Licence i dalje zbunjuju muzičare

26.09.2017.

Dva meseca je prošlo od odluke Vlade da proširi važenje Posebnog kolektivnog ugovora između poslodavaca i muzičara, ali i dalje mnogima nije jasno ko kakve obaveze ima i kakvi su benefiti takve vrste odnosa. Inspekcije su već krenula da kažnjavaju bendove i vlasnike lokala koji ne poštuju nova pravila, a kazne idu i do 300.000 dinara. Ugovore sada moraju da potpisuju čak i mladenci sa bendovima koje angažuju na svadbi, a u obavezi su i da proveravaju imaju li muzičari licencu.

.

Za većinu aktera ove priče proširenje ugovora nije sporno u delu koji se tiče potpisivanja ugovora i uvođenja reda, međutim, obavezna licenca unosi dosta zabune i mnogi smatraju da je štetna i protivna pravima umetnika da prikaže svoje delo. Advokat Ognjen Uzelac kaže da je uvođenje reda u ovu oblast doba stvar, ali da ima spornih odredbi koje bi mogle da budu štetne.  

"Tumačeći izjave predstavnika potpisnika Posebnog kolektivnog ugovora izgleda da je njima namera da se to proširi, ne samo na sve poslodavce već i na sve muzičare i umetnike u Srbiji, a to može biti dosta problematično. Zato što taj Posebni kolektivni ugovor to ne predviđa. Ako se počne tako široko tumačiti on će obavezati i muzičare koji se time ne bave u svrhu rada, a to može imati ozbiljne posledice na kulturnu scenu", kaže Uzelac.

Zbunjujuća je i odluka o obaveznom posedovanju takozvane "licence". Ona je sada obuhvatila svakoga ko želi javno da nastupi, bez obzira traži li nadoknadu za to.

"Ta licenca je zapravo uverenje da se neki izvođač bavi tom delatnošću, a sad možete zamisliti kolika je količina muzičara koji se time ne bave kao osnovnom ili dodatnom delatnošću, već prosto ima potrebu da se predstavi široj publici i za to ne mora da bude plaćen", objašnjava Uzelac.

licence2 jpg

Obavezno uverenje zbunjuje i muzičara Bojana Perkučina Đakova, koji nije član nijednog udruženja. On smatra da je obavezna licenca nepravda prema mladim ljudima, koji tek žele da predstave svoju muziku.

"Šta se događa sa nekim ko tek treba prvi put da nastupi? On mora da uđe u udruženje, plati članarinu, plati licencu, a možda će mu taj jedan nastup biti i poslednji", kaže Bojan.

Prema njegovim rečima, država povremeno ulazi u ovakvu vrstu uređivanja njegove branše i to ide u talasima, nakon kojih se stvar zapusti i zaboravi. On kaže da uvek podržava potpisivanje ugovora jer se tako tačno zna šta su čije obaveze, ali i da licence unose dosta nepravde u posao.

"Ja kao muzičar moram imati licencu, a pre toga nikada nisam čuo da neki slikar, pisac ili vajar moraju dokumentom da dokazuju ko su, da bi mogli da se bave svojom umetnosšću. To, prosto, nije fer. Sa druge strane, članstvo u sindikatima i udruženjima je dobrovoljno, a mene država sada primorava da uđem u taj krug kako bih zadržao pravo da povremeno nešto odsviram. Mislim da će te licence, kao i mnogo puta do sada ostati samo mrtvo slovo na papiru, jer nisu dobar način da se reguliše muzička oblast,“ kaže Bojan.

I poslodavcima je nametnuta obaveza da potpisuju ugovore s izvođačima i da im garantuju minimalan iznos. Menadžer novosadskog kluba "Gerila" Aleksandar Apić kaže da nereda u poslovanju kluba nije bilo ni pre novih pravila.

"Mi nismo imali nered ni pre uvođenja licenci i obaveznih ugovora. Nije meni potreban nekakav papir da je neko sposoban muzičar i da neki izvođač ima pokriće. Dovoljno sam upućen u scenu da znam ko kako zvuči, koliko je dobar i profesionalan. Papir mi apsolutno ne znači ništa", kaže Aleksandar.

licence3 jpg

Apić se pita šta je čija korist u ovoj stvari. Da li je cilj da država na neki način profitira od nastupa muzičara ili će i oni imati neke benefite poput socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Ako je to slučaj, kaže on, onda pozdravlja odluku.  Sa druge strane, advokat Ognjen Uzelac kaže da važenje Posebnog kolektivnog ugovora ističe u martu sledeće godine, nakon čega će se ponovo utvrđivati pravila za poslovanje.

Što se potpisnika Posebnog kolektivnog ugovora tiče, nova pravila treba da zaštite prava muzičara kojima su nastupi dodatni izvor prihoda, jer će sada i njima biti uplaćivani doprinosi.

Prema anketi koju smo sproveli, većina ispitanih muzičara ne zna za nova pravila ili su o njima tek nešto malo načuli. Naši sagovornici se slažu da je država loše iskomunicirala nova pravila sa onima na koje se ona odnose, a isto važi i za udruženja i sindikate. 

P. K.

Možda te još zanima:

.

Prostorima za mlade treba da upravljaju mladi

Prostori za mlade su veoma važni. Oni nisu samo mesta u kojima mogu da ispunjavaju svoje slobodno vreme (što je…

.

Mart je mesec studenata inženjera

"Novosadski dani inženjera’" biće održani od 7. do 29. marta. Kako su najavili organizatori, ovaj projekat čine radionice, diskusioni paneli,…

.

Šta si mu rekla pa ti je to uradio?

U izveštaju Autonomnog ženskog centra za 2019. godinu (urađenom na osnovu medijskih izveštaja) stoji da je u prošloj godini zabeleženo…

.

Veliki talenti se kriju na malim binama

Stefan Rončević aka DJ Runy jedan je od predstavnika mlade generacije domaćih disk džokeja, koji je svoj rad i napredak…

.

Nove kompanije ulaze u dualno obrazovanje

Rok za ovogodišnje prijavljivanje kompanija u Srbiji za prijem učenika u okviru sistema dualnog obrazovanja istekao je 10. februara i…

.

Nedostaje nam održiv model funkcionisanja

Od čega zavise očekivanja? Kako ih kreiramo i zašto se dešava da se neka očekivanja ne ispune ili se delimično…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo