...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Društvo

Komšije će da vas biju...

18.03.2019.

Neki od nas će pre ili kasnije morati da se suoče sa bučnim komšijama. Često, njihova buka nije zlonamerna i oni nisu ni svesni koliko su uopšte glasni, a kada su žurke u pitanju često povećanju buke doprinese i poveća količina alkohola. Ipak, kada pređu granicu tolerancije i ozbiljno remete kućni red, ne preostaje ništa drugo nego da reagujete. U emisiji "O tome se priča" govorili smo o tome kome se obratiti, šta je uopšte kućni red i koliko ga poštujemo.

.

Problemi nastaju kada buka postane učestala i neizdrživa, a može i da eskalira tokom vremena ukoliko pokušate da je zanemarite rečenicom "ma prestaće". Može ozbiljno da stresira one na koje utiče, da ne pominjemo silne besane noći i potpuno uništenje mira u vaša četiri zida. I šta raditi, a ne seliti se na najusamljeniju tačku na planeti?! Probajte da popričate sa komšijama.

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da mnogi ljudi koje vi smatrate "bučnim", često nisu u potpunosti svesni efekata koje imaju na druge, pa jednostavna ljubazna konverzacija često može da reši problem. Jasmina je pre nekoliko godina imala situaciju u kojoj je bez prethodnog upozorenja prijavljena zbog buke. Ona kaže da se sve dobro završilo, ali da su komšije mogle da je upozore. Kako je rekla, kući red nije nešto što svako od nas može da poštuje.

"Imam i ja u zgradi mlade ljude koji takođe banče, ali ukoliko preteraju, zamolim ih da se utišaju i oni to i urade. Bez potrebe za zvanjem komunalne policije. O samom kućnom redu ne mislim ništa lepo, jer ga se zapravo niko i ne pridržava. Ne može ga se svako ni pridržavati, jer se život jedne individue iza tih zatvorenih vrata ne poklapa sa kućnim redom. Ako ja slučajno razbijem teglu šećera u 23 časa, ja to moram i želim da usisam, iako tako remetim kućni red".

 

Emisiju "O tome se priča" u kojoj smo razgovarali o kućnom redu poslušajte u plejeru

Niko ne bi trebalo da teleriše konstantnu nepodnošljivu buku, ali nije baš komšijski da na prvi znak buke odmah zovete komunalnu policiju. Mnoge komšije na to mogu da gledaju kao na napad na njih, umesto da ste prvo razgovarali sa njima, a ako se žalba podnese anonimno, to može da izazove još veći osećaj ljutnje. Oni onda mogu postati sumnjičavi prema svima u komšiluku, a može da se desi da zbog toga budu još bučniji i revoltirani. Jasmina kaže da ona nije od onih koji će zvati komunalnu policiju. To ne znači da bi trebalo da trpite bučno ponašanje, ali bi bilo dobro da prvo razgovarate sa komšijama jer na taj način možda možete problem da rešite i dugoročno.

house jpg

Od prošle godine, ukoliko neko ne poštuje kućni red možemo da se obratitmo profesionalnom upravniku, koga ima svaka zgrada. Što znači da su komunalni policajci na teren izlazili samo ukoliko ih on pozove. Milan Japundžić je profesionalni upravnik u firmi "Naša zgrada", pored toga on je i jedan od osnivača klastera profesionalnih upravnika. Kako je rekao za O radio, propis koji je nalagao da se u slučajnu remećenja kućnog reda obraća upravnicima a ne komunaloj policiji, imao je mnogo rupa i propusta.

"To je famozni član 44. Odluke o kućnom redu koji je donet u decembru 2017. godine, gradska skupština ga je donela, da bi u decembru 2018. godine on bio promenjen. O čemu se radi? Bilo je pravilo da ukoliko neko u zgradi remeti kućni red stanari to prijave profesionalnim upravnicima i to u pisanoj formi. Nakon toga upravnik treba da ode na lice mesta i da poduči, odnosno objasni onima koji čine taj prekršaj da to ne treba da rade. To zvuči smešno. Ja sam imao nekoliko takvih intervencija, dođem u zgradu, ali oni u stanovima ne žele da mi otvore vrata. Ja sam nemoćan, jer nisam ovlašćeno lice, niti imam legitimaciju, samim tim i ne znam šta specijalno mogu da preuzmem. Zamislite tek recimo damu koja ima 25 godina i treba da uđe u takav jedan haos. Svi oni koji čine taj haos i nered su obavešteni o tome da ne mogu u dva sata posle ponoći da vrište, urliču i puštaju muziku do besvesti. Onda smo imali problem, tako što sam izašao na lice mesta, oni se ne smire i tad sam bio u obavezi da pozovem komunalnu policiju koja dalje rešava taj problem. Ipak, od ove godine vratilo se to da ukoliko neko remeti kućni red zovete komunalnu policiju", rekao nam je Milan gostujući u emisiji "O tome se priča". 

Zapamtite, nismo svi isti tipovi ljudi. Dok vi možda više volite tihi život ili biste radije uživali u druženju u nekom kafiću, drugi, međutim, više uživaju u kućnim okupljanjima u kojima potroše manje novca. U saopštenju koje smo dobili od Komunalne policije objašnjeno je šta je to kućni red i od kada do kada traje.

"Odlukom u članu 5. definisano je vreme dnevnog i noćnog odmora i to radnim danima u periodu od 16.00 do 18.00 časova i od 23.00 do 05.00 časova narednog dana, a vikendom u periodu od 16.00 do 18.00 časova i od 23.00 do 07.00 časova narednog dana tako da se stanari moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi. Prilikom obavljanja komunalno-policijskih poslova za prekršaje propisane ovom odlukom komunalni policajac ovlašćen je da izda prekršajni nalog zbog nepoštovanja odredbi odluke i to fizičkom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara, pravnom licu kao stanaru novčanom kaznom u fisknom iznosu od 50.000,00 dinara, odogovornom licu u pravnom licu novčanom kaznom u fisknom iznosu od 10.000,00 dinara, a preduzetniku novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara", navodi se u dopisu Komunalne policije.

zurka jpg

Ako ne želite nekoga da "udarite po džepu", a žurka je na vrhuncu i buka je preterana, bez sumnje će biti vrlo primamljivo otići i suočiti se sa komšijama sada i odmah. Najbolji savet bi bio da to ipak sačeka do jutra, jer su možda previše popili i tada prema njihovom mišljenju samo kvarite žurku, a u stvari se dovodite u vrlo neprijatnu situaciju. Jer oni jednostavno neće biti u stanju da razmišljaju o tome kako njihovo ponašanje utiče na vas.

Ipak, niko nema prava da remeti vaš mir svojim bahatim ponašanjem. Tako da ukoliko do toga dođe nemojte se snebivati, već se obratite nadležnima.

J.Mijatović

Možda te još zanima:

.

Zbunjujuća nova odluka o kućnom redu

Početkom godine u Novom Sadu doneta je nova gradska odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - uveden je upravnik…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo