...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Veresija koja uništava Zemlju

14.08.2019.

Planeta Zemlja ušla je u ekološki dug 28. jula, što je znatno ranije nego prethodnih godina. Štaviše, postignut je novi neslavni "rekord" još od sedamdesetih, kada je počelo merenje naše eksploatacije Zemljinih resursa. 

.

Foto: pixabay

To praktično znači da smo u 2019. godini za svega sedam i po meseci potrošili sve ono što nam planeta stavlja na raspolaganje da rasporedimo na 12 meseci. Milena Dragović iz "Svetske organizacije za prirodu" kaže da se to stanje pogoršava iz godine u godinu, jer ne slušamo savete naučnika i ignorišemo brojne alarme koji se pale širom sveta.

"Nažalost, posle dobrih vesti da je u Etiopiji posađeno 200 miliona stabala, što je primer koji bismo morali da pratimo, stigla je vest da smo ušli u ekološki dug najranije od kako se to meri, od sredine sedamdesetih. Mi smo praktično istrošili sve resurse i do kraja decembra živimo na veresiju", kaže Milena.

Prema njenim rečima i Srbija u stopu prati ostatak sveta u tom maršu ka sunovratu, pa je čak i gora od proseka u pojedinim parametrima.

"Prošle godine Srbija je ušla u eko dug 30. jula, a ove godine 18. jula, što znači da ne menjamo sisteme kako bismo održivo koristili resurse", objašnjava Milena.

ekologija jpg

Ekološki aktivista Dragan Petrović kaže da bi taj dug mogao znatno da se umanji kada bismo prestali da radimo samo nekoliko prostih stvari. Bacanje hrane je jedna od njih.

"Uvek možemo da recikliramo, čak i kada se to ne traži od nas, da većinu stvari koje odbacujemo ubacimo u novi ciklus proizvodnje i eksploatacije. Možemo da ne bacamo hranu. Kažu da bi se ekološki dug smanjio za 10-11 dana kada ne bismo bacali hranu i zbog toga proizvodili viškove hrane. Treba da nosimo second-hand odeću i još štošta što bi umanjilo preteranu proizvodnju", objašnjava Dragan.

Prema njegovim rečima trebalo bi praviti i pritisak na političare i uskraćivati glas onima koji u svojoj političkoj agendi nemaju predloge rešenja adekvatnih za ovu vrstu problema.

ekologija3 jpeg

Dan ekološkog duga se izračunava na osnovu toga koliko je na planeti dostupne vode, šuma, metala i ostalih resursa i toga kojom brzinom se troše.

Tako svetska populacija koristi resurse koje će planeta moći da proizvede tek naredne godine. Odgovor na ovaj trend leži u reciklaži, racionalnom trošenju i proizvodnji, vraćanju ekološkog balansa sadnjom zelenila, ali će taj trud svake godine morati da bude mnogo veći, dokle god odlažemo rešenja.

Organizacija Global Footprint Network objavila je i zanimljivo istraživanje, postavivši pitanje koliko je planeta Zemalja potrebno da bi se živelo životnim stilom pojedinih država. Tako je za američki način života potrebno čak pet planeta, australijski 4,1, a ruski 3,2 planete. Ako živite kao u Indiji, onda vam nije potrebna čak ni cela planeta Zemlja.

S obzirom na to da je ljudska populacija u zahuktavajućem porastu, svet će morati iz korena da menja način života, ponašanje prema okolini, ali pre svega duboko ukorenjenu potrebu da poseduje stvari. U suprotnom, čeka nas prilično mračna budućnost.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

EcoMan: Zaštita životne sredine, sport i timski duh

Ekološka trka EcoMan okupila je veliki broj Novosađana, koji su učestvovanjem pomogli da se grad očisti od đubreta. Ove godine…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo