...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Društvo / Intervju

Neuspeh traži zvuk u svemu što smo voleli

15.09.2022.

Jovana Živanovića novosadska rokenrol publika pamti iz bendova Ringišpil i The Bayonets. Gitarista i pevač poznat je kao ljubitelj panka i ska muzike, što se itekako osetilo u zvuku ovih bendova. No, Ringišpila i Bajoneta više nema, ali je tu Jovin aktuelni muzički projekat Neuspeh.

.

Imali su nedavno svirku u Domu vojske na kojoj su najavili skori izlazak albuma "Povraćanje prošlosti". Ovaj bend nastao je 2015. godine posle raspada Ringišpila. Jovan kaže da je u tom periodu osetio ozbiljnu prazninu u životu i poželeo da se vrati u muziku.

Sa drugarom sa basketa sam došao na ideju da počnemo nešto da sviramo. U to vreme sam radio predstavu "Šekspir u Kremlju“ na Brionima i našao sam bubnjarku Gordanu Veličković nakon što sam bukvalno ukucao u Google bubnjarka. Pitao sam je da li je za svirku, ona je pristala i počeli smo da radimo na nekim mojim demo snimcima. Snimili smo 19 pesama kod Raduleta na Pejićevim Salašima, odsvirali jedan koncert u Društvenom centru i do je bio kraj te faze Neuspeha. Dve, tri godine kasnije sam pokušavao da oživim, ali nije išlo. Sad sam našao nove momke za bend i snimili smo novi album u studiju "Šamarčina" u Vrbasu. To je sada u miksu i čekamo da izađe.

Svirali ste u Domu vojske nedavno, planirate li još takvih koncerata?

Svirali smo u Domu B612 jer su nas drugari zamolili, a u Domu Vojske je bilo "Leto u bašti" pa nas je pozvao Jugoslav Krajnov. Imao sam blagu tremu, jer nismo imali dovoljno proba za tako veliki repertoar. Klavijaturista nam je preko interneta snimao deonice, ali bilo je lepo te večeri.

neuspeh2 jpg

Ljudi koji su bili na svirci kažu da im se dopalo i da atmosferi doprinose dobri tekstovi. Kako dolazite do njih?

Ja sam to manje više doneo u bend pa smo razrađivali na probama, ali ne bih da ističem to, jer se trudim da radim sa ljudima i da zajedno sprovodimo u delo ono što kod kuće napišem. U glumi imam taj solo aspekt, ali u bendu to ne može da funkcioniše.

O čemu razmišljaš dok pišeš pesme?

Pošto je u pitanju rokenrol, neke pesme nisu previše zagrabile u angažovanost, a neke duge jesu. To nije namerno tako, više je do atmosfere koju ostvarimo kada ih pravimo. Kada ih zamislim, te pesme odmah idu na papir pa ih samo malo modifikujemo kasnije i to je taj trenutak stvaranja pesme koji ostaje i kroz muziku kasnije.

Ringišpil je bio ska pank bend, a gde je Neuspeh?

Neuspeh, čini mi se u pravcu svega što smo slušali. Mi samo treba da nađemo neki specifičan zvuk za nas, ali uticaji su i rokenrol i pank i rege. To se na kraju spakuje u masteringu i videćemo konačan rezultat. Ploča treba da izađe u Kumrovcu, a zvao me i Zgro iz SKC-a pa smo dogovorili da izađe CD u novembru i da premijeru imamo na "To be punk“ festivalu.

Šta je sa Ringišpilom? Hoće li biti okupljanja?

Nestanak Ringišpila je krivica svih nas iz benda, ali ne bih to sad produbljivao detaljima. U jednom trenutku nismo uspeli da se dogovorimo da li ćemo to da radimo profi. Snimili smo tri albuma, svirali smo i u bendu The Bayonets, bili smo upućeni jedni na druge, a imali smo dosta menjaža u bendu i onda se desilo da taj avion poleti bez nas. Mislim da neće biti okupljanja jer niko od nas neće to inicijalno da pokreće. Zvali su nas razni ljudi, ali nismo se usaglasili.

neuspeh1 jpg

U međuvremenu si gradio i glumačku karijeru. Dokle si stigao?

Bogami, dosta je prošlo od početka te priče. Ja glumu nisam upisao odmah. Studirao sam pre Akademije srpski, pedagogiju. Kada su me primili na glumu, diplomirao sam  u roku. Glumačka karijera krenula je od reklame za Smoki gde sam ušao posle nekog kastinga. Posle sam u Subotici radio Šekspirovu "Komediju zabune“, vratio se u Novi Sad i masterirao. Posle sam ovde sa Tonijem Janežičem radio "Galeba“, takođe "Smrt Ivana Iljiča", za koju sam pisao i muziku. Snimio sam film "Neposlušni" sa Minom Đukić, bio sam deo kastinga za "Aida, quo vadis“. Trenutno u SNP igram u tri predstave: "Pojačalo i gitara" Slobodana Tišme u režiji Ivane Janošev, igram u predstavi "Tesla is umetnik" Nebojše Bradića i u "Mefistu" Harisa Pašovića.

Kako vidiš karijeru u budućnosti?

Imam sada ponudu za jedan omnibus film u Beogradu. Skućio sam se u agenciji Nikole Koja i oni sada brinu o mojoj karijeri. Razmišljam o tome da mi treba stalan posao kako bih imao kakvu-takvu siguirnost, jer ovo sada je samo krpljenje. Do sada sam radio i kao moler i šta god sam morao da bih preživeo i sada je, mislim, vreme da se negde skrasim. Pa da se iz te sigurnosti povlače kvalitetni potezi.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo