...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Društvo

Glodar u kokicama

17.09.2019.

Snimak pacova koji se tokom noći šeta u pokretnom kiosku za prodaju kokica na Keju u Novom Sadu šokirao je mnoge. U isto vreme nameće se pitanje koliko često se obavlja inspekcijska kontrola pokretnih objekata sa hranom i šta se radi kako bi se u njima održali sanitarni standardi.

.

Ja tu često kupujem ćerkici kokice, tako da stvarno je užasno videti to

Pa nemam reči, taj snimak odmah treba poslati inspekciji da to zatvori

Ništa me ovo ne čudi, tako nešto možemo videti i po skupim novosadskim restoranima

Ovo su reakcije sugrađana nakon odgledanog snimka na kom se jasno vidi glodar koji slobodno šeta objektom za prodaju kokica, a koji je uredno prošao inspekcijsku kontrolu i ima dozvolu za rad.

Neki vlasnici objekata tu situaciju pravdaju blizinom Dunava i kažu da su do sada svašta sreli, kao i da je nemoguće u potpunosti zaštiti kiosk od ulaska štetočina. Drugi ipak kažu da su njihovi kiosci obezbeđeni i da se do sada nisu susreli sa ovim problemom.  

"Reka je na sto metara, stvarno ima svega. Pre neki dan je ovuda prošla i zmija, šta mi možemo sad da uradimo, obezbedim štand koliko mogu, mislite da je meni prijatno da pacovi šetkaju okolo", rekao je jedan od prodavaca.

pacov jpg

Sanitarne uslove koji obuhvataju kontrolu prostorija, higijenu objekata i zaposlenih obavlja sanitarna inspekcija. Načelnica te ustanove  za Autonomnu Pokrajinu Vojvodine Aleksandra Zurovac ističe da u toku trajanja kupališne sezone na Štrandu, inspekcija obavlja redovne inspekcijske nadzore objekata sa hranom, pri čemu se dinamika nadzora određuje prema proceni epidemiološkog rizika prema vrsti objekata.          

Ipak, treba biti obazriv gde se kuuje hrana. Profesor veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Aleksandar Potkonjak upozorava da glodari u hrani mogu biti izvor ali i prenosioci različitih parazitskih oboljenja.

"Ono što u našoj sredini može biti problem jeste kontaminacija hrane, predmeta i prostora mokraćom ili izmetom glodara i u tom slučaju može da dođe do pojave alimentarnih toksi – infekcija. Najpoznatija grupa oboljenja jesu salmoneloza, leptospiroza, tuarenija i virusne groznice", rekao je Aleksandar Potkonjak.                      

Iz Sanitarne ističu da im je vrlo bitna saradnja sa građanima i apeluju na stanovnike da sve nepravilnosti koje se odnose na higijenske uslove u objektima sa hranom prijave, nakon čega će inspektori odmah izaći na teren i obaviti kontrolu.

Ana Todorović 

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo