...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Bojana Vunturišević: Daljine boje okeana

01.06.2017.

Može se slobodno reći da je domaća pop scena dobila zasebnu, žensku, liniju na svom autoputu. Mlada beogradska muzičarka Bojana Vunturišević konačno je objavila album prvenac "Daljine" koji isijava toplim nijansama leda i uz koji ćemo saznati zašto se svako od nas iznova mora preispitivati. Ovo izdanje najavljeno je još u martu, singlom "Kese etikete", a sada je napokon dostupan u celosti na svim muzičkim digitalnim servisima, kao i u fizičkom izdanju.

.

"Daljine su 2543 km daleko od Beograda, tamo negde izmedju Juga i Zapada. To je najpatetičnija priča sa hepi endom, koja se mnogo lepše peva nego priča i staje u devet pesama", navodi njegova autorka. Na tom kreativnom putu po celom svetu, u fantastičnoj i nezaboravnoj rolerkoster avanturi, pridružili su joj se njeni najbliži prijatelji i saradnici koji su sve te teške i izazovne stvaralačke promene spakovali u jedan novi zvuk koji ne trpi konvencije. 

Ovaj album se pojavio posle tri godine tvoje izadavčke pauze. Koje si promene uvela u svoj stvaralački proces i šta si najviše istraživala na tom polju?

Ono što se deslio novo jeste da sam skroz iskreno želela da ispričam ljudima šta se meni dešava. Ali, to nije bilo u onom fazonu da svima objasnim situaciju, nego sam taj stvaralački proces posmatrala kao terapiju koja bi mi popravila stanje nakon raspada benda (Svi na pod). Radi se o životnim okolnostima koje nisu baš bile prijatne, ali su bile inspirativne. U pomenutoj, sada već bivšoj, grupi sam bila okružena prekaljenom ekipom muzičara. Oni su mi svi, na neki način, bili mentori koji su mi pojašnjavali proces pisanja tekstova, šta je to rokenrol, na koj način umetnik treba da govori iskrenim jezikom, da se neprestano bori za opšte dobro... A ja sam kroz to učenje izgubila sebe! Sa druge strane, dosta sam naučila. Prilikom kreiranja novog albuma potpuno sam želela da zanemarim bunt kako bi, jako sebično, pristupila pisanju pesama i baš sam se udobno osećala u tom odelu.

To je malo kontradiktorno. Vratila si se sebi "Daljinama"?

Pa, daljine su blizine. Tačka.

Kompozicija "Vetar u kosi"

Da li postoji nekakav lajtmotiv koji se provlači kroz sve numere na albumu? Koliko su one "ženske" pesme?

U pitanju su iskrene žesnke pesme, zato što se za žene vezuje emotivnost, ljubav, kao i razmena osećanja. Naravno, to sve poseduju i muškarci tako da je ovaj album otvoren i za njih. Jedan profesor sa Fakulteta dramski umetnosti u Beogradu (Aleksandar S. Janković) napisao je u svojo recenziji kako će žene obožavati album "Daljine", a da će se muškarci osećati isfrustrirano dok ga slušaju. Mislim da to nije tako. I žene i muškarci podjednako dobro reaguju na sve kompozicije. Ali, ako se vodimo svim tim stereotipima, ako je roza boja za žene, a plava za muškarce – onda ovo jeste ženski album.

Mani je jako zanimljiva ta metafora povratka sebi kroz rad. Da li si se kroz ceo taj proces oslanjala na intuiciju?

Samo sam se vodila intuicijom. I kad god smo radili u studiju, nikada nismo razmišljali da li će nešto biti hit, da li će se to dopasti Peri, Žiki, Miki ili Lazi... Jedini imperativ je bio da se nama sve dopadne. Želeli smo da abum oboje naši prijatelji/muzičari, a ako smo svi iskreni u stvaralačkom segmentu onda ćemo ići do kraja sa tom iskrenošću. Tako ćemo uvek raditi.

Kompozicija "Noćni program"

Držaćemo se još malo te ženske linije tvog albuma. Koncertna promocija, koje je bila održana 29. aprila u Bitefu, okupila je sve žene i devojke koje se bave raznim umetničkim žanrovima. Svaka od njih je donela određenu boju koja je ostala zapisana na albumu. Kakve su to žene?

To su najbolje žene! Na prvom mestu, tu je dramaturg Minja Bogavac sa kojom sa pisala tekstove. Neke je ona sama sklapala. Tu je takođe i beogradska pesnikinja Maša Seničić koja je napisala tekst za numeru "Noćni program". Od ostalih učesnika na albumu izdvojila bi moje koleginice sa fakulteta, Milicu Tegeltiju i Anu Janković (Stray Dogg). Tu je i Andrijana Belović. Marija Stojanović dolazi iz filmske priče jer sam oduvek želela, ne da se povežem sa ljudima iz sveta muzike, već da to učinim i sa likovima iz ostalih umetničkih grana. Jedino se na taj način šire sopstveni vidici, a talenat i znanje se onda samo nadopunjuju u tom otrkivanju novog i neizvesnog.  E sad, Marija, Minja i ja činimo bend "Žene Kose". U vreme kada se krčkao album "Daljine", nas tri smo se sastajale kod mene u bivšoj garsonjeri, kako bi stvarale. Dosadile su nam bile gradske priče i blejanja u jednu tačku i to je bila polazna stanica u kreiranju zvučne slike. 

boj2 jpg

Žene kose: Minja, Bojana i Marija

Napravile smo dve kompozicije, čak smo i imaginarni album prvenac nazvale "Remek demo". On bi se snimao samo na Ajpedu, bez skupocenih mikrofona, zvučnika i sličnih ultradigitalnih stvari, dok bi se spotovi isključivo snimali mobilnim telefonom. Iako je ideja tog benda trajala čitavih nedelju dana, pesma "E 70" je ipak završila na mom albumu. A, tu su i muškarci! Ivan Mirković – Bambi, moj prijatej sa kojim sa pisala muziku. On je i producent i aranžer. Tu su i Džemal Al Kisvani, na saksofonu kao i gitarista Nebojša Zulfikarpašić – Keba.

Kompozicija "E 70" feat. Žene kose

Pesma koja je najavila tvoj album prvenac nosi zanimljiv naziv "Kese etikete". Jedan krajnje neobičan ostvrt na život?

Jeste. To je, nekako, logičan nastavka pesme "Ušće" (Svi na pod). Ja sam u vreme stvaranja trećeg studijskog labuma mog bivšeg benda neumorno insistirala na tome da imamo jednu pesmu koja je trebalo da se zove "Modna ikona". U mojoj glavi se radilo o klasičnoj pop strukturi sa pevanjem koje je proisteklo iz nekakvog crkvenog muzičkog jezika. Kada sam tu ideju pomenula Minji Bogavac, ona mi je samo ogovorila rečima: Kese etikete. Primetila sam da se ta numera baš dopada ljudima.

boj4 jpg

Bojana Vunturišević

A koliko se album dopao ženskoj publici?

Ha, možda samo zato što pevam u ženskom rodu. Nije "Kupio sam" nego "Kupila sam".

Zanima te tvoj istraživački rad. Šta si otkrila o sebi i u sebi dok si pravila nove pesme?

Meni se u jednom momentu desila stvar da se, sa jedne strane, ruši ceo svet, a da mi se sa druge strane gradio neki potpuno novi, kog nisam bila svesna. A ta slika je bila puno lepša od one koja se raspršila. Na primer, otkrila sam da sam jako zatvorena. Što je za čoveka koji stvara veliki minus. Onda sam počela da učim i vežbam kako da postanem slobodnija i otvorenija. I, evo sada sam konačno dozvolila sebi da pogrešim, jer iz greške se uče najkreativnije stvari. Neka bude i falševa, sve je to dozvoljeno u pravom procesu stvaranja. Nastale su lepe pesme.

Kompozicija "Daljine" uživo u emisiji Bunt

Koje je boje album „Daljine“?

On je u boji leda i zaleđene vode, kao što je i sam njegov omot tako dočaran. Tu je i boja okeana.

U nastavku poslušajte deo intervjua sa Bojanom Vunturišević:

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Bojana garantuje zabavu u Novom Sadu

Posle koncerta na prošlogodišnjem Festivalu uličnih svirača Bojana Vunturišević se vraća u Novi Sad, gde će u petak 11. maja nastupiti…

.

Još nedelju dana pretprodajna cena za koncert Bojane Vunturišević

Ulaznice za koncert Bojane Vunturišević u Firchie Think Tank studiju još nedelju dana prodavaće se po pretprodajnoj ceni od 500 dinara, najavili…

.

U prodaji karte za koncert Bojane Vunturišević u Novom Sadu

Ulaznice za koncert Bojane Vunturišević 11. maja u novosadskom Firchie Think Tank studiju puštene su u prodaju preko Gigstix prodajne mreže, po…

.

Svaka kantautorska priča je individualna

Proteklog vikenda u Novom Sadu nastupala je naša stara i uvek rado viđena gošća Sara Renar. Nagrađivana zagrebačka kantautorka dobro…

.

Ono što je ubilo ptice, ubija i ljude

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su pre petnaestak dana više od 800 mrtvih ptica na oranicama…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo