...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Veresija koja uništava Zemlju

14.08.2019.

Planeta Zemlja ušla je u ekološki dug 28. jula, što je znatno ranije nego prethodnih godina. Štaviše, postignut je novi neslavni "rekord" još od sedamdesetih, kada je počelo merenje naše eksploatacije Zemljinih resursa. 

.

Foto: pixabay

To praktično znači da smo u 2019. godini za svega sedam i po meseci potrošili sve ono što nam planeta stavlja na raspolaganje da rasporedimo na 12 meseci. Milena Dragović iz "Svetske organizacije za prirodu" kaže da se to stanje pogoršava iz godine u godinu, jer ne slušamo savete naučnika i ignorišemo brojne alarme koji se pale širom sveta.

"Nažalost, posle dobrih vesti da je u Etiopiji posađeno 200 miliona stabala, što je primer koji bismo morali da pratimo, stigla je vest da smo ušli u ekološki dug najranije od kako se to meri, od sredine sedamdesetih. Mi smo praktično istrošili sve resurse i do kraja decembra živimo na veresiju", kaže Milena.

Prema njenim rečima i Srbija u stopu prati ostatak sveta u tom maršu ka sunovratu, pa je čak i gora od proseka u pojedinim parametrima.

"Prošle godine Srbija je ušla u eko dug 30. jula, a ove godine 18. jula, što znači da ne menjamo sisteme kako bismo održivo koristili resurse", objašnjava Milena.

ekologija jpg

Ekološki aktivista Dragan Petrović kaže da bi taj dug mogao znatno da se umanji kada bismo prestali da radimo samo nekoliko prostih stvari. Bacanje hrane je jedna od njih.

"Uvek možemo da recikliramo, čak i kada se to ne traži od nas, da većinu stvari koje odbacujemo ubacimo u novi ciklus proizvodnje i eksploatacije. Možemo da ne bacamo hranu. Kažu da bi se ekološki dug smanjio za 10-11 dana kada ne bismo bacali hranu i zbog toga proizvodili viškove hrane. Treba da nosimo second-hand odeću i još štošta što bi umanjilo preteranu proizvodnju", objašnjava Dragan.

Prema njegovim rečima trebalo bi praviti i pritisak na političare i uskraćivati glas onima koji u svojoj političkoj agendi nemaju predloge rešenja adekvatnih za ovu vrstu problema.

ekologija3 jpeg

Dan ekološkog duga se izračunava na osnovu toga koliko je na planeti dostupne vode, šuma, metala i ostalih resursa i toga kojom brzinom se troše.

Tako svetska populacija koristi resurse koje će planeta moći da proizvede tek naredne godine. Odgovor na ovaj trend leži u reciklaži, racionalnom trošenju i proizvodnji, vraćanju ekološkog balansa sadnjom zelenila, ali će taj trud svake godine morati da bude mnogo veći, dokle god odlažemo rešenja.

Organizacija Global Footprint Network objavila je i zanimljivo istraživanje, postavivši pitanje koliko je planeta Zemalja potrebno da bi se živelo životnim stilom pojedinih država. Tako je za američki način života potrebno čak pet planeta, australijski 4,1, a ruski 3,2 planete. Ako živite kao u Indiji, onda vam nije potrebna čak ni cela planeta Zemlja.

S obzirom na to da je ljudska populacija u zahuktavajućem porastu, svet će morati iz korena da menja način života, ponašanje prema okolini, ali pre svega duboko ukorenjenu potrebu da poseduje stvari. U suprotnom, čeka nas prilično mračna budućnost.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Dozvoljena količina aero zagađenja je da ga uopšte nema!

Na društvenim mrežama ne prestaju priče oko zagađenja vazduha u Srbiji. Statusi, komentari, grupe, inicijative, samo su neke od reakcija…

.

Pred nama je još jedan FEP

Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći…

.

Za Samsung je plastika ružna prošlost

Samsung Electronics je odlučio da pakovanja za mobilne telefone, tablete, pametne satove i male kućne aparate učini ekološki prihvatljivijim nego…

.

Kako do savremenog sistema upravljanja otpadom?

Javno komunalno preduzeće "Čistoća", zaduženo za upravljanje otpadom u Novom Sadu, kako je nedavno pisao VOICE nema dozvolu za njegovo…

.

"Ekobiomorfa" o čovekovom uticaju na izumiranje vrsta

Studenti ekologije, biologije i zaštite životne sredine sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta organizuju treću konferenciju "Ekobiomorfa" posvećenu zaštiti životne sredine, koja…

.

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo