.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Aktivizam

Volontiranje nije izrabljivanje

25.10.2017.

Timovi "Omladinske prestonice Evrope - Opens 2019" i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" nedavno su predstavili Novosadski volonterski servis koji će kao platforma služiti građanima svih uzrasta koji žele da volontiraju. Servis će, na sistemski i uređen način, unaprediti prava, ali i obezbediti ispunjavanje obaveza kako volontera tako i institucija i organizacija kojima je potrebna volonterska podrška.

.

Volontiranje je stvar srca, stav je Vojislava Prkosovačkog, koordinatora Novosadskog volonterskog servisa. Ono je sastavni deo kulturne, ekonomske i društvene slike, te predstavlja odnos prema ljudima, međuljudskim odnosima i društvu uopšte. U njegovoj osnovi je želja da se pomogne. Kako se često volontiranje spominje u kontekstu izrabljivanja i zloupotrebe volontera, Prkosovački kaže da je jedan od osnovnih ciljeva Novosadskog volonterskog servisa da se takve situacije preduhitre.

"Različiti poslodavci posmatraju te volontere kao ljude koje će iskorišćavati puno radno vreme, a daće im malu nadoknadu. Jeste, ti volonteri stiču znanje iskustvo i sve to stoji, ali onda nisu volonteri ako im daješ nadoknadu, a ne daješ punu platu, pa imamo vrednosni problem u vezi s tim", kaže Prkosovački.

volontiranje jpg

Tu se javlja i pitanje smisla i načina volontiranja u radnoorganizovanom kontekstu. Kako bi se izbegli ovakvi problemi, Volonterski servis će povezivati volontere, volonterke i one koji bi želeli da volontiraju sa organizacijama i institucijama kojima su volonteri potrebni.

"Neće to biti tako da Pera pozove Novosadski volonterski servis i kaže treba mi za sutra 18 volontera, kako bi neko iz servisa uzeo sa police 18 volontera i prebacio ih za neku organizaciju, već će se sistemski pristupiti razmišljanju o tome kad nam trebaju volonteri, za šta nam trebaju volonteri, kako da ih angažujemo, nagradimo, motivišemo, uključimo i to je već stvar volonterskog menadžmenta", dodaje on.

Servis će obuhvatati i obuke, odnosno pripreme volontera za konkretne volonterske angažmane. Vojislav to objašnjava na primeru muzejske radionice sa decom.

"Da bi taj volonter mogao tu da volontira, on ima neku svoju motivaciju, ali mora da prođe obuku na kojoj će se govoriti o tome šta znači biti volonter, šta znači biti volonter u muzeju, ko su ti ljudi u muzeju, šta se tačno volontira, kakav je odnos prema deci... Moramo postaviti sistem obuke volontera i obuke predstavnika organizacija gde se volontira i uspostaviti međusobnu komunikaciju, kako bismo imali evaluaciju volontera, kako bismo imali volontersku knjižicu u kojoj će se na neki način meriti angažman, pisati volonterski sati, a sve uz dužno poštovanje zakona", objašnjava Prkosovački.

prkosovacki2 jpgVojislav Prkosovački, foto: Vladimir Veličković

Volonterski servis biće namenjen ne samo mladima već svim građanima i građankama koji imaju veštine, znanja i želju da volontiraju. Oni koji žele da se uključe mogu to uraditi već sada slanjem mejla na ns.volonterski.servis@gmail.com, ili javljanjem na Fejsbuk stranice OPENSA i Fondacije "Novi Sad 2021". Takođe, Prkosovački poziva zainteresovane da učestvuju na okruglim stolovima, 30. i 31. oktobra i 3. novembra, u Skupštini grada, koji će se baviti volontiranjem u sferama sporta, zdravlja, kulture i zaštite životne sredine.

"Želimo da pozovemo ljude i da svi koji su organizovali volontiranje kažu koji su izazovi bili u organizovanju volontera, koje su prepreke i dobre stvari. S druge strane, da dođu volonteri koji će reći 'e ja sam volontirao u instituciji toj i toj i nisu mi dali ugovor' ili već ispričati šta je bio problem. Mi ćemo im predstaviti model servisa, od regrutacije, obuke i evaluacije volontera do toga da ćemo ih pitati da li tu nešto nedostaje, da li imaju iskustvo koje žele da inkorporiraju u sam model i gde oni sebe vide u volonterskom servisu", kaže Vojislav.

Rezultati će biti predstavljeni na konferenciji 8. decembra kada će biti objavljen i priručnik za volontiranje i time će biti završena prva faza u pokretanju servisa. U narednim mesecima, kako kaže Prkosovački biće pokrenut sajt na koji će se prijavljivati volonteri i oni kojima su oni potrebni, i na kom će se nalaziti baza podataka uz pretraživač tako da svako sebi nađe odgovarajući volonterski angažman.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

.
U toku je Evropska nedelja mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, a obeležava se od 2002. godine na inicijativu Evropske…
.
Američki kutak i udruženje građana "Novi lobi" po četvrti put organizuju program "Osnovna obuka za uključenje mladih u društveni…
.
Sombor je, između ostalog, grad poznat po biciklistima i biciklima. Stoga ne čudi da je baš u tom gradu rođena humanitarna akcija…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li treba ukinuti letnje/zimsko računanje vremena?