...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Konačno presuda za bespravnu seču Fruške gore

12.08.2024.

Organizacija "Odbranimo šume Fruške gore" pozdravila je prvostepenu osuđujuću presudu protiv Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" za privredni prestup zbog bespravne seče šume Kalište kod Sremskih Karlovaca. Tu presudu doneo je Osnovni sud u Novom Sadu.

.

Foto: Dragana Arsić

Optužni predlog je podignut nakon dva inspekcijska nadzora sprovedena po prvoj inspekcijskoj prijavi još u maju 2019. godine, koju je podneo Pokret "Odbranimo šume Fruške gore". Dragana Arsić iz ovee organizacije kaže da je ta presuda došla posle pet godina parničenja.

"Ta bespravna seča desila se na ulazu u Sremske Karlovce. Naša prijava je bila argumentovana i ubrzo su inspektori konstatovali bespravnu seču, pa su podneli prijavu za privredni prestup, a uskoro i optužni predlog. Sam proces je trajao pet godina uz mnogo opstrukcija odbrane. Optužni predlog je imenovao javno preduzeće i odgovorna lica: direktora i rukovodioca radne jedinice i sada su svo troje kažnjeni", kaže Dragana.

dragana

Sudsko veće je donelo presudu da su oni odgovorni za bespravu seču šume jer nisu vršili svoju dužnost, a to je nadzor nad licima kojima je šuma prodata i koja su bespravno sekla drveće.

"Ova presuda je značajna iako su kazne zaista minimalne. Preduzeće je kažnjeno sa 1,3 miliona, VD direktora sa 60.000, a rukovodilac sa 30.000 dinara kazne. To je mizerno, ali s obzirom na to da je prvi put pravno lice osuđeno da je odgovorno za privredni prestup, ta presuda je značajna. Ona će koristiti i za neke naredne", objašnjava Dragana.

Prema njenim rečima organizacija "Odbranimo šume Fruške gore" godinama ukazuje na negativnu praksu, nesavesno gazdovanje šumama i brojne nezakonite radnje. Ova presuda je dokaz da su upozorenja njihove organizacije tačna.

"Podneli smo pedesetak inspekcijskih prijava, do sada. Samo ove godine podneli smo tri prijave za bespravnu seču. Po nezvaničnim saznanjima, ponovo su pisani privredni prestupi za seču u Nacionalnom parku, u jednom slučaju, a verovatno će biti i za sva tri. Ova presuda pokazuje da javno preduzeće apsolutno nema kapaciteta da upravlja prirodnim dobrom. Presuda govori i koliki je problem sa kadrovima, koprupcijom, kriminalom. Govori i o kapacitetu inspekcije koja reaguje samo po prijavama. Po službenoj dužnosti oni zaobilaze Nacionalni park", tvrdi Dragana Arsić.

fruskagora2

Kako objašnjava naša sagovornica, svi delovi Nacionalnog parka su u opasnosti.

"Loše je i u državnom i u crkvenom delu. Jedna četvrtina je vraćena Eparhiji sremskoj, gde oni sami gazduju. Tamo se seče svugde i u poslednje vreme je seča pojačana u odnosu na prethodne godine. Isti je slučaj i sa delovima kojima gazduje NP Fruška gora. Imam utisak da seča kulminira, jer ističe gazdovanje šumama do 2026. godine. Kao da pokušavaju da postignu plansku normu dok ne istekne rok. To je izuzetno štetočinski način gazdovanja", kaže Dragana.

Dodatni problem je što NP "Fruška gora", baš kao ni Eparhija sremska ne obnavljaju šume, već ih samo seku.

"Na žalost, oni ne obnavljaju šume. Imamo planove obnove, ali se to na terenu ne vidi. Vidi se samo neodgovoran odnos. Čak i kada pošume neki deo, na tim površinama nema obnovljene šume, to je sve zapostavljeno i zaparloženo. Potpuno su orijentisani na seču i eksploataciju. Mislimo da bi seča bila i veća da imaju veći broj sekača", tvrdi Dragana.

Prema njenim rečima, organizacija "Odbranimo šume Fruške gore" čeka epilog još tri sudska procesa i kako bi se uverili u to da li će sud makar malo zaštititi Nacionalni park, koji nestaje nestvarnom brzinom.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Posečena stabla Fruške gore kao pomor kitova

Jutro je vreme kada Viktor Nikolić po Fruškoj gori vozi bicikl. Noć je vreme kada Dajana Bjelajac na Fruškoj gori…

.

Kada je opravdano seći šumu?

Šume su najsloženiji i najveći kopneni ekosistem, u kojima žive različite grupe životinja i biljaka. Najveći su proizvođač kiseonika, umanjuju…

.

Stvari koje ne znamo o seči šuma

Pišemo ovaj tekst zbog sve češćeg obraćanja građana kada vide isečena stabla na Fruškoj gori. Prizor stvarno nije lep i…

.

U društvu se lakše trči

Trčanje je zgodan izbor za rekreaciju, naročito u urbanim sredinama, jer nije tehnički zahtevno, ne iziskuje puno priprema i čovek…

.

Posečena stabla Fruške gore kao pomor kitova

Jutro je vreme kada Viktor Nikolić po Fruškoj gori vozi bicikl. Noć je vreme kada Dajana Bjelajac na Fruškoj gori…

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

  • 18:00 Superoperater
  • 19:00 Škripa
  • 20:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo