...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Zelena misija mlade naučnice

23.02.2021.

Dr Jelena Vladić je asistent na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu gde je i doktorirala, a diplomirala je farmaciju na Medicinskom fakultetu. Jelena je jedna od dobitnica priznanja i nacionalne stipendije međunarodnog programa L’Oreal-UNESKO "Za žene u nauci" za 2020.godinu.

.

Ova nagrada dodeljuje se najboljim mladim naučnicama za izuzetan naučno-istraživački rad i ima cilj da podrži izvanredne žene istraživače u njihovom daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju.

"Nagrada 'Za žene u nauci' je prestižna nagrada i namenjena je isključivo naučnicama do 35 godina, koje su pokazale naučni potencijal i naučni kapacitet i prepoznate su kao neko ko može da doprinese društvu kroz naučna istraživanja. Ona služi za ohrabrivanje i osnaživanje tih naučnica za dalje pisanje projekata i dalje istraživanje. Nagrada je novčana (5.000 evra) i za sve dobitnice je moralni podsticaj, jer nam ukazuje na to da su naša istraživanja značajna. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti u društvu naučnica koje su prepoznate kao potencijal u nauci, ali i velika odgovornost", kaže Jelena za Oradio.

"Nedavno je bio Međunarodni dan žena u nauci i smatram da su takve inicijative važne jer se promovišu pozitivne, pre svega naučne vrednosti žena, a o tome se ne govori dovoljno. U Srbiji imamo veći broj žena u nauci u odnosu na evropski prosek, ali nije reč samo o broju koji jeste dobar pokazatelj. U pitanju je stav društva o tome kakvu ulogu žena ima u društvu i šta se od nje očekuje u tom društvu. I kod nas i u svetu uglavnom je reč je o rodnim ulogama. Upravo taj stav treba da promenimo", dodaje naša sagovornica.      

boku jpg

Oblast njenog naučnog istraživanja jesu farmaceutska tehnologija i farmaceutska hemija, ali je glavni fokus na savremenim, zelenim tehnologijama ekstrakcije i sušenja koje imaju za cilj proizvodnju prirodnih proizvoda, pre svega bezbednih po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Sa svojim kolegama na Katedri za farmaceutsko inženjerstvo bavi se i lekovitim biljem, kao i iskorišćenjem poljoprivrednog, prehrambenog, komunalnog i morskog otpada, takođe baziranog na zelenim tehnologijama.

"U radu sa studentima trudim se da primenim drugačiji pristup u odnosu na period kada sam ja studirala. U prvim susretima sa njima bila sam iznenađena time da nisu dovoljno informisani o mogućnostima za usavršavanje i da nisu zainteresovani da odu negde na praksu, razmene, čak ni u zemlje regiona. Već sa svojom prvom generacijom studenata, pokušala sam da promenim takav njihov stav o studiranju. Predočila sam im da treba da učestvuju na Tehnologijadi, rade naučne radove i prezentuju ih na kongresima, konferencijama, da se prijavljuju na takmičenja za inovacije, samorešenje, neki proizvod, na Erasmus programe usavršavanja, učestvuju u projektima u koje uključujemo studente kao polaznike seminara ili u naučna istraživanja. Trudim se da radim na njihovom boljem integrisanju u društvo, da budu spremni za nove izazove i da se ne plaše da izađu iz svoje zone komfora", objašnjava Jelena Vladić.   

Smatra da ima načina da studenti to postignu, ali da im je neophodna pomoć. Tokom cele godine svojim studentima prosleđuje pozive za konkurse, kongrese, seminare, konferencije... Neophodno je, dodaje naša sagovornica, da ih neko podstakne i ohrabri, da im ukaže na to šta dobro rade ili gde greše. 

"Prilikom ispitivanja studenata nakon vežbi primenjujem princip - diskusiju. Navodim ih da razmišljaju i da sagledavaju problematiku sa različitih aspekata i naravno da se uključuju u nju. Nakon nekoliko godina rada sa studentima mislim da im to zaista prija. Najpre su stegnuti, imaju veliku tremu jer očekuju da automatski odgovaraju na pitanja, potom se iznenade i na kraju se opuste i sami sebe vode", konstatuje Jelena.  

posetaitalija jpg

Jelena Vladić je dobitnica nekoliko priznanja, među kojima se ističe "Danubius Young Scientist Award" za najboljeg naučnika Srbije 2018, koju dodeljuju Institut za Dunavski region i centralnu Evropu i Austrijsko ministarstvo obrazovanja. Takođe, nagrađena je grantom Austrijske akademije nauka za višemesečni boravak na BOKU Univerzitetu u Beču. Imala je brojna naučna usavršavanja i stručne boravke u inostranstvu. 

"Trenutno sam dobitnica stipendije 'Marija Sklodovska Kiri', prestižnog evropskog granta koji dodeljuje Evropska komisija u okviru 'Horizon 2020'. Namenjena je mladim naučnicima za dalje usavršavanje i sticanje naučnih veština, istraživanje i osnaživanje naučnika kako bi postali kompetitivni za veće evropske projekte. U naredne dve godine baviću se istraživanjima u oblasti zelenih tehnologija sa koleginicom u Portugalu (NOVA univerzitet u Lisabonu). Istraživanja na kojima radimo podrazumevaju implementaciju tih zelenih tehnologija. Sarađujemo sa kolegama iz Španije, Hrvatske i Portugala na razvoju proizvoda na bazi mikroalgi. Radimo na iskorišćenju mikroalgi koje su poreklom iz otpadne vode. One se koriste za pročišćavanje otpadnih voda i nakon toga dobiju se mikroalge koje mogu da se koriste i za proizvodnju  biogoriva. Naša misija trenutno nije usmerena na biogorivo nego na valorizaciju mikroalgi u svrhu primene kod ljudi i životinja", navodi Jelena.

Mlada naučnica smatra da neko ko želi da ostane u nauci mora biti otvorenog uma. Kaže da ponekad treba da se iskorači iz sopstvenih naučnih oblasti, da se konstantno usavršava i da se ličnim napredovanjem u nauci doprinese sveopštem napretku u društvu. 

A.Trešnjić 

Foto: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Mladi naučnici iz Srbije imaju budućnost

Dr Jelena Vladić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dobitnica je nagrade "Danubius Young Scientist Award " za najboljeg mladog naučnika u Srbiji.…

.

MOK poziva volontere

Centar za omladinski rad poziva mlade koji imaju između 15 i 30 godina, a koji su spremni da aktivno učestvuju…

.

Kako ćemo živeti zajedno

Mnoga velika svetska dešavanja prošle godine su, pod pritiskom koronavirusa, bila prinuđena da svoje termine održavanja pomere za godinu dana…

.

Prijavite se na Hakaton o medijskoj pismenosti

Novosadska novinarska škola organizuje trodnevni onlajn hakaton #YouthForMILSolutions od 26. do 28. aprila 2021. godine, na temu medijske i informacione…

.

Konkurs za neobjavljenu prvu knjigu

Književna omladina Valjeva objavila je konkurs za neobjavljenu prvu knjigu rukopisa poezije, proze, eseja (ogleda), drame, filozofskih tekstova i međužanrovskih…

.

Predavanje povodom Međunarodnog dana Roma

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, koji nas podseća na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo