.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mediji, propaganda i sistem"

24.09.2018.

Iako u potpunoj frci zbog turneje na kojoj se trenutno nalaze, članovi riječkog indie rock benda Jonathan preporučuju vam šta ove nedelje da pročitate.

.

Kako su nam rekli iz benda Jonathan, knjiga je lična stvar te zajedničku omiljenu knjigu benda nemaju. Ipak, Darko Petković – Rade preporučio je svoju.

"To je Noam Čomski: Mediji, propaganda i sistem. Bio sam tinejdžer i to je knjiga koja je zapravo dosta promenila moj pogled na svet.  Gledanje na način na koji nam se isporučuju informacije, šta se sve dešava u svetu i svetski poredak. Skužio sam koliko je zapravo sve jedna velika laž i koliko dobro treba znati filtirati informacije, što je posebno danas bitno u svetu elektronskih medija, Fejsbuka i svega ostalog" rekao je nam Rade.

Knjiga "Mediji, propaganda i sistem" predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Čomskog. On se više od trideset godina bavi proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od osamdesetih do današnjih dana.

U razvijenim demokratijama, objašnjava Čomski, narod se najefikasnije može kontrolisati kontrolisanjem misli. Misli su one koje bi mogle odvesti do dela, te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svom dugogodišnjem radu, Čomski razotkriva ulogu medija u celokupnom sastavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno, privatno bogatstvo.

Po njegovom mišljenju, mediji imaju presudnu ulogu u sastavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, počevši već od najranijih dana, od samog vrtića. Sastav indoktrinacije jeste taj koji nas uči načinu ponašanja, mišljenja i postupanja.

Prilog možete poslušati ovde:M. M. 

.
Novosadski književnik Milan Tripković preporučio nam je knjigu "Što pepeo priča", roman o Omaru Hajamu (1048-1131), persijskom…
.
Zoran Otrupčak jedan od pokretača nezavisnog omladinskog centra pod nazivom Dom b 612 preporučio nam je klasik svetske književnosti…
.
Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...
Program
Kalendar događaja
Februar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
   
Anketa

Na šta posebno obraćate pažnju na deklaracijama hrane i pića?