...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Nema izgovora za stalno kašnjenje

29.01.2016.

Gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije zakasnila makar nekoliko minuta, ali ako kašnjenje postane navika, onda nastaje problem i osobi koja kasni, i onoj koja čeka. Tada kreću izgovori u koje više niko ne može da poveruje.

.

Loša organizacija vremena, zaboravnost i rasejanost, kao i "još samo ovo da uradim", najčešći su razlozi kašnjenja. S time već dugo pokušava da se izbori studentkinja Marija Vasić. Zašto kasni, ni sama ne zna, a čekanje se njenim prijateljima već odavno smučilo.

"Ustanem ja na vreme, ali onda smišljam šta ću da obučem, pa onda polako jedem, pa onda samo malo na internet da odem da vidim šta ima, i onda se tu zadržim i vreme proleti. Onda pogledam i ono već ohoho kasnim. Pokušavala sam da pravim plan dnevnih aktivnosti, ali bezuspešno. Mislim da mi treba stručna pomoć", kaže Marija.

Od kašnjenja je svoju dobru drugaricu pokušala da "izleči" Marina Grnja, koja inače uvek stiže na vreme. Zato, kada su počele da u izlaske ili na izlete idu kolima, se sa svojom drugom drugaricom dogovorila da prijateljicu koja kasni nikada ne čekaju duže od pet minuta.

"Kada bi se završilo tih pet minuta i ona uopšte ne bi sišla, nas dve smo odlučile da odemo i da je ostavimo. Tada je bila osuđena da ide ili peške ili taksijem ili već nekako drugačije da se snađe i to se ponovilo nekoliko puta, ali na žalost ona nikada nije prestala da kasni. Tako da postoje ti ljudi koji se nikada neće promeniti i koji neće promeniti te svoje loše navike kašnjenja bez obzira koliko si ti surov prema njima ili nisi", zaključuje Marina.

Kada osećamo da ništa ne stižemo da uradimo najverovatnije je reč o pretrpavanju obaveza, ali i procenom da nam za nešto treba mnogo manje vremena, nego što je realno. Psihološkinja Sonja Ivković smatra da kašnjenje od nekoliko minuta nije patološko i ono se može promeniti, jednostvanom odlukom da vas ne zavede nešto što bi nas navelo na kašnjenje.

"Kada vam neko piše na Fejsbuku, to je potreba da se odgovori i udovoljni drugim ljudima, da se brzo bude u interakciji. Ako vas zainteresuje nešto na TV to je rukovođeno sopstvenom motivacijom. U oba slučaja reč je o tome da nam lako može odvući pažnju nešto što je u tom trenutku interesantnije od samog spremanja za događaj", kaže psihološkinja Ivković.

Pre nego što sledeći put budete kasnili, zapitajte se da li ste vi zaista toliko važni da vas neko stalno čeka, organizujte svoje vreme, aktivirajte alarme na svojim pametnim telefonima i pokažite da možete da budete profesionalac koji poštuje svoje i tuđe vreme.

Počnite da se spremate na vreme, računajući sve "nepredviđene" situacije koje mogu da se dese, poput Fejsbuka, hitnog odlaska u toalet ili telefonskog razgovora s bakom kojoj objašnjavate da ste se jeli i da vam nije hladno.

Radmila Leovac (shrada88@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

AliExpress u Srbiji: Porudžbine upakovane u misteriju i strepnju

Onlajn kupovina posebno se razvila tokom pandemije koronavirusa. Gledajući sa zdravstvenog aspekta, onlajn kupovina je veoma bezbedna jer se obavlja…

.

Rad pod pritiskom treba svesti na minimum

Koliko često ste čuli ili sami izrekli rečenicu da najbolje radite pod pritiskom? Iza ove rečenice često se krije sklonost…

.

Svirke: čekanje me strašno zamara

A ne, ne nije Bajagina "Tamara" već ono što te dovodi do ludila. Čekanje. Ispadne na kraju da se na…

.

Izgledaj dobro čak i kada se uspavaš

Sve počinje paničnim ustajanjem iz kreveta i psovanjem odluka koje smo doneli prethodno veče i prethodni dan i prethodne godine…

.

Nova aplikacija za organizaciju dana

Tangerine je nova aplikacija čiji je cilj da prati vaše raspoloženje i navike i na taj način vam pomogne u…

.

Kako organizovati vreme?

Radionica o efikasnom upravljanju vremenom biće održana danas, 26. novembra, od 18 časova u prostorijama IT fusiona na adresi Železnička…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo