...
TRENUTNO18:00 - 19:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

Rešenje za deponije u Srbiji leži u novoj Beloj knjizi

17.09.2024.

Inženjeri zaštite životne sredine objavili su "Belu knjigu o dobijanju energije iz otpada u Srbiji". Ova publikacija pruža sveobuhvatan pregled tehnologije dobijanja energije iz otpada, koja je relativno nova u Srbiji, ali nosi veliki potencijal za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

.

Foto: Pexels

"To je prikaz tehnologije postrojenja za dobijanje energije iz otpada i mogućih alternativa koje su nam dostupne. Na jednom mestu sada imamo prikazanu tehnologiju i sve ono što je prati: uticaj, zakonski okvir i stanje upravljanja otpadiom u Srbiji", objašnjava Igor Jezdimirović iz Inženjera zaštite životne sredine.

Prema njegovim rečima, "Bela knjiga" je značajna jer je u Srbiji prvi incelerator (spaljivač otpada) dobio dozvolu za rad u Beogradu, a uskoro se očekuje i inicijativa za izgradnju još jednog. To bi trebalo da unapredi upravljanje otpadom.

Trenutno stanje u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji je na niskom nivou, što dovodi do negativnih posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ova tehnologija može značajno doprineti smanjenju tih problema, uz istovremeno zadovoljavanje rastućih potreba za energijom.

"Upravljanje otpadom u Srbiji je veoma zastarelo, skoro srednjevekovno. Takođe, vidimo svakoga dana četiri do pet požara na deponijama u raznim delovima Srbije. To sakupljanje đubreta i bacanje na deponije je neodrživo. Promenu od nas traži naše zdravlje i životna okolina, ali i Evropska unija ukoliko želimo da idemo dalje u prosces pridruživanja", kaže Igor.

igorjezdimirovic

Tehnologija dobijanja energije iz otpada u Evropi je strogo regulisana, uz primenu visokih ekoloških standarda. U postrojenjima za insineraciju, otpad se tretira na temperaturama 850 stepeni celzijusa i više, čime se uništavaju patogeni organizmi i smanjuje masa otpada za 75 odsto, a zapremina i za 90 odsto.

"Bela knjiga" detaljno opisuje sve tehničke i regulatorne aspekte insineracije otpada, ključne za efikasno i sigurno funkcionisanje ovakvih postrojenja u Srbiji. Upravljanje otpadom u Srbiji, koje se temelji na zakonima preuzetim iz Evropske unije, bazira se na hijerarhiji upravljanja otpadom, koja uključuje prevenciju, ponovnu upotrebu, reciklažu i energetsko iskorišćenje pre krajnjeg odlaganja na deponije.

otpad1

Igor kaže da je publikacija napisana tako da mogu svi da je razumeju.

"Nadam se da će donosioci odluka shvatiti značaj sistema upravljanja otpadom i iskoristiti Belu knjigu kao polaznu osnovu za razmišljanje o tome kakav sistem u Srbiji treba da bude. Nadam se takođe da će uvideti da sistem regionalnih deponija, bez tretmana otpada, nije rešenje koje će nam pomoći i u najmanjoj meri", kaže Jezidmirović.

Bela knjiga je dostupna za preuzimanje na zvaničnom sajtu udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine", u delu Publikacije.

Autori Bele knjige su stručnjaci iz Srbije i Austrije: Agnješka Maria Kuderer, Branislava Matić Savićević, Dejan Ubavin, Helga Stoiber, Hristina Stevanović Čarapina, Igor Jezdimirović, Ivana Milovac, Johan Felner i Siniša Mitrović. Recenzenti izdanja su profesori Aleksandar Jovović i Dejan Radić.

P. K. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Deponija Duboko menja život Užičana

Regionalna deponija Duboko, koja je udaljena manje od tri kilometra od centra Užica gorela je dvadesetak dana. Sagorevanje đubreta dovodi…

.

Kako do savremenog sistema upravljanja otpadom?

Javno komunalno preduzeće "Čistoća", zaduženo za upravljanje otpadom u Novom Sadu, kako je nedavno pisao VOICE nema dozvolu za njegovo…

.

Konačno presuda za bespravnu seču Fruške gore

Organizacija "Odbranimo šume Fruške gore" pozdravila je prvostepenu osuđujuću presudu protiv Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" za privredni prestup…

.

Prijavite se za "Menjaj na zeleno!"

Imate još malo vremena da se prijavite na program podrške "Menjaj na zeleno!" koju organizuje Beogradska otvorena škola.  Projektne ideje…

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

  • 17:40 Prava stvar
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Superoperater
  • 19:00 Škripa
  • 20:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo