...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Intervju

Jonathan: Sledimo energiju koja nas vuče

17.09.2018.

U okviru aktuelne turneje po Balkanu, riječki indie rock bend Jonathan dolazi u Novi Sad. Prvi samostalni koncert u našem gradu odsviraće u sredu 19. septembra, u Domu b-612. Uoči koncerta, na pitanja Oradija odgovarao je gitarista Darko Petković Rade.

.

Konačno stižete u Novi Sad. Šta ste vi spremili, a šta mi da ponesemo sa sobom?

Ponesite pare sa sobom jer napokon imamo merch, pa da vam prodamo nešto majica i diskova, a pripremili smo poduži set s obzirom na prethodne koncerte, festivalske.

Jonathan je bend čiji su tekstovi pesama na engleskom. Koliko na vas utiče činjenica da i dalje postoje komentari poput onih da je bezveze što bend iz regiona peva na stranom jeziku?

Komentar da se zamera da smo iz regije a pevamo na engleskom mi nismo čuli. Više su bili na foru da smo ludo ambiciozni jer želimo da se probijemo napolju. Ti tekstovi na engleskom su prirodno došli, jer smo takvu muziku svi slušali kroz odrastanje. Naravno da se uvek provlači to pitanje, ali i dalje će biti na istom jeziku.

Dobijali ste brojne nagrade, debi album "Bliss" je bio proglašen jednim od najboljih albuma u 2014. godini. Koliko je teško konstantno napredovati i nuditi kvalitetan materijal kad se već u samom startu postigne takav uspeh?

"Bliss" je stvarno eksplodirao u regiji što je i nas iznenadilo i nakon toga smo se i mi našli u situaciji u kojoj, kad se tako nešto desi, neminovno osećaš neku vrstu očekivanja da ljudi žele još nešto slično. Nas je vuklo u nekom drugom smeru, energija benda je ostala ista ali su pesme otišle u širinu, iz naših očiju gledano. Odlučili smo da sledimo to kuda nas je vuklo i na kraju se ispostavilo kao odličan plan.

jonathan2 jpg

Nastupili ste prošle godine na Exit festivalu kao predgrupa Killersima. Na festivalima se odlično snalazite, po čemu se oni razlikuju od klupskih nastupa? 

Na velikim festivalima se najbolje snalazimo najviše zato jer nas uvek dočeka odlična oprema. Što se tehničke strane tiče uvek je sve super, tako da se osećamo sigurno, ali je klupska energija zapravo puno bolja. Svirati u manjem klubu, pred manjim brojem publike, gde si bliže ljudima... Mislim da se dobro snalazimo i u jednom i u drugom prostoru.

Editorsi su vas pozvali na Evropsku turneju sa sobom. Je l' vam dosadilo da ih slušate non stop?

Odsvirali smo sa njima tih nekoliko koncerata. Nisu nam uopšte dosadili, upravo obrnuto. Tek tad smo se zapravo upoznali s njihovim radom. Koliko god da su nas poredili s njima, niko od nas ih baš nije slušao pre, tako da smo njihov rad upoznali na koncertima. Svi smo u bendu nekako ostali zatečeni koliko su oni u stvari dobar bend.

Bendovi generalno ne vole kad ih porede sa drugima, ali realno, vas porede sa bendovima koji su vam s jedne strane bili i uzor, kao što su Editorsi, Franz Ferdirand i Placebo... Koliko vam prija to, a koliko vam smeta?

Puno tih bendova s kojima nas porede realno nikad nismo slušali. Od ovih nabrojanih, eventualno Placebo i Franz Ferdinand. To što naša muzika liči na njihovu, gledamo na to kao da smo slična generacija i imali smo slične uzore, pa je taj input izazvao sličan output. Sve su to kvalitetni bendovi tako da nam to na kraju krajeva imponuje.

Od samog početka benda stiče se utisak da ste više želeli da se fokusirate na strano tržište nego na Hrvatsku i region. Koliko je to tačno?

Ovaj bend se desio sasvim spontano, isto kao i pevanje na engleskom. Kad smo ukapirali da je to zapravo pravi bend i da ćemo zapravo početi da sviramo, fokusirali smo se na strano tržište jer smo videli da u Hrvatskoj nemamo baš puno prostora za manevar i da će u jednom trenutku doći kraj, jer nećemo imati baš gde da sviramo. Tako da, to je istina.

Uskoro ćete nastupiti i na Pozitivnom koncertu u Zagrebu. Koliko vam znače pozitivne svirke i koliko te svirke utiču na svest ljudi, zašto je njihovo održavanje bitno?

Mislim da ne treba previše pričati o tome koliko je bitno raditi takve stvari i koliko je bitno učestvovati u tome. Nema potrebe da budem jako pametan, već da pozovem sve ljude da učestvuju u stvarnim i dobrim akcijama.

Ceo intervju možete poslušati u plejeru:

Foto: Doris Fatur

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mediji, propaganda i sistem"

Iako u potpunoj frci zbog turneje na kojoj se trenutno nalaze, članovi riječkog indie rock benda Jonathan preporučuju vam šta ove nedelje…

.

Španciraćemo još...

Imali smo vremena tokom dana da još jednom prošetamo Varaždinom i saberemo utiske o viđenom što i nije bilo plodonosno…

.

Riječki metal bend Mamut večeras u Novom Sadu

Večeras u Novom Sadu, u CK13, nastupa riječki alternativni bend Mamut. Publici će predstaviti, kako kažu najjači set pesama koji…

.

Paraf: Njihov život je novi val!

Legendarni jugoslovenski pank bend, riječki Paraf, sinoć je posle višedecenijske pauze nastupio u Novom Sadu, na EXIT festivalu. Bend koji je…

.

Within Walls: Horor društvena igra u režiji dvojice Riječana

"Within Walls" prva je društvena igra InterHuman Gamesa koji čine Damir Debanić i Dorian Pavlović iz Rijeke. Karakteriše je horor…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo