...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Fantastična avantura: "Put Magije" Nikole Skendžića

14.09.2024.

Epska fantastika, kao književni žanr, poslednjih decenija privlači veliku pažnju, naročito među mladim čitaocima. Klasici poput "Gospodara prstenova" nezaobilazan su deo odrastanja i sazrevanja mnogih generacija, ali ni moderna domaća produkcija ne zaostaje. Nikola Skendžić, pisac iz Novog Sada, nedavno je objavio svoj prvi roman pod nazivom "Put magije – Pretvarač", koji je već dostupan u prodaji. Njegova epska, odnosno herojska fantastika, zagolicaće maštu ljubitelja ovog žanra.

.

Kako bi ukratko preporučo knjigu budućim čitaocima?

Verujem da će svi koji su čitali velika dela tog žanra uživati u ovom romanu. Ima sve one elemente koje epska fantastika zahteva, a priča vodi čitaoca kroz izmaštane likove i događaje.

Kako počinje pisanje jedne ovakve knjige?

Pisanje je krenulo iz želje da se okušam u stvaranju duže priče. Ljubav prema epskoj fantastici prisutna je kod mene već dugo, tako da se taj žanr prirodno nametnuo. Počeo sam sa idejom o čarobnjacima koji koriste i dobru i lošu stranu magije – što je ključna linija priče.

Mnogi pisci kažu da, kada počnu da pišu, priča preuzme kontrolu. Koliko je to tačno?

Apsolutno tačno. U jednom trenutku likovi postanu "živi" i vode vas kroz priču. Često ni sami ne znate kako će se sve završiti.

put-magije

Knjiga "Put magije - Pretvarač", foto: izdavačka kuća Besani

Pretpostavljam da su uzori u takvoj vrsti pisanja veoma važni?

Definitivno. U mom odrastanju, uzor mi je bio Tolkin i njegov "Gospodar prstenova". Mislim da je to polazna tačka za svakoga ko ulazi u epsku fantastiku. Kasnije sam se inspirisao i drugim autorima iz tog žanra, a značajan uticaj na mene imala je i naša narodna epska poezija. Iako nije direktno prisutna u priči, ona je bila temelj u odabiru žanra.

Jedno je napisati knjigu, a drugo je objaviti je. Koliko ti je bilo teško da pronađeš izdavača?

Srećom, to mi nije bio veliki izazov. Poslao sam rukopis na dve izdavačke kuće i ubrzo mi se javila izdavačka kuća "Besani" iz Beograda. Priča im se dopala i sve je potom teklo svojim tokom. Iako je proces trajao malo duže, knjiga je na kraju izašla u pravom trenutku.

Kako pristupaš promociji knjige? Imaš li planove za buduće promocije?

Knjiga je tek izašla, pa je promocija tek počela. Imao sam priliku da predstavim knjigu na NOFEK-u, a sada očekujem da izdavači organizuju dalja predstavljanja.

Da li već razmišljaš o novim projektima?

Sve je ovo zamišljeno kao trilogija. Trenutno radim na drugoj knjizi, ali ne mogu precizirati kada će ceo proces biti završen. "Pretvarač" je prva knjiga iz trilogije "Put magije", a nastavci će verovatno izaći za godinu ili dve.

Razgovor s Nikolom poslušajte u plejeru:

Jovan Vanja Marjanović

foto: privatna kolekcija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Rokenrol i epska fantastika: Ima neka tajna veza

Vladimir Martić frontmen je novosadskog rok benda Next Kodex, koji je osnovao zajedno sa bratom Strahinjom 2010. godine. Bend je…

.

Ljudi su sve više otvoreni za domaće pisce epske fantastike

Tatjana Popov prva je književnica koja piše epsku fantastiku u Vojvodini. Odrasla je i živi u Mokrinu, a publici se…

.

Dani fantazije 26. i 27. maja na Novosadskom sajmu

Tradicionalni međunarodni festival epske i naučne fantastike "Dani fantazije" biće održan 26. i 27. maja u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma…

.

Karavan fantastike večeras u Domu b-612

Kada nas dočeka petak 13. i uhvati nas kolektivno sujeverje, najbolje rešenje je otići na neko mirno mesto. Večeras u…

.

Gradovi postaju glavni junaci na prvom Street Movies Festivalu

Street Movies Festival održava se po prvi put od 18. do 22. septembra na dve lokacije u Beogradu – u…

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo