...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Vojislav Arsić: Sumnjivo lice više nije smešno

17.10.2016.

Novosadska premijera predstave "Sumnjivo lice" u režiji Vojslava Arsića, igraće se u SKCNS Fabrici u utorak od 20h. Klasik srpske dramaturgije, ovde je polazna tačka za pričanje priče o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju. Razgovarali smo sa rediteljem koji kaže da predstavom pokušava da postavi pitanje kakav to problem leži u nama kada dopuštamo da nam se stalno događaju iste, bezočne, stvari.

.

Foto: Jelena Janković

Sumnjivo lice postavljate posle veoma angažovanih predstava "Crvena" i "Žudnja". Šta vas je navelo da se odlučite za ovaj klasičan komad?

Mene u pozorištu uglavnom navode stvari koje me uznemiruju. Ono što me je uznemirivalo kod Nušića, ceo život zapravo, je to što imamo tendenciju da se njegovim komadima smejemo i pravimo laku zabavu, a da u stranu stavimo ono što je osnovno u njima - kritiku društva. Zato smo odlučili da pravimo "Sumnjivo lice" sa jednom od osnovnih teza u predstavi, a to je da zapravo ništa nije smešno.

sumnjivolice1 jpg

Takva je onda i postavka komada? Nekomična?

Tako je. Milena Bogovac je radikalno adaptirala tekst stavivši ga u kontekst našeg vremena. Neke replike smo oduzeli Nušiću, ali smo mu dodali neke današnje reči, ostavili smo njegovu radnju, ali je adaptirali kroz ono što se danas dešava.

Sve češće se Nušićeve drame adaptiraju tako da se gubi akcenat na komediji. Možda zato što publika više i ne očekuje smeh?

Nisam siguran da publika ne očekuje smešno. Barem gledajući ono što trenutno postoji u pozorištima od Nušićevih dela je baš rađeno u tom maniru. Meni je zanimljivo da u Beogradu imamo tri verzije "Sumnjivog lica" i svaka je na svoj način drugačije rediteljski tumačena. Meni to govori da smo ponovo u istim problemima u kojima smo bili kada je Nušić pisao "Sumnjivo lice" pre 130 godina, a da se vrlo teško zapitamo kako je moguće da smo sada ponovo u istim tim problemima.

sumnjivolice3 jpg

Stara je činjenica da su Nušićeva dela i danas aktuelna. Jesu li njegovi junaci ti koji se ne menjaju?

Apsolutno da! To smo mi, to je naše društvo koje se ne menja i koje konstantno pada na lekcijama demokratije i promena. Pokušali smo da adaptiramo ta lica iz predstave u današnje vreme. Da vidimo kako bi oni danas izgledali, koja bi kola vozili i koje bi poslove radili. Takođe smo pokušali da radnju smestimo u današnji kontekst. Primera radi, u originalu akteri komuniciraju preko tajnih telegrama, a kod nas oni komuniciraju preko medija, jer složićete se da se ova država vodi preko medija.

Zašto toliko teško menjamo sebe i može li nam pozorište pomoći u tome?

To je kompleksno pitanje na koje je teško odgovoriti, a za pozorište sam siguran da može da nas menja. Da nije tako ne bih se nikada ni bavio pozorištem.

sumnjivolice2 jpg

Sumnjivo lice radite u produkciji 'Mixerhausa' i 'Nušićijade'. I ranije predstave ste radili u nezavisnim koprodukcijama. Koliko vam takav način rada pomaže ili odmaže?

Takav način rada sa jedne strane odmaže jer vas stavlja u poziciju da ste sve vreme u neizvesnoj poziciji po pitanju finansija i sredstava za rad, što nama nije primarna niti najvažnija stvar. Sa druge strane vam omogućava da u pozorištu radite ono što zaista želite, u šta zaista verujete i na kraju sa ljudima sa kojima želite da radite. Ja se ne žalim na takav položaj, naprotiv. Nadam se da ću još dugo moći da se bavim pozorištem na ovakav način.

Sumnjivo lice će prvi put videti i novosadska publika. Šta možemo da očekujemo od vaše verzije Nušićevog komada?

Mi jako volimo Novi Sad i sve predstave koje smo imali su vrlo brzo imale premijeru i kod vas. Ranije smo to radili u Srpskom narodnom pozorištu, a sada zbog raznih okolnosti otišli smo u Fabriku. Publika u Novom Sadu može da očekuje drugačiju predstavu. Ona se bavi tekstom "Sumnjivo lice" ali i istorijom samog teksta i šta se sve sa njim događalo pre nego što je prvi put bio na sceni. Mislim da će publika videti one stvari sa kojima se slaže, a često to ne sme javno da kaže.

Novi Sad je dobio titulu prestonice kulture 2021 u kategoriji gradova van EU. Kako si ti primio tu vest?

Jako sam se obradovao tome. Nadam se da će Novi Sad dobiti i titulu Omladinske prestonice za šta se takođe bori, pa da ćemo se i mi iz ostatka Srbije dobro provoditi u Novom Sadu.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

"Sumnjivo lice" 18.oktobra u Fabrici

Novosadska premijera predstave "Sumnjivo lice" u režiji Vojislava Arsića biće odigrana 18. oktobra u SKCNS Fabrici, u 20 časova.

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo