...
TRENUTNO19:00 - 21:00Exit vodič

Društvo

Festival pomirenja ponovo u Novom Sadu

31.08.2023.

Drugo izdanje Festivala pomirenja u Novom Sadu biće održano od 7. do 9. septembra na dve lokacije u gradu – u knjižari Zenit books i rusinskom kulturnom centru "Matka". Posetioce očekuje bogat program u vidu tribina, kao i nekoliko kulturno-umetničkih događaja.

.

Festival pomirenja pokrenut je 2022. godine, kada je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Za razliku od prvog izdanja, koje je bilo organizovano u Kineskoj četvrti, ovogodišnji program biće podeljen na dve lokacije, a jedan od organizatora Milan Damjanović objasnio je šta nas sve i gde očekuje.

"Zainteresovani posetioci će tokom tri dana biti u prilici da prisustvuju javnim tribinama na temu pomirenja, izložbi 'Moja Bosna' Miloša Cvetkovića i prezentaciji knjige 'Trenutak kada je meni počeo mir'. To će sve biti održano u knjižari Zenit, a pozorišna predstava Uroša Mladenovića 'O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina' će biti odigrana u Rusinskom kulturnom centru 9. septembra. Uporedo sa festivalom održavaće se i letnja škola, u sklopu koje će više od 20 mladih širom regiona govoriti i učiti o pozitivnim primerima međuetičke solidarnosti, kao i korišćenju medija za promovisanje pomirenja, antiratnim pokretima i mnogim drugim temama", priča Milan.

Kako kaže Milan, fokus festivala biće mladi ljudi, jer je uključivanje njih kao budućih nosilaca društvenih pitanja od ključne važnosti za dalji razvoj regiona.

"Glavni cilj je podsticanje mladih iz regiona na kritičko razmišljanje o temama koje se odnose na mir, pomirenje i interkuluralizam u regionu, a koje nisu često prisutne u društvenom disukrsu ili bar ne na adekvatan način. Glavnu ulogu ka pomirenju ovaj festival pruža umrežavanjem mladih iz regiona koji će u svoje sredine preneti stečena iskustva", ističe naš sagovornik.

Milan napominje da je jako važno pričati o pomirenju, pogotovo danas kada imamo sve više fašističkih napada.

"Trenutne okolnosti pokazuju da je i u multikulturalnom okruženju, kao što je Novi Sad, potrebno podizati svest o mirnom suživotu, jer vlada Srbije nema konkretnih mera koji zaista doprinose pomirenju u regionu i to posebno kada su mladi u pitanju. Svedoci smo, na žalost, da imamo otvorene fašističke grupe u Novom Sadu koje napadaju antifašističke lokale i definitivno postoji potreba da se podiže svest mladih o pomirenju", zaključuje MIlan.

Festival ove godine organizuje Asocijacija Kulturanova, a zvanično će biti otvoren 7. septembra, kada će se od 18 časova u Zenit booksu održati tribina "Krvariti i zaceliti: nevidljive sudbine iz rata". Ulaz na sve događaje je besplatan.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nove generacije stari problemi

Poslednju epizodu emisije "U kakvoj zemlji želim da živim?", u ovoj sezoni, posvetili smo razgovoru sa četvoro mladih sa Zapadnog…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Mir nikada nije svršeno stanje, njemu moramo težiti stalno

Marija Ratković je jedna od autorki priča u knjizi "Trenutak kada je meni počeo mir", Foruma ZFD Srbija. Marija je…

.

Moramo naći način da se razumemo

Nakon što je završila osnovne studije međunarodnih odnosa, Anja Jokić (27) upisala je regionalni master program "Studije mira", u Beogradu.…

.

Umetnost jedini svet u kome je pomirenje moguće

Više od 30 godina prošlo je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali posledice se i dalje osećaju. Iako fizičkog…

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 19:00 Exit vodič
  • 21:00 Exit 2024

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo