...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Društvo

Zbunjujuća nova odluka o kućnom redu

08.05.2018.

Početkom godine u Novom Sadu doneta je nova gradska odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - uveden je upravnik stambene zajednice, fiksni iznos kazni i još neke manje promene. Zanimljive su odredbe člana 6. po kojima stanari sada, u slučaju žurki, buke i slavlja usred noći, više ne mogu da zovu komunalnu policiju, već samo da pismenim putem obaveste upravnika zgrade. Koliko će ova odluka promeniti život u višespratnicama i da li će studenti imati razumevanja prema starijim stanarima, pitanje je koje zanima sve pogođene ovom odlukom. 

.

Ilustracija: huffingtonpost.co.uk

Svi smo se nekad probudili u pola noći na "Ružo rumena" kada komšija Miroslav pravi slavlje, to je onako, tradicija, jednom godišnje ne spavaš i to nije tako strašno. Međutim studenti žurke prave češće, pa smo do sada mogli da zovemo komunalnu policiju. Šta ćemo sada kada komunalce više nemamo prava da zovemo i jedina sankcija je da ti upravnik zgrade sutra pokuca na vrata i zamoli te da to ne više ne radiš? Neki će se obradovati i napraviti žurku u to ime, a neki se već hvataju za glavu. 

Potvrdu dobili smo i od iskusnog organizatora kućnih žurki Aleksandra Babića, koji kaže da mu kao studentu sigurno da odgovara taj propis.

"Nekad, kad napravim neko druženje u stanu pa se slučajno ponekad to otegne kontroli, pa bude malo buke, komunalna policija ne može više da dođe i da mi napiše kaznu, tako da sam zadovoljan", kaže Babić.

O novoj odluci razgovarali smo i sa zaposlenima u PFS servisu, kompaniji koja se bavi profesionalnim upravljanjem stambenim zgradama.

"Što se tiče detalja koji su izmenjeni u zakonu, u vezi sa komunalnom policijom, to nam ne odgovara i mislimo da nikome ne odgovara. Kad se desi neka žurka, ranije se obično zvala komunalna policija, oni su izlazili na teren i utvrđivali da li je to trenutno ili se stalno pravi neki haos. Sada se mora obratiti pisanim putem stambenoj zajednici, u poštansko sanduče ili mejlom. Upozorimo onog ko je pravio žurku, ukoliko se bude ponavljalo mora ponovo da se prijavi nama i tek onda, posle tog drugog prijavljivanja, zovemo komunalnu policiju i predajemo prijavu", objašnjavaju u ovoj kompaniji.

zurka

Pitali smo neke stanare šta misle o ovoj odluci. Ovo su neki od odgovora:

Mislim kao građanin, tj. kao student, da je to dobra stvar, pošto mogu da pravim žurke koliko hoću, što generalno i radim.

Iskreno mislim da ova odluka nije najsjajnija pošto je komunalcima i ranijetrebalo puno vremena da dođu, a sad čak ne mogu ni da ih pozovem. Ne verujem da upravnik zgrade može to da reši. 

Mislim da je ovo jedan od najbesmislenijih izuma gradske uprave grada Novog Sada, jer koliko sam čitala - jedino u Novom Sadu upravnik zgrade rešava problem kućnog reda.

Od komunalne inspekcije uspeli smo tek posle nedelju dana da dobijemo odgovor na pitanje koliko upravnici sami uspevaju da reše probleme unutar zgrada i da li se nova odluka pokazala kao pozitivna. Morali smo, kao u slučaju stanara, da se obratimo pismenim putem PR službi Gradske uprave. U pismenom odgovoru kaže se da, iako je potreban period uhodavanja, upravnici uspevaju da reše nastale probleme i da je odluka dala pozitivne rezultate. Ostaje nam samo da se nadamo da komunalna ispekcija brže i efikasnije odgovara na pritužbe građana nego na novinarska pitanja, ili da se pomirimo sa tim da ćemo slušati Miroslava svako veče. 

Prilog o ovoj temi poslušajte i u studentskoj emisiji "Pokretač" na podkastu Oradija.

Bogdan Vinka

Možda te još zanima:

.

Subvencije za kupovinu bicikla svetski trend

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će subvencionisati kupovinu bicikala za građane. Prvi koraci su već načinjeni. U…

.

Onlajn nastup ne mora da bude preslikan koncert

Euforični pančevački duo, koji tvrdi da nema ljubavi u klubu, a da đuskanje ne pomaže, stiže u Novi Sad, ali…

.

Autentični umami Japana

Razvoj jednog grada i njegov napredak ogleda se kroz mnogo segmenata. Između ostalog, kulturna i turistička ponuda, arhitektura, predstavljanje sopstvene…

.

Grafičarka na rolerima

U red akademskih građana Novog Sada uskoro će stati i mlada Violeta Ivan, studentkinja Akademije umetnosti, koja sa velikim uspehom svoj…

.

Počinje nedelja primenjene umetnosti

Dizajn paviljon kojim započinje poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture - nedelja primenjene umetnosti, biće održan od 2. do 9. oktobra u…

.

Nedelja književnosti u Novom Sadu

U narednih sedam dana Novi Sad će ugostiti 20 stranih i oko 70 domaćih pisaca u okviru treće nedelje Kaleidoskopa…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo