...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

DJ Shi Cu: Mladima Egzit dobar i preskup

13.07.2016.

"Mladima kojima sam predavala je jako dobro na Egzitu, onima koje sam videla, a malo sam ih videla. Uglavnom su to bili volonteri, njima je to jedini način da gledaju muzičare koje vole. Nisam stigla da slušam malu Nađu Vračarić, ćerku prijateljice, nastupila je kada i ja i njen način da ode na Egzit je bio da na njemu nastupi."

.

foto: Nikola Bradonjić

"Lepo mi je bilo na Egzitu, mada, nisam puno koncerata išla da gledam. To što sam videla je bilo odlično. Zašto je tako? Gledajući lajnap, laj-nap (smeh) nisam videla imena koja bi me privukla kao prethodnih godina, ili sam možda napunila 40 godina pa sam već odslušala to što sam htela (smeh). Bilo je imena koje volim ali sam to već gledala i slušala. Nije mi atmosfera bila kao ptrehodnih godina. Super je bilo, ali možda sam se malo izgubila u imenima, možda nisam u toku ali ne bih rekla - već dugo puštam i slušam muziku", govori nam Novosađanka Dušica Stojković, u svetu muzike poznatija kao DJ Shi Cu, s kojom sabiramo utiske nakon završenog Egzita i pitamo je gde je provela vreme?

"Fusion stage, Wolrd Chill Inn, Main stage, jedno veče Dance arena i Disko zona. Puštala sam muziku na Disko zoni i World Chill Inn-u. Igrom slučaja drugari su bili najviše na potonjem stejdžu, tamo smo se družili jer smo izgubili uličicu."

Šta se zapravo dogodilo kod hotela "Leopold I"?

Nema dve kafane kod koje smo se okupljali (smeh). Nema pića za dinare, samo za kartice. Tu smo se svi u mimohodu pozdravljali, viđali, ćaskali gde će ko, sada smo se jako raštrkali.

dusica2 jpg

foto: Ivana Korać

Šta si slušala?

Killo Killo Bandu, Tinariven, na Dens areni smo bili na Hernanu Kataneu, zatim slovenački bend Borghesia, francuske i mađarske di-džejeve, a bila je jedna devojka iz Uzbekistana. I to je manje više - to.

Da li je lista bendova bila dobra, ali samo ako si jako mlad?

Jeste. Srela sam bivše učenike, oni su oduševljeni lajnapom. Dečko jedan mi je rekao "gde ćete sada, sada će na Mejnu da bude dram end bejs taj i taj..." Nisam čula, očigledno da nisam 100% u tokovima.

Pedagog si i predavač, kako se na Egzitu provode tvoji učenici?

Egzit je građanima Srbije skup, posebno učenicima i studentima. Mladima kojima sam predavala je jako dobro, onima koje sam videla, a malo sam ih videla. Uglavnom su to bili volonteri, njima je to jedini način da gledaju muzičare koje vole. Nisam stigla da slušam malu Nađu Vračarić, ćerku prijateljice, nastupila je kada i ja i njen način da ode na Egzit je bio da na njemu nastupi.

Iako se ne sećaju društveno-politički aktivnog Egzita, provod im je nasušno potreban?

Tako je. Znaju oni kako je sve to počelo, onako ovlaš, ali to je kao kada nekome pričaš da u Africi neka država ima problem, pa nam je to jako daleko. Tako i njima početak Egzita. Pojma nemaju.

Oni nisu imali prilike da se često druže sa bivšim Jugoslovenima, ali na Egzitu imaju - kakva su im iskustva?

Jedan moj učenik je našao devojku iz Hrvatske prošle godine, šta ćeš bolje (smeh).

Šta vole da slušaju tvoji učenici koji sada imaju 19, 20 godina?

Dab-step, dram end bejs, hip hop, indi i tehno. Malo ima pankera, rokera, ima ih ali su ovi u većini.

dusica3 jpg

foto: Predrag Uzelac

Da li ti nedostaje građansko-aktivistički segment Egzita?

Kako da ne. Sada mi je malo kao supermarket. Sledeće godine očekujem da ovi što kucaju narukvcie kažu "dobro veče, volim vas, izvolite (smeh)". I "dođite nam opet", kada izlaziš.

Da li omladinci/ke koje poznaješ kao profesorica kapiraju ovo o čemu ti i ja pričamo?

Mali procenat njih. Njima je to tako sevrirano i to je to. Ako nema gomile promoterki - nije žurka. Seksi deda mrazice i trubači u ponoć.

Kako bi potrošila milion evra kao direktorica Egzita?

Dovela bih Maroon 5...

Mislim da su oni skuplji, mada bi ubili na Mejnu.

Dovela bih onda Gven Stefani, Weekend, Coldpay, ali oni su isto preskupi. Volela bih da dovedem nekoga ko nije bio na Egzitu, rege bendove iz Evrope i Amerike na primer.

Kako vidiš budućnost Egzita, za pet godina recimo?

Mislim da će biti isti ovakav ali se nadam da će popuniti lajnap sa više bum imena tokom jedne večeri. Ove godine smo imali jedno ime za jedno veče, a moglo bi da ih bude više. Ali to je sve kako finanasije stoje i da li su datumi izvođača slobodni. Sećaš se kada je bio Ijan Braun, pa ne znaš gde ćeš, trčiš sa bine na binu, ne znaš koga pre da slušaš. Sada smo otpadali na jednom stejdžu, ne znamo gde ćemo i čekamo nekoga na Mejnu.

dusica4 jpg

foto: Ivana Korać

Otvorila si dobro pitanje: imamo dve generacije, najmlađima je ovo dobra lista izvođača, a nama nije; koja je zanatski gledano bolja muzika, ova koja njima prija ili ona koja nama nedostaje?

E sad, to je kao da razgovaramo da li je bolje nositi ovu marku ili onu. I dalje ima kvalitetne muzike koju klinci slušaju, kao i mi kada smo bili mlađi, mislim da je sada njima dobro.

Pitam te stvarno zanatski, kao muzičar muzičarku, bez namere da vrednujem i poredim ukuse naše i aktuelne mlade generacije?

Onda je možda bilo bolje ranije, kada smo bili mlađi. Mnogo je veći izbor sada, toliko velik da je lako pogrešiti i ne možeš se koncentrisati na jedan bend, kao što smo mi nekada obožavali jedan bend. Nemaš vremena da slušaš ceo album, skidaš stvar po stvar, prelećeš, ne može jedna pesma da te zadrži kolika je ponuda, mislim da je tu caka. Mladi se lože, ali na kratko. Prelaze na drugo. Ne stižu da vide šta je u ponudi, da izvuku ono što je dobro.

Igor Mihaljević

Možda te još zanima:

.

Za sve koji vole muziku - Pop Hor Radio

Dušica Stojković poznata je u svetu muzike , prošla je kroz mnoge novosadske bendove i projekte uz pseudonim Shi Cu.…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo