...
TRENUTNO14:00 - 15:00Eko linija

Društvo / Aktivizam

Volontiranje nije izrabljivanje

25.10.2017.

Timovi "Omladinske prestonice Evrope - Opens 2019" i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" nedavno su predstavili Novosadski volonterski servis koji će kao platforma služiti građanima svih uzrasta koji žele da volontiraju. Servis će, na sistemski i uređen način, unaprediti prava, ali i obezbediti ispunjavanje obaveza kako volontera tako i institucija i organizacija kojima je potrebna volonterska podrška.

.

Volontiranje je stvar srca, stav je Vojislava Prkosovačkog, koordinatora Novosadskog volonterskog servisa. Ono je sastavni deo kulturne, ekonomske i društvene slike, te predstavlja odnos prema ljudima, međuljudskim odnosima i društvu uopšte. U njegovoj osnovi je želja da se pomogne. Kako se često volontiranje spominje u kontekstu izrabljivanja i zloupotrebe volontera, Prkosovački kaže da je jedan od osnovnih ciljeva Novosadskog volonterskog servisa da se takve situacije preduhitre.

"Različiti poslodavci posmatraju te volontere kao ljude koje će iskorišćavati puno radno vreme, a daće im malu nadoknadu. Jeste, ti volonteri stiču znanje iskustvo i sve to stoji, ali onda nisu volonteri ako im daješ nadoknadu, a ne daješ punu platu, pa imamo vrednosni problem u vezi s tim", kaže Prkosovački.

volontiranje jpg

Tu se javlja i pitanje smisla i načina volontiranja u radnoorganizovanom kontekstu. Kako bi se izbegli ovakvi problemi, Volonterski servis će povezivati volontere, volonterke i one koji bi želeli da volontiraju sa organizacijama i institucijama kojima su volonteri potrebni.

"Neće to biti tako da Pera pozove Novosadski volonterski servis i kaže treba mi za sutra 18 volontera, kako bi neko iz servisa uzeo sa police 18 volontera i prebacio ih za neku organizaciju, već će se sistemski pristupiti razmišljanju o tome kad nam trebaju volonteri, za šta nam trebaju volonteri, kako da ih angažujemo, nagradimo, motivišemo, uključimo i to je već stvar volonterskog menadžmenta", dodaje on.

Servis će obuhvatati i obuke, odnosno pripreme volontera za konkretne volonterske angažmane. Vojislav to objašnjava na primeru muzejske radionice sa decom.

"Da bi taj volonter mogao tu da volontira, on ima neku svoju motivaciju, ali mora da prođe obuku na kojoj će se govoriti o tome šta znači biti volonter, šta znači biti volonter u muzeju, ko su ti ljudi u muzeju, šta se tačno volontira, kakav je odnos prema deci... Moramo postaviti sistem obuke volontera i obuke predstavnika organizacija gde se volontira i uspostaviti međusobnu komunikaciju, kako bismo imali evaluaciju volontera, kako bismo imali volontersku knjižicu u kojoj će se na neki način meriti angažman, pisati volonterski sati, a sve uz dužno poštovanje zakona", objašnjava Prkosovački.

prkosovacki2 jpgVojislav Prkosovački, foto: Vladimir Veličković

Volonterski servis biće namenjen ne samo mladima već svim građanima i građankama koji imaju veštine, znanja i želju da volontiraju. Oni koji žele da se uključe mogu to uraditi već sada slanjem mejla na ns.volonterski.servis@gmail.com, ili javljanjem na Fejsbuk stranice OPENSA i Fondacije "Novi Sad 2021". Takođe, Prkosovački poziva zainteresovane da učestvuju na okruglim stolovima, 30. i 31. oktobra i 3. novembra, u Skupštini grada, koji će se baviti volontiranjem u sferama sporta, zdravlja, kulture i zaštite životne sredine.

"Želimo da pozovemo ljude i da svi koji su organizovali volontiranje kažu koji su izazovi bili u organizovanju volontera, koje su prepreke i dobre stvari. S druge strane, da dođu volonteri koji će reći 'e ja sam volontirao u instituciji toj i toj i nisu mi dali ugovor' ili već ispričati šta je bio problem. Mi ćemo im predstaviti model servisa, od regrutacije, obuke i evaluacije volontera do toga da ćemo ih pitati da li tu nešto nedostaje, da li imaju iskustvo koje žele da inkorporiraju u sam model i gde oni sebe vide u volonterskom servisu", kaže Vojislav.

Rezultati će biti predstavljeni na konferenciji 8. decembra kada će biti objavljen i priručnik za volontiranje i time će biti završena prva faza u pokretanju servisa. U narednim mesecima, kako kaže Prkosovački biće pokrenut sajt na koji će se prijavljivati volonteri i oni kojima su oni potrebni, i na kom će se nalaziti baza podataka uz pretraživač tako da svako sebi nađe odgovarajući volonterski angažman.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Volontiraj na humanitarnom koncertu

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) poziva volontere da se pridruže organizovanju humanitarnog koncerta "Pokaži svoje retko, pokaži da…

.

"Gradimo kulturu volontiranja" 8. decembra u Novom Sadu

Konferencija "Gradimo kulturu volontiranja" biće održana u petak 8. decembra u Skupštini Vojvodine, kao nastavak nedavno započetog projekta Novosadski volonterski…

.

Okrugli sto o volontiranju u domenu zaštite životne sredine

Okrugli sto na temu volontiranja i zaštite životne sredine održaće se u petak, 3. novembra od 13 do 15 časova…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo