...
TRENUTNO18:00 - 19:00Za i protiv

Društvo / Aktivizam

Volonteri putuju "za dž"

11.05.2015.

Mladi istraživači poručuju: "To što nemaš debeli novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš one koji su otputovali". Oni zajedno sa Pokretom Gorana Vojvodine koordinišu odlaske na volonterske kampove kojima sada počinje sezona.

.

Foto: Mladi istraživači Srbije 

Belgija, Finska, Italija i Turska, samo su deo zemalja u kojima se organizuju volonterski kampovi gde su dobrodošli svi. Gornja granica starosti učesnika ne postoji, dok se za maloletnike organizuju tinejdž kampovi. Oni se organizuju prema nameni i volonteri mogu da se prijave za realizacije festivala, pomoganje starijima, rad sa decom i renoviranja kulturnih ili istorijskih dobara.

main18 jpg

"Na kampu su obično organizovane i aktivnosti u slobodnom vremenu, gde volonteri mogu nešto da nauče, vide, posete i da se druže", rekla je jedna od koordinatorki kampova Julija Milovanović, koja je i sama više puta bila i učesnik brojnih kampova u Evropi.

Kako bi se volonteri što lakše i brže prijavili na neke od kampova, Milovanović poručuje:

"Važno je da pogledaju detalje o kampu i zapišu šifru. Nakon toga se popunjava onlajn formular i sa uplatnicom mogu doći u kancelariju Pokreta gorana Novog Sada na Pozorišnom trgu 2 (po prethodnoj najavi), ili u kancelariju u Sremskim Karlovcima, svakog dana". 

Volonteri takođe mogu pisati i na mejl outgoing@ekoloskicentar.org. te pitati sve što ih zanima. Participacija za učešće na kampovima je 6.800 dinara, a po povratku sa kampa se vraća 2.000 dinara, dok su smeštaj i hrana plaćeni.

Studentkinja Maja Bosanac posećivala je edukativne kampove u Ukrajini i Turskoj , gde je usavršavala engleski jezik predavajući po osnovnim i srednjim školama. Ona kaže da je najpopularnije volontiranje u kampovima gde se organizuju veliki festivali.

main33 jpg

Putovanje za džabaka, druženje i iskustva za pamćenje su posledica volonterskih kampova sa kojima se slaže i studentkinja žurnalistike Sofija Borković, koja je posetila već tri volonterska kampa. Njoj je, kako kaže, to iskustvo promenilo viđenje o samoj sebi.

"Moj prvi kamp je bio u Beogradu, a tema je bila istorija Drugog svetskog rata. Na tom kampu su pored Srbije učestvovali i nemački volonteri. Bilo je zanimljivo učiti istoriju na nov način", rekla je Sofija.

Svake godine se realizuje preko 2.500 kampova širom Evrope, a čak ih je deset u Srbiji. Većina traje od dve do četiri nedelje, a leti, kada je najjača sezona, na ovim kampovima učestvuje preko 600 volontera.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Preko 40 volonterskih kampova u Srbiji čeka mlade

Godišnje se u svetu organizuje oko 2.500 volonterskih kampova, a ove godine Srbija će biti domaćin više od 40 takvih…

.

Saznajte sve o volonterskim kampovima!

Na Brod Teatru Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u okviru Letnjeg programa, danas od 18 do 20 časova Volonterski centar…

.

Prijavite se za volonterske kampove

Volonterski centar Vojvodine otvorio je prijave za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima. Smeštaj i hranu u kampovima obezbeđuju organizatori, dok…

.

Prijavi se na Art Kvart – Start!

Umetnički kursevi "Art Kvart – Start" namenjeni su svim omladincima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od…

.

Za vršnjačko nasilje odgovorni i roditelji i škole i institucije

Poslednja istraživanja pokazuju da skoro polovina učenika trpi vršnjačko nasilje u školama, a svaki peti učenik je žrtva ismevanja. Iz…

.

Počinje novi ciklus donatorskog programa Superste

Erste Banka je pokrenula novi ciklus Superste programa u okviru kojeg će više stotina mladih ljudi biti u prilici da unapredi svoje…

  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Bluegrass

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo