...
TRENUTNO12:30 - 13:00Album nedelje

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mediji, propaganda i sistem"

24.09.2018.

Iako u potpunoj frci zbog turneje na kojoj se trenutno nalaze, članovi riječkog indie rock benda Jonathan preporučuju vam šta ove nedelje da pročitate.

.

Kako su nam rekli iz benda Jonathan, knjiga je lična stvar te zajedničku omiljenu knjigu benda nemaju. Ipak, Darko Petković – Rade preporučio je svoju.

"To je Noam Čomski: Mediji, propaganda i sistem. Bio sam tinejdžer i to je knjiga koja je zapravo dosta promenila moj pogled na svet.  Gledanje na način na koji nam se isporučuju informacije, šta se sve dešava u svetu i svetski poredak. Skužio sam koliko je zapravo sve jedna velika laž i koliko dobro treba znati filtirati informacije, što je posebno danas bitno u svetu elektronskih medija, Fejsbuka i svega ostalog" rekao je nam Rade.

Knjiga "Mediji, propaganda i sistem" predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Čomskog. On se više od trideset godina bavi proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od osamdesetih do današnjih dana.

U razvijenim demokratijama, objašnjava Čomski, narod se najefikasnije može kontrolisati kontrolisanjem misli. Misli su one koje bi mogle odvesti do dela, te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svom dugogodišnjem radu, Čomski razotkriva ulogu medija u celokupnom sastavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno, privatno bogatstvo.

Po njegovom mišljenju, mediji imaju presudnu ulogu u sastavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, počevši već od najranijih dana, od samog vrtića. Sastav indoktrinacije jeste taj koji nas uči načinu ponašanja, mišljenja i postupanja.

Prilog možete poslušati ovde:



M. M. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo