...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Društvo

Košnica nikog ne ostavlja ravnodušnim

09.08.2023.

Na Begečkoj jami u toku je sedamnaesti kamp za decu bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja pod nazivom Košnica prijateljstva. Kamp je ove godine počeo 28. jula kada su stigli volonteri i počeli da ga grade. Trajaće do 15. avgusta, a za to vreme u njemu će vreme provesti sedamdesetak mališana koji su podeljeni u dve grupe. 

.

Volonteri su ispratili prvu grupu dece koja je u kamp stigla iz SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici kao i iz programa za jačanje porodice. Stigla je i druga grupa koju čine mališani sa Kosova i koji će uživati u kampu do 13. avgrusta. 

"Posle buđenja i lične higijene imamo razgibavanje koje traje petnaestak minuta, a onda zajedno doručkujemo. Onda slede aktivnosti. Prepodne su to sportske aktivnosti poput košarke, odbojke na pesku i škole plivanja. Sledi slobodno vreme koje uglavnom deca koriste za kupanje u Begečkoj jami. Posle ručka decu očekuju kreativne i edukativne radionice na kojima pričaju o ekologiji, reciklaži, očuvanju prirode, pravimo strujno kolo, pričamo o provodnicima, o izvorima energije, prirodnim resursima i slično. Imamo i muzičke i plesne radionice na kojima uče da sviraju kahon i savladavaju koreografije koje im predstavljaju profesionalni plesači. Nakon toga deca su ponovo slobodna i idu na kupanje, a posle večere čekaju ih pozorišne predstave ili bioskop na otvorenom. Odlazak na spavanje je oko pola 10", priča za O radio Miljana Vasilić iz udruženja građana Košnica.

kosnica2 jpeg

Mališani u kampu spavaju u šatorima i to je za njih posebno iskustvo. Tokom kišnih noći kojih je ove godine bilo oni u šatoru stvaraju posebnu bliskost dok oni hrabriji teše one uplašene.

Deca koja borave u kampu imaju od 6 do 14 godina i sve aktivnosti su prilagođene upravo tom uzrastu. U jednoj grupi bude tridesetak mališana koji dođu organizovano, a njima se pridruže i deca stranih volontera koji u Košnicu dolaze porodično. 

"Volonteri dolaze iz Srbije, Holandije i Bugarske. Ima ih dvadesetak. Nekada su volonteri dolazili iz Rusije, Španije, Meksika, Francuske, Italije, ceo svet je dolazio, ali je korona to promenila", kaže Miljana i dodaje da kada se sve završi niko ne ostaje ravnodušan. 

kosnica1 jpeg

"Deca su oduševljena. Na početku su bili pomalo zbunjeni i uplašeni, stideli su se. Poslednjeg dana su tu već i suze i plakanja, niko ne želi da ide kući, svi bi da ostanu bar još koji dan na kampu. I svi uvek pričaju da će da se vrate. Ove godine i imamo dosta povratnika, zato smo i pomerili starosnu granicu sa 12 na 14 godina". 

Svi koji žele mogu da posete kamp na Begečkoj jami. Sa decom uveče možete pogledati predstavu ili film, a ukoliko ste u mogućnosti možete donirati igračke ili odeću za decu bez roditelja. 

Alma Kovčić

Foto: Facebook Košnica prijateljstva


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vote 16 - prilika za demokratičnije društvo

Petnaestogodišnja Lorina kaže bi glasala sledeće godine na izborima. Zašto je to važno? Sa jedne strane jer to ne može, nema…

.

Život na točkovima: putovanje kao prirodno stanje

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam je zaista potrebno za srećan život? Koliko prostora, koliko posla, koliko…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Biciklarenje po Mediteranu - avantura života!

Obično nedeljom, kada krenemo kod roditelja na ručak, u prolazu viđamo bicikliste, najčešće strance, kako "šipče" uzbrdo natovareni opremom i…

.

Postani deo nove startap generacije

Naučno tehnološki park Beograd u saradnji sa Poslovno tehnološkim inkubatorom tehničkih fakulteta organizuje novi studentski startap kamp ParkUP! 2023.

.

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo